Castellum

SEGA Dreamcast


Egy konzol?
Igen, a DreamCast egy konzol, és 199 dolláros ára miatt, az olcsóbb csúcsminőségű konzoltechnológiák közé tartozik. Egy GeForce áránál kevesebbért olyan sebességet és grafikát produkál, mint egy 200.000 Ft-os számítógép. De több is mint egyszerű konzol. A WindowsCE kompatibilitás és a modem révén a DreamCast képes az Internetre is csatlakozni, és azon keresztül kommunikálni. Ez a legjobb konzol jelenleg a piacon.


A DreamCast belseje rendkívül hasonlít egy komputerére. Van processzora, memóriája, grafikus chipje, input- , tároló- és egyéb egységei. Nézzük meg ezeket részletesebben.

Processzor A DreamCast szíve egy 200MHz-s Hitachi SH4 processzor 8KB utasítás- és 16 KB adatcache-sel. 100MHZ-es 16MB-os SDRAM van benne, mely egy 64 bites memória buszhoz csatlakozik. AZ SH4 egy RISC processzor, melyet a WindowsCE és a 3D figyelembevételével terveztek. Egy 32 bites integer és egy 64 bites lebegőpontos egység található benne. Található benne egy olyan többszörös egység is, mely a Sega szerint négy lebegőpontos számot képes kezelni egyszerre, mindezt négyszer, és végül ezekből hét lebegőpontos utasítást csinál. Ezek jól szolgálják a 3D-s grafikai számításokat. Valójában bizonyos procedúrák során 1.4 Gflop-nyi teljesítményt ér el. Persze ilyen szituációk ritkán fordulnak elő, de a processzor képességei még így is lenyűgözők, és gyors sebességet eredményeznek a komplex játékokban is.

Bár nem olyan sokoldalú, mint egy Pentium III-as vagy egy Athlon, az SH4 mégis erős géppé teszi a DreamCast-ot. Még ahhoz is elég rugalmas, hogy WindowsCE alatt fusson, és hogy meghajtson egy szoftveres modemet. Ezek teszik igazán kiemelkedővé a DreamCast-ot.

Grafika
A DreamCast grafikus rendszere egy 100MHz-es PowerVR 2DC köré épül, ami a PowerVR sorozat kifejezetten DreamCast-ra tervezett darabja. A PowerVR 2DC-t egy 100MHz-es 8MB-os SDRAM szolgálja ki. Mindez 100M/pixel-es fillrate-et eredményez. Ami megkülönbözteti a PowerVR 2DC-t a többi konzolban és számítógépben található grafikus chipektől az a textúrarajzolási módszere. Úgy renderel, hogy minden képet apró részekre szed, és ezeket egyenként rendereli, de ez előtt figyelembe veszi ezeknek a részeknek a láthatóságát, így nem rak semmire sem textúrát, és nem árnyékol semmit sem feleslegesen. Ez időt spórol meg, így nincs akkora szükség nagy memória sávszélességre, tehát a viszonylag alacsony 100M/pixeles fill rate nem okoz problémát. Ráadásul a DreamCast-ot tévére tervezték, így nem kell hogy tudja az 1024x768-as felbontáshoz szükséges fill ratet.

Biztos elmosolyodsz, ha meglátod a Soul Blade szép helyszíneit, részletes modelljeit és a sebességet, amin mindez fut. A TrickStyle le fog nyűgözni sima mozgásával, fényeivel és sebességével. A Ready 2 Rumble a benne látható hihetetlenül kifejező arckifejezések, és sebessége miatt csodálatos. Kicsit olyan, mintha ismételném magamat, nem? Ez azért van, mert a DreamCast sebessége, a 60fps-es nirvána! A Virtua Fighter-től egyszerűen pedig el fogod magad bőgni. A tökéletesnél is tökéletesebb! De mégis, a legjobb játék, amitől elakad a lélegzeted, és úgy figyelmeztetnek, hogy vegyél már levegőt, az NFL 2000. Első látásra egész egyszerűen valódinak tűnik. Sosem volt még grafika ilyen hatással az emberre. Beletelhet egy kis időbe, míg felfogod, hogy nem MPEG videót nézel, hanem a játék engine-jét. Bravó Sega! A DreamCast grafikája mellett a Playstation-é vagy a Nintendo 64-é labdába sem rúghat. Egyszerűen nem is versenyezhetnek! A Sega olyan jó munkát végzett, hogy fel kell tennünk a kérdést, jobban néz ki mint egy PC?

