MTI

EU-prioritás lett az az internetes szólásszabadság támogatása

Új iránymutatást fogadott el az Európai Unió Tanácsa, amellyel az internetes szólásszabadság biztosítását is beemeli azon emberi jogok közé, amelyek érvényesülést az unió globálisan elő szeretné mozdítani.

A tanács közleménye szerint a véleménynyilvánítás szabadsága elengedhetetlen egy sor más emberi jog gyakorlásához, amilyen például a gyülekezési jog, a gondolat, a vallás, a lelkiismeret szabadsága. "Az önkifejezés és a média szabadsága nélkül nem lehetséges, hogy az állampolgárok tájékozottak, aktívak és elkötelezettek legyenek" - írja közleményében a tagállamok szakminisztereit tömörítő uniós intézmény.

A kommüniké tanúsága szerint az EU meggyőződése, hogy minden emberi jog az interneten is védendő, és ez különösen igaz a szólásszabadságra, a technológiai fejlődés, a kommunikáció új formái ugyanis új lehetőségeket és új kihívásokat is teremtettek. "Az EU határozottan ellenzi az internet vagy az új médiumok bármiféle indokolatlan korlátozását" - áll a tanács közleményében.

Az iránymutatás definíciók sokaságát tartalmazza, amely garantálni hivatott a véleményalkotás, az információigénylés és a vélemények közzétételének és terjesztésének szabadságát. "Ezen az iránymutatáson keresztül az Európai Unió nyomatékosítja: a vélemény és az önkifejezés szabadsága egyetemes jog, amely minden személyt egyenlően megillet" - húzza alá az uniós intézmény.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amergin #2
    EU és a szólásszabadság?
    Szánalmas és nevetséges. Szemforgató, hazug, hányingerkeltő duma.
    Politikai foglyok ülnek börtönben, mert bizonyos kérdésekben más véleményen vannak, mint a "norma". Miről beszélünk? Vicc.
  • AgentKis #1
    De azért a kurucot tiltani akarják! ;-)