Berta Sándor

Videókártya is lesz az Apple új monitorában

A kaliforniai társaság öt éve nem jelentkezett új monitorral, de hamarosan érkezhet az első modell.

A jól értesültnek számító 9to5Mac információi alapján a 27 hüvelykes, LED-háttérvilágítású Thunderbolt Display kijelző utódja már az idén megérkezhet. Az új képernyő 5K felbontást kaphat, de az igazi különlegessége nem csak ez lesz. A jelenleg is kapható 27 hüvelykes Thunderbolt Display monitor felbontása 2560 x 1440 képpont, s első generációs Thunderbolt-, FireWire 800- és USB 2.0-csatlakozóval rendelkezik. A WWDC 2016 rendezvényen vagy az év folyamán azonban az Apple bejelentheti a legújabb modellt. A hír azért is érdekes, mert eddig úgy tűnt, mintha a konszern már nem is akarna foglalkozni a képernyők fejlesztésével és piacra dobásával. Nos, mint kiderült, ez közel sincs így.

A 9to5Mac értesülései szerint az új képernyő továbbra is 27 hüvelykes lesz, a felbontása pedig 5K, vagyis 5120 x 2880 képpont. A termék támogatni fogja a DCI-P3 színskála funkciót, amely korábban az iMac gépekben és az iPad Pro készülékekben már bemutatkozott. Az igazi különlegesség azonban nem az 5K felbontás lehet, hanem a beépített videochip alkalmazása. Az OS X egyik új verziója képes lesz arra, hogy a kijelző csatlakoztatásakor váltson a belső és a külső GPU között, mindez attól függ majd, hogy éppen mekkora teljesítményre lesz szükség.

Az új Thunderbolt Display kijelzőt a jelenlegi Apple számítógépekhez nem lehet majd csatlakoztatni, lévén nem rendelkeznek az ehhez szükséges kábelekkel. Ezen a problémán segíthet a Thunderbolt 3. Azt viszont egyelőre nem lehet tudni, hogy az új modellben lesz-e integrált kamera, hangszóró és milyen további csatlakozókkal fog rendelkezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #7
    A thunderbolt2-es csatolo max. 4k-s kijelzoket tamogat, viszont van benne pci express atvitel is. Igy gyakorlatilag a gepek vagy 4k-t streamelnek a kabelen direktben, vagy atkuldik a tomoritett 5k-s mpeg stream-et es valami (videokartya) kipakolja a masik oldalon, esetleg ezek kombinacioja, azaz video eseten tomoritve kuldik, a desktop-ot eleve ott rajzoljak ki, a 3D-s tartalmakat pedig vagy a gep rajzolja ablakban 4k-ig vagy a helyi kartya 5k-ig a pcie csatolon. Ez inkabb tunik kenyszermegoldasnak amig a thunderbolt3 elerheto nem lesz, ami 8k-ig is jo.

    Persze az apple kiadhatna egy szabvanyos 4k-s kijelzot, de olyat a samsung is arul.
  • grobs #6
    Eddig is használtak 5k-s kijelzőket. A grafikusoknak hasznos, mivel így az eszköztár elfér ha 4k képpel dolgoznak. Nem csak az apple gyárt ilyet. Igény van rá, és az iMac-eket elsősorban eddig is grafikusok vették.
  • Szefmester #5
    Talán az 5k miatt? Eddig sem az elterjedt "szabványok" szerintieket követték, nehogy véletlen más termék is használható legyen a saját vackukkal...
  • grobs #4
    Miért "renitenskedős" a felbontás?
  • Szefmester #3
    Azt se felejtsük el hogy a VGA-t gyakrabban szokás cserélni mint a monitort. Az meg hogy ennyire renitenskedős a felbontás miatt még probléma lehet.
  • Ender Wiggin #2
    Akkor ez visszalépés az iMac-hez képest, mert ez funkcióképes PC rejtő monitor. Más kérdés, hogy az azonos árú PC-khez képest az is egy rakás fos, gyémántfos áron.
  • Palinko #1
    applehoz méltó pazarlás. ha tényleg jobb a monitor kártyája mint a gépé, attól még nem kéne lekapcsolni, dolgozhatnának együtt is, persze ehhez már túl intelligens programok kellenének. ha lekapcsolja viszont mennyivel nő meg a válaszidő vajon még futkos a monitorhoz meg vissza a jel? miközben a videókártya meg az alaplapban van, ha meg nem használja a monitor kártyáját feleslegesen dobtunk ki x száz dollárt a plussz kártyára, jó nagy marhaság. ettől még az is értelmesebb lenne, ha egy egész kis pc-t (mint a rasberry pi mondjuk, de attól azért valamivel erősebbet) építenének bele és ha érzi, hogy nincs csatlakoztatva géphez (áram persze van...) bebootol a pcről és érintőképernyővel működne. most nevethettek, hogy feltaláltam a tabletet, de végül is igen, egy rohadt nagy tablet lenne, aminek van egy minimális funkcionalitása, pl elviszi az ember valahova magával még felfér rá 1-2 film meg lehetne rá külső hdd-t csatlakoztatni, lehetne rajta netezni stb. sőt lehetne mellé jó drágán táskát eladni :D