Nos, nem, de azért megvannak a maga előnyei. A GeForce 256-hoz hasonlítva a PowerVR 2DC elég lassú. De ellenben a PC-kkel, ahol a fejlesztőknek olyan játékot kell írnia, ami minden kártyán megy, a DreamCast esetében a fejlesztők olyan játékokat tudnak írni, amik teljes mértékben kihasználják a hardver erősségeit, amik így ki tudják egyenlíteni a gyengeségeket. Nem kell aggódni a kompatibilitási problémák miatt sem, és azzal sem kell törődniük, hogy a gyengébb gépeken, hogy megy majd a játék. Az első generációs DreamCast játékok már most is lenyűgözők. Képzeld el, hogy mire lesznek majd képesek a fejlesztők, ha több tapasztalatra és tudásra tesznek szert a DreamCast-tal.

VGA
A legtöbb ember tévén fogja használni a DreamCastot, de hogyha élességről és tiszta képről van szó, akkor a DC úgy néz ki a legjobban, ha egy VGA monitorra kötjük egy VGA adapteren keresztül. Hacsak nincs egy hatalmas tévéd, vagy ha túlságosan kicsi a monitorod, akkor használj VGA adaptert.

Hang
A DreamCast hangját egy 2MB-os Yamaha AICA hangchip adja, amit egy ARM 7-es mag vezérel. A hangminősége maximum 16 bit 44KHz, és a MIDI 64 hangot kezel. Olyan hangeffekteket is támogat, mint a reverb, delay, time variant szűrés, végtelenítés, és valós idejű visszhang. Néhány effektet szoftveres szűrök segítségével hoz létre a chip. A DreamCast hangjában nincs semmi különös. Úgy szól, mint egy átlagos PC-s hangkártya, és jobban szól egy N64-nél. Tulajdonságait tekintve kicsit lemarad a PC-hez viszonyítva. Ami igazán hiányzik az a digitális kimenet, bár elméletileg ezt később is hozzá lehet adni a G2 Bus segítségével, amiről később fogunk beszélni.

GD-ROM
A DreamCast egyedi vonása a 12-szeres GD-ROM meghajtó. A "G" a gigabyte-ot jelöli, mivel olyan CD-ROM méretű lemezeket használ, amik körül-belül egy gigányi adatot tudnak tárolni, vagy 350MB-al többet, mint egy átlagos CD. Van egy közel 1 cm-nyi sáv, ami ISO 9660 CD formátumú, és egy hangos figyelmeztetést tartalmaz azok részére, akik CD lejátszóban akarják lejátszani a lemezt. Ezután van egy pár milliméteres sáv, ami a Sega copyright-ját tartalmazza. Ezután természetesen a játékot tartalmazó nagy sűrűségű sáv következik. Ezt a sávot csak GD-ROM-mal lehet olvasni.

Miért választotta a Sega a GD-ROM formátumot? Miért vesződtek egy saját formátum és mechanizmus kidolgozásával? Az elsődleges ok a kalózkodás megfékezése volt. A Playstation játékok fekete másolása ellen szinte már semmit sem lehet tenni. A Sega nem akart olyan szituációba kerülni, mint a Sony. De ami a legfontosabb, nem akartak olyan formátumot, amit lemásolhatnának kalózcégek, hogy tömegesen árulják a másolatokat, az eredeti árának töredékéért. A másik ok az volt, hogy a fejlesztők több hellyel gazdálkodhassanak. Bármennyire is szeretnénk, hogy a DreamCast-ban DVD legyen, ez nem csak a kalózkodásnak adna szabad utat, hanem jóval drágábbak is lennének a játékok. Tehát összefoglalva a GD-ROM lekörözi a CD-ROM-ot, és a kalózkodást is megelőzi.

