Ötvös Tibor

Hamupipőke - Légy bátor és kedves

Bár a Disney élőszereplős Hamupipőke-mozija nem mutat újat a meséhez képest, de ennek ellenére (vagy éppen ezért) az év eddigi legédesebb filmjével van dolgunk.

Hogy tetszett a Hamupip?ke?
  • Tetszett, jó film
  • Egynek elment
  • Nem tetszett
  • Nem láttam
El kell ismerni, hogy a korábban szinte kizárólag Shakespeare-filmeket készítő Kenneth Branagh mára igen széles rendezői portfólióval bír. A Thor után Jack Ryan feltámasztása is sikeres volt (úgy-ahogy), most pedig a mesék (vagy mondjuk, hogy tündi-bündi) filmek világában is letette kézjegyét. Mindezt úgy, hogy az egyik legismertebb Disney-rajzfilmet (ami nem a Grimm-történetet vette alapul, hanem Charles Perrault változatát) képes volt az összes korosztály számára fogyasztható és élvezhető családi kalandfilmmé varázsolni.

A sztori feltehetően mindenki számára ismert. Adott egy család, ahol apa, anya és a kislány őszintén szeretik egymást és a legnagyobb boldogságban élnek, míg az anya meghal. Ezután az apa újra "szerelmes" lesz egy özvegy asszonyba, aki hozza magával két lányát és ettől fogva a kis Ella élete örökre megváltozik. Apja halála után magára marad új "családjával", akik szolgálóként bánnak vele, ám a Hamupipőke gúnynevet kapott fiatal lány fejében folyamatosan ott csengenek anyja szavai: légy bátor és kedves.



Mivel mindenki ismeri a sztorit, így csak címszavakban a többiről: találkozó a herceggel, családi megaláztatás, Tündérkeresztanya, üvegcipellő, tökhintó, harangszó, lábméret keresése, boldogság. Ebből is látszik, hogy Branagh merészet húzott, hiszen manapság nagyon divatos az ismertebb meséket kicsit kifordítani (Hófehér és a vadász) vagy egy másik szereplőt a középpontba állítani (Demóna). A Hamupipőke azonban alig változtat az alapokon és ez jelen esetben nagyon jó hír.

Ami eltér a klasszikustól az a "gonosz" mostoha karaktere, akit Cate Blanchett alakít zseniálisan. Amikor kell ripacs, amikor kell gonosz, de sosem esik át a ló túloldalára. A nagy monológja pedig, melyben valójában megvilágítja "gonosz" létének mivoltát egyszerűen lenyűgöző és még valamennyire érthetővé is teszi a cselekedeteit. Lily James a főszerepben maga a bűbáj, a naivitás és a megtestesült jóság, a Trónok harcából ismerős Richard Madden pedig Károlyként szintén kiváló választás volt. Külön ki kell emelni Helena Bonham Carter alakítását; Tündérkeresztanyaként csak pár percet van a történetben, de a tőle elvárható természetességgel hozza a kissé bohókás figurát.



Természetesen a látványra sem lehet panasz. A bál utáni meneküléssel egybekötött visszaváltozás grandiózus és vicces, de ezen kívül rendkívül kevés CGI-effekttel bír a Hamupipőke. Ez egyébként jellemző Branagh rendezési stílusára illetve az is érdekes, hogy képes volt egy mesei alapokon nyugvó családi filmnek néha már-már shakespeari-mélységeket adni. Egy szó, mint száz a Hamupipőke nyugodtan ajánlható a 9-99 éves korosztály számára és ha valaki a barátnőjével akar moziba menni inkább válassza ezt, mint A szürke 50 árnyalatát. Uraim, nyugalom: férfiként is meg lehet találni a szórakozást a filmben. Csak "légy bátor és kedves".

(Ezek után nagyon várjuk a többi klasszikus mese feldolgozását is. Jövőre jön az A dzsungel könyve és az Alice Csodaországban 2, Tim Burton élő-szereplős Dumbó-filmet rendez és 2017-ben pedig az A szépség és a szörnyeteg kerül a mozikba.)

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Hamupipőke (Cinderella)
színes, magyarul beszélő, amerikai családi kalandfilm, 112 perc, 2015
6 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Kenneth Branagh
Forgatókönyvíró: Aline Brosh McKenna, Chris Weitz
Zeneszerző: Patrick Doyle
Operatőr: Haris Zambarloukos
Producer: David Barron, Simon Kinberg

Szereplő:
Lily James (Ella - Hamupipőke)
Cate Blanchett (Lady Tremaine)
Holliday Grainger (Anasztázia)
Sophie McShera (Drizella)
Helena Bonham Carter (Tündérkeresztanya)
Richard Madden (Károly herceg)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!