Gyurkity Péter

Áprilisban jönnek a tízmagos mobilchipek

A MediaTek a következő hónapban újít, de már egy további változatot is bejelentettek.

Tavaly jelentek meg az első hírek arról, hogy belátható időn belül befuthatnak a tízmagos mobilchipek. Erre eddig várnunk kellett, a Qualcomm a maga részéről nem is merészkedett erre a területre, a MediaTek azonban áprilisban piacra dobná az új fejlesztést, amelyet hamarosan egy további példány követne a sorban.

A cég Shenzhen városában kerített sort saját rendezvényére, amelyen bejelentették a Helio X20 processzor közelgő érkezését. Ez természetesen a korábban megjelent, és többek között a HTC One M9+ esetében is alkalmazott Helio X10 típust követi, immár tíz Cortex-A72 maggal, amelyek 2,3 GHz-es órajelen futnak. Sort kerítettek azonban a még újabb Helio X25 típus bejelentésére is, amely az órajelet már 2,5 GHz-re srófolja fel, vagyis még nagyobb teljesítményt nyújtana az erre éhes felhasználóknak.

Az immár 20 nanométeres készülő X20 a tri-cluster kialakítás révén 30 százalékkal alacsonyabb étvággyal jelenik meg, miközben a teljesítmény rögtön 15 százalékkal ugrik meg. A Mali-T880 grafikus vezérlő itt 780 MHz-es órajelen fut, ez az X25 esetében már 850 MHz lesz, míg a SilkSwipe funkció az érintőképernyő hatékonyságán javít, a MiraVision CrystalView a 120 fps-en futó videók gondmentes lejátszását biztosítja, az Imagiq ISP pedig a 3D- és az RWWB-kameraérzékelők támogatását garantálja.

A megjelenés tehát áprilisban esedékes, legalábbis az X20 esetében. Az X25 valamikor ezután jelenik meg, mégpedig először a Meizu Pro 6 okostelefonban, amelyet hónapokkal később követne a szélesebb körű debütálás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hungi #7
    "Much like adding gears to vehicles, dividing the cores into three clusters provides a more efficient allocation of tasks for optimum performance and extended battery life."

    A 10 magot 3 klaszterre osztja, és úgy fogja kiosztani mint a big.little, vagyis amig nem kell megy a 3-ból az első, utána bekapcsol még egyet és utána mégegyet, pl. ha dns-t akarsz rajta szekvenálni vagy a needforduty 45-tel játszani. Vagyis alapból 10-ből a 6 (8?) mag alszik, gondolom a cpu idő 95%-ában.
  • Inquisitor #6
    Szerintem ezt nem annyira az egyszerre futó dolgok okozzák, van egy über gagyi 512MB-os tablet és néha csuda sok dolog tud futni így is rajta, hanem az Android kezdeteitől problémás memóriában ragadós alkalmazások. Egyszerűen nem értem miért kell külső program, rendszer újra indítás vagy "kézi" törlés a memória és ideiglenes fileok okán még most is? Nem fért bele 1.6-tól a 6.0-ig a "kifejlesztése"?
  • Inquisitor #5
    Ott van az Asus Pegasus. Modern új 64 bites MTK nyolcmagos CPU-val, 5000-es aksival mint a Max.
    Mi a szépséghibája? Pont úgy nincs benne B20 LTE mint a Zen Maxban se. pedig a rendszerchip más készülékekben simán tudja.
  • kvp #4
    "szóval ha háromnál több appot nyitok meg akkor a negyedikkel nem zárja majd be az előző hármat?"

    Lehet erdemes lenne atallitanod az eloterben futo alkalmazasok szamat. Sok gyartonal ez 3-ra van allitva alapbol. Maga az android ugyanannyit enged mint a tobbi linux. Memoriabol se ker tobbet mint barmelyik desktop mert desktop kernel es szoftver van rajta (nehany szerver komponensel). Persze kikapcsolt swap mellett ami a telefonokra jellemzo nem meglepo hogy sok fizikai ram kell.

    A google szapulasa helyett erdemes megnezni ki irta az adott komponenst. A kernel linux (open source), a driverek gyartoi vagy ugyancsak open source. A java sem google, a fodito gcc (az is o.s.). Egyedul a grafikus felulet es az azt tamogato kodok google, de annak meg jelentos reszet a gyartok kicserelik. A bongeszo pedig chrome, na az google a play store-ral egyutt.

    A sok mag meg ahhoz kell, hogy a hatterfeladatok jobban menjenek, pl. amikor egyszerre megy a videofelvetel a zenelejatszassal es kozben tolt a bongeszo es megy a gps-es terkep, akkor egy uj im uzenet ne akassza meg egyiket se. Nekem ilyen helyzet evente 1x ha van, de van aki jobban kihasznalja a telefonjat. Sot van aki HD videot vesz fel vele es meg is akarja vagni meg a facebookra feltoltes elott. Ez meg egy desktopnak is kihivas, most ugyanez telefonon, swap terulet nelkul, sd kartyara dolgozva, akadozas nelkul...

    ps: Szvsz. 64 bites arm cpu-k fontosabbak lennenek mint a sok mag, ugyanis a tobb memoriahoz es a rendes x86 emulaciohoz kellenek. Egy 8-16 GB ramos telefon, 4-8 1-2 GHz-es maggal mar hasznalhato desktop architekturat jelentene egy telefon mereteben, tehat olcson barhova elviheto kornyezetet biztositana.
  • grebber #3
    Édes jó istenem, mióta várok már egy erős telefont 5-6 ezres akksival.
    Remélem lesz Helio X20-ra épülő ilyen telcsi.
    Elvileg az Oukitel K6000Premium ilyen lesz feltéve ha nem világbajnok fake a hír :(

    Arról ,hogy egy rakás szar az android nem a gyártok tehetnek.Nem véletlenül jönnek a 6GBos telefonok.Amit a hoogle baszik programozni a gyártok erőből oldják meg
    Lassan már hetente jön új android de kb lószar se változik
    Utoljára szerkesztette: grebber, 2016.03.20. 08:40:32
  • jkedzs #2
    szóval ha háromnál több appot nyitok meg akkor a negyedikkel nem zárja majd be az előző hármat?
    de.

    ahhoz képest, hogy mennyi memória és CPU van ezekben a telókban, multitaskra teljesen alkalmatlanok.
  • barret #1
    10 mag? Az mire elég? Még egy dinnyében is több mag van!