GD-ROM problémák? Volt egy olyan szóbeszéd, hogy a GD-ROM formátum kevésbé megbízható, mint a CD-ROM. Ezek a hírek akkor keltek szárnyra, mikor megérkezett az első DreamCast szállítmány. Sok gyári hibás CD került forgalomba, és ezeket persze nem lehetett betölteni. Azóta a Sega megszabadult ezektől a lemezektől. A Sega állítása szerint a GD-ROM ugyanannyira megbízható, mint a CD-ROM. Egy médiaszabványt a kölcsönzés kapcsán lehet a legjobban letesztelni. A kölcsönzött DreamCast lemezekkel azonban senkinek sem volt eddig problémája.

Irányítás
A DreamCast alap irányítóeszköze az első rész, ami teljesen kiábrándító. A DreamCast elején négy csatlakozó van az irányítóeszközöknek. Az alap irányítóeszköz egy kövér denevérre hasonlít leginkább, így ez mint egy metaforát fogjuk használni dolgok körülírására. Mindegyik szárnya könnyedén csúszik bele a kezedbe, de ha határozottan akarod fogni, a csuklódat befelé kell fordítanod. Ez ergonomiailag nem túl szerencsés és egy idő után megsérülhet a csuklód tőle. A jobb hüvelykujjad négy, gyémánt alakban elhelyezkedő gomb fölött van, és a jobb mutatóujjad alatt egy analóg kar található. A bal hüvelykujjad egy irányító padon ül, és a bal mutatóujjad egy második analóg karon van. A végén van a start gomb és a feje a két VMU csatlakozásnak egy nyitott ablakkal, hogy lássad a legfontosabb VMU-t (a VMU-ról még lesz szó).


A négy gomb a jobb hüvelykujjad alatt jól fekszik és kellemes érzés, de túl kevés. A Street Fighter típusú játékokhoz négy gomb teljesen alkalmatlan, és ha arcade játékokkal kívánsz játszani, akkor venned kell egy külön irányítót. Ez totális baklövés és valóban lerontja az alap irányítóeszközt. Az irányító padnak kitűnő fogása van, az erős tapintású nagy gödröcskével a közepén, amely segítségével rögtön tudod, hol van a hüvelykujjad. Az analog pad könnyen mozog és kis dudor van a tetején, hogy a helyén legyen a hüvelykujjad. Az analóg vezérlő alul érzéssel húzható és nagy mozgástere van.

Bár vannak pozitív vonásai, az alap DreamCast irányítóeszközről kettővel több hüvelykujj gomb hiányzik, jobb ergonómia kellene és hogy be lehessen zárni a karokat a helyükre. Szerencsére temérdek más irányítóeszköz van a piacon, amely mentes az eredeti hibáitól.

VMU
Mi az a VMU (látható memória egység)? A VMU a Sega jelenlegi válasza a tárolásra. Ez egy kis kártya, amelyet beledugsz az irányítóeszközbe, ami kimenti rá az állásaidat, de ez nem minden. Van rajta egy kis LCD kijelző is, amely láthatóvá válik, amint beledugod az irányítóeszköz tetején lévő nyílásba. Ez az LCD képes nagyon hasznos információkat mutatni bizonyos játékokról. Például, az NFL 2000-ben használhatod arra, hogy kiválaszd a játékodat anélkül, hogy az ellenfeled látná, mint választottal. De ez nem minden! Húzd ki a VMU-t az irányítóeszközből és láthatod, hogy van rajta egy kis irányító pad és négy gomb. Ténylegesen magaddal viheted a VMU-t és játszhatsz vele installált szabályos DreamCast játékokat, vagy a netről letöltötteket. Ezen kívül összekapcsolhatsz két VMU-t, és játszható vele így multiplayer játék is.



