Berta Sándor

Jön az ingyenes Windows 8.1?

Lapértesülések és egy kiszivárgott verzió azt támasztják alá, hogy a Microsoft komolyan fontolgatja egy ingyenes Windows 8.1 piacra dobását.

Mary Jo Foley újságírónak a forrásai megerősítették, hogy az amerikai konszern az új változattal akarja tesztelni, hogy lehet-e bevételeket szerezni egy ingyenes operációs rendszerrel. A Windows 8.1 with Binggel kapcsolatban először a Wzor nevű orosz informátor közölt részleteket, majd a The Verge - bennfentesekre hivatkozva - arról számolt be, hogy az új verzió számos alkalmazást és szolgáltatást tartalmazni fog. A Windows 8.1 with Bing ingyen vagy rendkívül olcsón lesz elérhető és a Microsoft elsősorban a Windows 7-tulajdonosoknak szánja frissítési lehetőségként. Az operációs rendszer - egy új licencmodell keretében - a PC-gyártók számára is hozzáférhető lesz.

Egy héttel ezelőtt arról írtunk, hogy a társaság az olcsó számítógépek és táblagépek gyártói számára 70 százalékkal olcsóbban adja az operációs rendszerét. Az új hírek alapján a vállalat egyre inkább a Bingben látja a jövőt, s a platform lehet a jövőbeli bevételek fő forrása. Foley úgy vélte: az információk azt támasztják alá, hogy a Microsoft menedzsmentje másképp gondol a Windows szerepére. A Windows és a Windows Phone kisebb vagy nagyobb mértékben már "powered by Bing" megoldásként kerülnek szóba. A cég ezzel megpróbál reagálni a csökkenő licencbevételekre, továbbá egy ingyenes Windows 8.1-verzió segíthetne abban, hogy növekedjen a OneDrive, az Office és a Skype felhasználói tábora.

Az ötlet nem új, ugyanis Craig Mundie kutatási vezető már 2008 szeptemberében a következőket nyilatkozta: "Be akarunk lépni a Google piacára és a szoftverterjesztést is át akarjuk alakítani. A programokat meg lehet vásárolni, lehet fizetni átalánydíjat a használatukért vagy reklámokat lehet elhelyezni bennük. Az alapítás óta mi az első két úton jártunk, azonban ha a harmadik utat választjuk, akkor az alkalmazások olcsóbbak lesznek a felhasználók számára. Ez számunkra egy új üzleti modell lehet."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mx5 kevin #3
    Hamarosan nem csak jön hanem megy is.A Windows összetaknyolt egyik szoftvere.Már a Notebookokra kényszeríti hogy kénytelen legyen megvenni a vevő.Nagyon szűkös az új notebookok Driver támogatása érdekes hogy némelyik csak windows 8 támogatású.Sokkal jobban megéri egy régebbi irodai notebookot megvenni.Támogatják a windows XP,Windows7,8,Linux hivatalossan driveressen és sokkal tartósabbak mint a Plázai gány laptopok.2015 ben jön a windows 9 ha minden igaz részemről csesszék meg a 7 est is meg a 8 ast is maradok az XP-nél mert az legalább kivan normálisan dolgozva.A Windows 8 és a 8.1 is egy rövid életű szoftver.A windows 7 is már elindult az eltemetendő szoftverek útján a piacon.Aki boltokba körbenéz már láthatja hogy úgymond ott már kezdik temetni a windows 7 est is.Ahol körbenézek fórumokon mindenütt fosozzák a 8 ast.Kalózszoftverként sem népszerű a 8.1 sem pedig az ingyen van warezban.Már most halva született rövid életű termék.Már az alap normális start menü hiányzik,egy vicc az egész cég.A rendszergazdáknak akik komolyabban barangolnak a beállításokban akkor ott meg mi lehet,telebarmolják haszontalan cuccal ami jó volt a régivel azt elszúrják.Semmi más csak meg szpatja jól a fizetős vásárlókat.Ezek azok a szoftverek amit tényleg érdemes leváltani már amikor kijönnek már akkor egy gány vacak.Rövidéletűmár most mert elnagyolt összecsapott és egy halva született operációs rendszer gyenge minőségű toldozgatása.Már most lehet olvasni róla ha kijön a windows 9 ezt gyorsan elfogják temetni.Én csak annyit mondanék aki tervezte eddig az ne alapozzon a 8.1 esre és ne vegye meg mert később megbánja.Egy kényszerszoftver amit már erőltetnie kell a microsoftnak és rákényszerítenie a vevőkre.
  • zola2000 #2
    Szerintem meg ilyen 50 ezer forint alatti tabletekhez, meg mobilokhoz simán ingyen kellene adni a w8at, 50-150 között meg féláron.
  • eto demerzel #1
    hat az apple megcsinalta. a 10.9-es tok ingyen lehet letolteni.