Berta Sándor

Másolt filmeket vetítenek az amerikai börtönökben?

Érdekes vádakkal illette az amerikai büntetés-végrehajtási intézeteket egy szerzői jogsértések miatt börtönbe küldött férfi.

A USAWarez.com és a USATorrents.com oldalak üzemeltetője, Richard Humphrey 2010 áprilisában kapott 29 hónapos jogerős börtönbüntetést szerzői jogsértések miatt. A férfi arról számolt be, hogy a börtönökben rendszeresek a szerzői jogsértések. Előfordult például, hogy A Wall Street farkasa, s a Pofázunk és végünk című filmeket vetítették le, ráadásul jóval a hivatalos DVD-premier előtt. Az egykori oldalüzemeltető képmutatással vádolta meg a hatóságokat.

Humphrey közölte, hogy az Ohio állambeli Lorain Correctional Institution nevű büntetés-végrehajtási intézetben rendszeresek voltak az illegális másolatok bevonásával végzett vetítések. Ő 2011 végén szabadult, de 2014-ben megint elítélték, igaz, ezúttal egy más jellegű bűncselekmény miatt. Ekkor láthatta a többiekkel együtt A Wall Street farkasa, illetve a Pofázunk és végünk alkotásokat. Teljesen nyilvánvaló volt, hogy illegális kópiákat vetítettek le nekik, mivel a mozik közönsége is látható volt a felvételeken. A jelenségre többször is megpróbálta felhívni Kimberly Clipper igazgató figyelmét, de nem járt sikerrel.

Humphrey leginkább azt kifogásolja, hogy a börtönökben elkövetett szerzői jogsértések közel sem esnek olyan megítélés alá, mint a szabad világban elkövetett esetek. A férfi feltette a kérdést, hogy ha valakit szerzői jogsértések miatt küldenek a rácsok mögé, ahol le kell rónia a társadalommal szembeni adósságát, akkor miként lehet ott másolt filmeket mutatni neki? S miért kell embereket büntetni, ha közben a rendszer még magát sem képes uralni? Humphrey beszámolt más érdekes esetekről is. Az őt letartóztató rendőrök tőle kérdezték, hogy a Joox.net vagy a Katz.cd nevű oldalak használata illegális-e, mire ő azt válaszolta, hogy inkább saját magukat kellene megbilincselniük és mellé állhatnának.

Az egykori platformüzemeltető szavai nem maradtak következmények nélkül, a Logain Correctional Institution ugyanis közölte, hogy vizsgálat indult az ügyben, de még nem találtak bizonyítékokat a Humphrey által elmondottakra. Egyetlen fegyőr vagy rab sem hívta fel a figyelmet szerzői jogsértésekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kriti83 #3
    nekik szab...
  • figyu #2
    Én a helyében kussolnék és örülnék. Ha komolyan veszik a problémáját, annak valószínűleg az lesz a következménye, hogy csak ingyenes filmeket fognak nézni. Pl. 60 éves Miki egér rajzfilmeket.

    "A jelenségre többször is megpróbálta felhívni Kimberly Clipper igazgató figyelmét, de nem járt sikerrel."

    Hát, ha "sikerrel" járt volna és onnantól csak Miki egér és Chaplin művek kerülnének adásba végtelen ciklusban, ezek az elvi problémák lennének a legkisebb gondjai. Én békés ember vagyok, de a kialakuló lincselő brigádhoz valószínűleg csatlakoznék....
  • Ender Wiggin #1
    pedig mintha minden téka-film elején ott lenne az FBi figyelmeztetés, hogy fúrótornyon és börtönben tilos vetíteni...:-D