Gyurkity Péter

Indul az új ionhajtómű építése 

A NASA három év alatt szeretné viszontlátni a végeredményt, hogy maga is kipróbálhassa azt.

Az amerikai űrügynökség bejelentette, hogy az Aerojet Rocketdyne nevű céget bízták meg az új ionhajtómű megépítésével, amelyre három évet adnak nekik. A Solar Electric Propulsion (SEP) projektbe illeszkedő új fejlesztést ezt követően próbálnák ki, hogy később a Mars-küldetésekben is fontos szerepet kapjon.

A hajtómű a Dawn űrszonda esetében alkalmazott megoldáshoz lesz hasonló. Itt is a napelemek biztosítják majd az elektromos áramot, az elektronokat egy mágneses mezőben ejtik majd foglyul, ezek ionizálják a xenongázt, majd pedig a mágneses és az elektromos mező kombinálásával nagy sebességgel lökik ki a xenonrészecskéket a kamrából, amely mozgásba lendíti az űrjárművet. Amíg azonban a Dawn egy 2,6 kilowattos hajtóműre támaszkodik, a Rocketdyne megoldása már 13 kilowattos lesz. Persze ez még mindig jóval lassabb meghajtást tesz lehetővé, mint a kémiai alapú rendszerek, hiszen a Marsot 8-9 hónap helyett csak 36 hónap alatt érné el.

A kisebb sebesség miatt az ionhajtómű nem embereket, hanem rakományt szállít majd a vörös bolygóhoz, a nagy előny ugyanis a hatékonyság, illetve a kisebb üzemanyagigény, emiatt pedig jóval több hely marad a hasznos tehernek. A NASA szeretné még a Mars-küldetések előtt kipróbálni a végleges változatot, ezért a 2021-re tervezett ARM-projektben alkalmaznák azt, ahol az elsődleges cél egy aszteroid befogása és a Holdhoz való vontatása lesz, hogy azután 2026-ban űrhajósok vegyék közvetlen közelről szemügyre az elfogott objektumot. A 67 millió dolláros szerződés lehetővé teszi a legújabb technológiák alkalmazását, amelyek többek között a napelemeknél szolgáltatnak majd további előnyöket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • inkvisitor #10
  Ha jól emlékszem, anno meg is írták, ugyan ezzel a hajtóművel 36 hónap az út, kémiaival 8-9, de ha fellőnek egy nukleáris reaktor, és azzal hajtanak meg egy ionhajtóművet, akkor az utazás ideje hetekben és nem hónapokban mérhető.
 • Tetsuo #9
  Az egyik cikküket a százból, "valamivel" nagyobb és jobb felbontású képpel, ráadásul nem felejtették el alá írni, hogy mi a fenét látunk éppen. ;-)
  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2016.05.02. 18:31:39
 • Cat #8
  Valamiért a NASA is ezzel illusztrálta azt.
  http://www.nasa.gov/press-release/nasa-works-to-improve-solar-electric-propulsion-for-deep-space-exploration
 • CRMessen #7
  Nem ezt írják a cikkben is? 36 hónapos út, ellátmányszállítás.
 • overseer-7 #6
  mindegy, csak haladjunk..
  lépegessünk folyamatosan előre a fejlődésben
 • NEXUS6 #5
  Nem akarlak kiábrándítani de ez egy mühold hajtómű, pláne napelemes energiaforrással. Arra jó, hogy több célpontú 5öbb éves expedíciókat hajtsanak végre.
 • VolJin #4
  Egy rakéta hajtóműve pár perc alatt elfogyasztja az üzemanyagot, ez meg folyamatosan működne.
 • overseer-7 #3
  ez jól eset..

  végre ez is megvan.. ebbe komolyabban bele kéne nyúlni, mert a rakétákkal csak tötyörészünk ha már fent vagyunk az űrben.. több spec impulzusra van szükség
 • NEXUS6 #2
  13kw? Gyik!
  Ez nem visz embert a Marsra.
 • Tetsuo #1
  Mit látunk a képen és az mekkora? :-D
  A netről akármelyik kép jobban illusztrálná a cikket. ;-)