Hűtés
Egy kis ventillátor a ház jobb oldalán. Hagyhatod a DreamCast-et bekapcsolt állapotban éjjelre minden probléma nélkül, így a hűtőrendszer elegendőnek látszik. Az eredeti Japán verziója a konzolnak egy jóval bonyolultabb folyadék alapú hűtést kapott, amire a Sega hosszú távon nemet mondott, de az első változatokon ez biztosította a tökéletes hűtést.

Modem - G2 Busz
A DreamCast beépített 56K-s modemmel rendelkezik, amely lehetővé teszi a hozzá adott WindowsCE web böngésző használatát. A modem tényleg egy kicsit több, mint egy DA/AD átalakító, amelyet az SH4 CPU irányít, amelynek egy része szoftveres modem futtatására lett kifejlesztve. A modem egy 25Mhz-es, 16 bites csatlakozóba van dugva, melynek neve G2 bus. Míg a modem az egyetlen létező eszköz a G2 buszhoz, adja a lehetőséget sok más hardver eszköznek, mint az ethernet kártya, memória bővítés vagy akár egy CPU fejlesztés.

Játékok
Ha egy DreamCast-ot akarsz, akkor azt csak azért akarhatod, mivel DreamCast játékokkal akarsz játszani. És szép számú csillogó újdonság van, amelyen megakadhat a szemed, mindenféle műfajban. Verekedősek, mint a Virtua Fighter 3tb és a Soul Caliber a Kung Fu mestereket tehetik boldoggá. A versenyzős játékok, mint a Hydro Thunder és a Tokyo Xtreme Racer kielégíti a sebességigényeket. A sport szerelmesei imádni fogják az NFL Blitz 2000-et és az NHL 2000-et a DreamCast-jükön. És a lövöldözősök, mint az Expendable és az Incoming biztosítja, hogy feltöltve legyél a ravaszon. És több játék várható minden hónapban. De a DreamCast játékok korlátozva vannak az RPG és a rejtvények tekintetében, és az egész választék nem olyan beállítottságú, mint Playstation-on.










WindowsCE, és a Web
Ahogy már utalás volt rá korábban, a DreamCast WindowsCE-vel kapható, amely segítségével böngészhetsz a weben. A böngésző működik rendesen, de nem támogat Java script-et különösen jól és a navigálás billentyűzet nélkül fájdalmasan időrabló és fárasztó. Az szintén, hogy a maximum felbontás 640x480 és egy csomó időt eltölthetsz jobbra-balra görgetve, mint ahogy fel-le is, hogy valamit lássál is a lapból. Egy billentyűzettel a DreamCast tisztességes konkurense a WebTV-nek, de ha valamit szeretnénk, az a 800x600 felbontás 16 bites színmélység mellett.



Mi van a PlayStation2-vel?
Nem gondolhatsz a DreamCast megvásárlására a PlayStation 2-ről való merengés és töprengés nélkül, hogyha kijön, vajon ki fogja-e nyírni a DreamCast-et? A PSX2 egy erőteljes kihívónak látszik a horizonton és gondolkozhatsz rajta, hogy megéri-e kihagyni a DreamCast-et, és várni rá. Minden cikkből az derül ki, hogy a PSX2-nek jóval szebb grafikája lesz a DC-nél, visszafelé kompatiblis lesz az eredeti PSX játékokkal, és DVD meghajtó lesz benne, így tudsz DVD filmeket nézni vele. A Sony ezen kívül felsorakoztatott egy csomó fejlesztőt, így a játékosoknak lesz miből választani az új és (remélhetőleg) látvány szempontjából megdöbbentő kínálatból. Ez többe fog kerülni, 80000 forint vagy afelett, de nagyon sok mindent kapsz ezért a pénzért. Tehát átugorjuk a DreamCast-et?

