Szekeres Viktor

Rekviem egy macskáért

Két, 200 millió dollárba kerülő hollywoodi blockbuster között igazi felüdülés apró, de jópofa filmeket nézni. Persze az eredeti alkotások a tömeget nem érdeklik.

Hogy tetszett a Rekviem egy macskáért?
  • Tetszett, jó film.
  • Közepes lett.
  • Gyengén sikerült.
  • Még nem láttam.
Szép cím a filmnek a Rekviem egy macskáért, csak sajnálatos, hiszen míg az eredeti elnevezés (Murder of a Cat, azaz "Egy macska meggyilkolása") már a címében kvázi mindent elmond kritikánk tárgyáról, addig a magyar verzió magasztossága nem biztos, hogy annyira nézővonzó, s bizony a sugallt abszurditás is odavész belőle. Mert a film tényleg arról szól, hogy megölnek egy macskát megölik, s nyomozás kezdődik a tettes előkerítésének érdekében.


Vajon kinek szúrhatta a szemét a háziállat annyira, hogy számszeríjjal lőjön rá? És milyen indíték húzódik ezen aljas tett mögött? Aki egy csavaros krimire vágyik, azt sajnos le kell lomboznunk, a Rekviem egy macskáért, bár van benne nyomozás, de közel sem azon van a hangsúly, ráadásul némely részlete nem is igazán érdekes. Sokkal inkább van hangsúly a főhősön és kapcsolatain. Azon a főhősön, aki egy viszonylag egyszerű flótás, s elhatározza, hogy ha törik, ha szakad, megtalálja a tettest.

Clinton, aki a macskáját siratja, valójában egy nagy gyerek, szinte minimális élettapasztalattal, szélsőséges érzelmekkel, legyen szó akár pozitív, akár negatív emóciókról. Éppen ezért el lehet képzelni, hogy szeretett állata elvesztése milyen elszánttá teszi. S bizony a nyomozás során olyan helyzetekbe kerül, amik nem szavatolják testi épségét. Először furcsa felfedezést tesz az áldozattal kapcsolatban, majd pedig alámerül az "alvilágba".


Nyilván leginkább a helyzetekből és a főhős jelleméből adódó komikumokat próbálja kihasználni a film, de sajnos a poénok nincsenek annyira ütősek, hogy a sztori botladozásait feledtessék, a főhős együgyűsége pedig egy idő után némiképp repetitívvé válik. Még nagyobb kár, hogy bár még romantikát is próbálnak erőltetni a két főszereplő közé, nem igazán van köztük "kémia", a két figura önmagában sokkal erősebb, mint együttesen.

A Rekviem egy macskáért teljesen ártalmatlan, helyenként abszurdba hajló, negatívumai ellenére kifejezetten aranyos komédia, ami alapvetően, főleg egyéni hangvételének köszönhetően jópofa szórakozás. Azonban semmiképp sem kihagyhatatlan, viszont az is biztos, hogy jó pár mostani, illetve bemutatás előtt álló blockbusternél kellemesebb élményt kínál. Kár, hogy a kellemesnél nem lesz több, hiszen a krimiszál nem erős, s a történéseknek sincs különösebb súlya, így sokan feledhetőnek fogják találni.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Rekviem egy macskáért (Murder of a Cat)
színes, feliratos, amerikai komédia, 101 perc, 2014
16 éven aluliak számára a megtekintése nem ajánlott

rendező: Gillian Greene
forgatókönyvíró: Christian Magalhaes, Robert Snow
operatőr: Christophe Lanzenberg
zene: Deborah Lurie
producer: Molly Hassell, Ivan Orlic, Sam Raimi

szereplők:
Fran Kranz (Clinton Moisey)
J.K. Simmons (Hoyle)
Nikki Reed (Greta)
Blythe Danner (Edie)
Greg Kinnear (Ford)
Leonardo Nam (Yi Kim)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Montanosz #1
    Köszi az ajánlot, jó film!