Berta Sándor

Sokkal többet érhetett volna el az Opera

Az Opera egykori első embere egyáltalán nincs elragadtatva a cég jelenlegi menedzsmentjétől és úgy gondolja, hogy a projektben jóval több lehetőség volt.

Jon von Tetzchner létrehozta a Vivaldi.net nevű új vállalkozását, amivel szeretné újjáéleszteni a régi szellemiséget. Az elsődleges cél egy olyan online közösség kialakítása, amiben blogok, fórumok és levelezőrendszer is lesznek. Az utóbbi otthont nyújthat a hamarosan bezárandó My Operának. A menedzser a norvég szoftverfejlesztő vállalat társalapítója és 2010 elejéig vezérigazgatója is volt. 2012 közepén hagyta ott a csapatot, amely azóta teljesen más irányba indult el.

"Amióta elhagytam az Operát, vállalkozásokba fektettem be, körülbelül tíz cégbe, a többségük izlandi. Alapítottam egy központot Seltjarnarnesben, Reykjavík mellett, ahol most 18 vállalat dolgozik. Ezután megkérdeztem magamtól, hogy már csak tanácsadóként akarok dolgozni? Egy idő után azt gondoltam: nem, valamit csinálnom kell. Bizonyos módon az Opera szállította az ötletet, amikor kiderült, hogy leállítja a My Operát. Már egy ideje azt gondoltam: érdekes lenne egy közösséget alapítani."

"Sokat gondolkozunk az újításokon. Összeállítottunk egy átfogó kezdőcsomagot. Egy hónappal ezelőtt indultunk el és arra koncentrálunk, hogy megnyerjük a felhasználókat. Úgy hiszem, hogy van igény egy ilyen oldalra. Az Operánál mindig megpróbáltunk a jók lenni és ez így van a Vivaldi esetében is. Sok egykori Opera-dolgozó van itt és néhány izlandi szakember. A körülbelül 20 személyes csapatunk fele technikus. A pénzt én adom, nincs más befektető. Megpróbálunk az adatvédelemre és a biztonságra összpontosítani. Minden titkosítva van és semmilyen reklámot sem helyezünk el az e-mailekben. Nem akarjuk kikémlelni a felhasználóinkat. Büszke vagyok a végfelhasználói licencszerződésünkre, ami - az általános gyakorlattal ellentétben - nincs tele jogi fogalmakkal" - jelentette ki Jon von Tetzchner.


Az üzletember elmondta, hogy a My Opera közösséghez jelenleg több mint 10 millió regisztrált tag tartozik, de az aktív felhasználók száma sokkal kevesebb. Havonta több mint 35 millióan látogatták a szolgáltatást, éppen ezért nem érti, hogy a norvég csoport miért zárja be a My Operát. Ugyanakkor az látható, hogy a jelenlegi vezetőknek fontosak a bevételek, holott az Operánál soha nem a pénz számított, hanem az emberek számára fejlesztették a termékeket.

Von Tetzchner még mindig az Opera 12-t alkalmazza. Ezzel nincs egyedül, hiszen a körülbelül 330 millió Opera-használó közül még 300 milliónál szintén ez az Opera verzió van feltelepítve. Szerinte a norvég cég sorozatosan hibás döntéseket hozott. Az első az volt, hogy nem pótolták a távozó fejlesztőket és a programkód is egyre kevésbé volt versenyképes. A Google, az Apple és a Mozilla ellen pedig mindent bele kell adni. Számos okos ember hagyta el az Operát, és a vállalat inkább a reklámokra és a pénzügyi oldalra fókuszál, nem pedig a termékekre.

"Amikor távoztam az az én döntésem volt, de egy hosszú harc előzte meg a bejelentést. Kimerültem. Azt reméltem, hogy Lars Boilesen folytonosságot jelenthet, de gyorsan kiderült, hogy ez nem így lesz. A befektetők más irányba akarták vinni a társaságot, a pénzügyi szempontok fontosabbak voltak, mint a felhasználók. Hét éven át küzdöttem az ellen, hogy a céget eladják vagy a böngészőt elhanyagolják. Amikor eljöttem, nagyon jó helyzetben volt a vállalkozás, hiszen egyrészt 50 millióról 100 millióra nőtt a felhasználói tábor és új funkciók nélkül is tovább nőtt, másrészt a bankban 100 millió dollár volt. Azóta viszont a menedzsment vállalatokat vásárolt fel, ami drága mulatság."

"A pénzügyi piac mindenesetre nagyon elégedett az Opera jelenlegi helyzetével, én viszont szomorú vagyok, ha azt látom, hogy mi történik. Teljesen az ellenkező irányba megy a cég, mint amilyenbe én akartam vezetni. Ez az irányváltás volt az oka, hogy 2012-ben otthagytam a vállalatot. Úgy gondolom, hogy az Opera sokkal többet érhetett volna el. 2013-ra 500 millió felhasználó volt a cél. Amennyiben folytattuk volna az eredeti utat, akkor úgy hiszem, sikerült volna elérni a célunkat" - szögezte le Jon von Tetzchner.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #5
    Operát csak androidon használok régóta (Mini)
  • Narxis #4
    Ne válts vissza.
  • zola2000 #3
    Az internet explorer 11 meg az új firefox lesz lassan

    (bár én egyelőre chromeot használok, de ha az IE még jobb lesz és/vagy a chrome mégroszabb, akkor lehet hogy vissza is váltok IEre ... sőt vissza is váltok : )
  • sanyicks #2
    chromeozásra jó, olyan instabil, fapados, és rosszul működő (ram helyett fájlokat használ memóriának). A chrome az új internet explorer.
  • Airbus A380 #1
    Nem tudom mi ez a hiszti, nekem tetszik az új opera.... Szerintem amire tervezték arra jó.