Hát, ez attól függ. Egy biztos, a PlayStation2 nem fogja eltaposni a DreamCast-et. Mielőtt a karácsonyi bevásárlási láz elkezdődött volna tetőzni, a Sega már több, mint 1 millió egységet eladott. Ez azt jelenti, hogyha a Playstation2 le is körözi a DC-t, elég igény lesz a szoftverpiacon, hogy a játékfejlesztők folytassák termelésüket akkor is, ha a PlayStation2 piac nagyobb. Így a DreamCast megvétele nem fog magadra hagyni a szoftversivatagban egy olyan konzollal, amihez nincs játék. Még egyszer, ez attól függ, hogy vannak-e olyan játékok a DreamCast-ra, amelyekkel játszani szeretnél.

Vegyek ilyet?
Vegyek egy DreamCast-et? Nagyon megéri, erőteljes, jó tulajdonságai vannak, jól néz ki, valamint tekintélyes és egyre növekvő számú játék áll mögötte. Ez egy hadvernek néz ki, de ha leegyszerűsíted a kérdést, ez csak a játékról szól. Ha látsz olyan játékot, amit szeretnél, vedd meg. De ha nincs olyan játék, ami különösebben érdekelne, vagy ha egy konzol megvásárlását tervezed sok évre és tudsz várni, akkor várd meg a Nintendo Dolphin-t és a PlayStation 2-t. Így, amikor az összes lehetőség előtted van, eldöntheted. Egy biztos, ennek van a legjobb hardvere jelenleg a piacon. De ez felválthatja a PC játszást? Addig tuti nem, amíg nem lehet játszani az Unreal Tournament-el, a Quake 3 Arena-val és a Tribes-al olyan magas felbontásban, mint egy PC-n.

Forrás: Sega

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Magi711 #102
    Eladó egy ntsc-j Dreamcast!

    http://www.gamer365.hu/blog_post.php?id=18786
  • Sir Ny #101
    Cs.N.A.T.K.K.!
  • bakko92 #100
    http://dreamcastfunok.p8.hu/
  • gaborr11 #99
    keresek gd rom olvasót dreamcastba!
    Érdeklődni emailben:[email protected] v. priviben G365-n,prohardveren.
  • harcimaci #98
    Amugy az én Dreamcastem is hangos másolt CD-nél.Nem tom milyen eredeti CD-vel mert nincs.
  • harcimaci #97
    Sziasztok!

    Van egy http://www.dc-downloads.com/organs/romscache.php nevü oldal ahonnan le lehet tölteni Dreancast játékot.Én letöltöttem egyet de és ki írtam CD-re de a Dreamcast nem viszi.Valaki tud segiteni hogy hogyan kell ugy ki írni Dreamcast játékot hogy vigye is?(a letöltés lassu volt!!!)
  • Kst #96
    Üdv mindenkinek!

    Lenne egy kérdésem, bárki tud válaszolni, megkérem segítsen.
    Szereztem egy Dreamcast-et, ami jól olvassa a másolt lemezeket, viszont amikor olvas baromi hangos, és olyankor enyhén, de szabad szemmel jól láthatóan csíkoz is a kép. Ez mennyire természetes? Antenna kábelt használok hozzá. Lehet ez a baj?
    A srác akitől szereztem azt állítja hogy a dreamcast-ek mind ilyen baromi hangosak. Igaz ez vagy csak át akar verni és tropa az olvasófej (mellesleg azt állítja hogy most lett szépen kitakarítva, de akkor miért csíkoz)?

    Jól esne egy hozzáértő dreamcast-es véleménye, mert én ps2-ős vok és az halkan olvas és tiszta képet is ad. Köszi mindenkinek.
  • Atti10 #95
    Én tudok: http://www.dc-downloads.com/organs/romscache.php
    Szinte az összes játék fenn van, csak lassú a letöltés

    www.coolrom.com
    itt gyorsabb, de kevés jáék van
  • EOBalázs #94
    Tud valaki olyan oldalt ahonnan le lehet tölteni game-ket ?
  • norbi99 #93
    Itt aztán pörögnek ám az események.1-2 hozzászólás között
    eltellik 1 év is.Majd 2020-ban benézek erre a forumra.
    =RED király