MTI

Befejeződött a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat fejlesztése

Befejeződött a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat (NTG) fejlesztése, az Elektronikus Közigazgatási Program (EKOP) keretében 3,2 milliárd forintos költségvetéssel megvalósuló projekt hivatalosan október utolsó napján zárul - jelentette be Teller Gábor, a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. projektvezetője.

A teljes összeg 85 százaléka volt uniós támogatás, a kisebb hányadot nemzeti forrásból fedezték. A 3,2 milliárd forintból a NISZ használt fel 2 milliárd 850 millió forintot, a kisebb hányadot a Nemzeti Kibervédelmi Intézet költötte el - tette hozzá a projektvezető. Az NTG-n keresztül a kormányzati és közigazgatási intézmények minden eddiginél több telephelye válik elérhetővé a nagy biztonságú elektronikus hírközlési szolgáltatásokkal. A fejlesztéssel költséghatékonyabb hang- és adatkommunikációs szolgáltatásokat használhatnak a közigazgatás szereplői, javul a hangszolgáltatások minősége, csökkennek az üzemeltetési költségek, és javulnak az üzemeltetési és biztonsági feltételek is.

A projekt 2013 decemberében kezdődött és összesen 43 közbeszerzést írtak ki az egyes részleteire. A NISZ négy részre bontotta a fejlesztést, ezek közül az IT-biztonság javítása 200 millió forintba került, a Zártcélú Rendészeti Hálózatra (ZRH) 400 milliót, a hangszolgáltatás megteremtésére 550 millió forintot fordítottak, magának a gerinchálózatnak a fejlesztése pedig 1,1 milliárd forintba került. Ezeken túl kell számba venni a projekt előkészítését és a menedzsment költségeit - ismertette az adatokat Teller Gábor.

A részletek körébe tartozik az, hogy a fővárosban 150 kilométer optikai kábellel kötötték össze a kerületi rendőrkapitányságokat és beszereztek 6 ezer IP-telefont. Ez utóbbiakat a kormányhivatalok használják. Bencsik Balázs, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője azt a kormányzati szándékot ismertette, hogy a fejlesztéseknél az IT-biztonságról is gondoskodni kell. Erre a beruházás legalább egytizedét kell fordítani ahhoz, hogy a biztonsági szint megfelelő legyen, ez ennél a projektnél megvalósult.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!