MTI

Vádat emeltek Snowden ellen, Oroszországba menekült

Az amerikai kormány kémkedéssel vádolta meg a CIA volt alkalmazottját, aki titkos adatgyűjtésekről rántotta le a leplet. Bevonták az útlevelét és kérték a kiadatását Hongkongtól. Az kifogást támasztott, Snowden pedig egy Aeroflot gépen Moszkvába repült. Az amerikaiak nagyon idegesek, nem értik hogyan történhetett mindez.

Kémkedéssel, kormányzati tulajdon eltulajdonításával, valamint azzal vádolta meg pénteken az amerikai igazságügyi minisztérium Edward Snowdent, hogy szándékosan közölt titkos hírszerzési információt jogosulatlan személlyel. Snowden volt az, aki a sajtónak kiszivárogtatta az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által végzett titkos adatmegfigyelés részleteit. A kémkedés miatt, ha bűnösnek találják, 10 évi szabadságvesztésre ítélhetik. A vádemelés az első lépés volt afelé, hogy az Egyesült Államok hivatalos kiadatási kérelemmel fordulhasson Hongkonghoz. Az amerikai hatóságok egyből azt kérték partnerszervezeteiktől a kínai a különleges közigazgatási területen, hogy fogják el az ott tartózkodó Snowdent.

A vádat Alexandriában, a virginiai keleti kerületi szövetségi bíróságnak terjesztették be. Kelet-Virginiában található a székhelye a Snowdent utoljára alkalmazó Booz Allen Hamilton nevű cégnek. Snowden a Booz Allen alkalmazottjaként külsős szerződéssel dolgozott az NSA-nél. Az Egyesült Államok és Hongkong közötti kiadatási eljárás akár évekig is elhúzódhatott volna, mert a kétoldalú kiadatási szerződés kivételként kezeli a politikai ügyeket, Snowden pedig állíthatja majd, hogy üldöztetése politikai eredetű. Washingtonban később megerősítették, hogy hivatalos kiadatási kérelemmel fordultak a hongkongi kormányzathoz. Meg nem nevezett amerikai tisztségviselők figyelmeztették a város vezetőit, hogy ne gördítsenek akadályt e "nagy horderejű ügy" rendezése elé.


Edward Snowden

Edward Snowden, aki pénteken töltötte be a 30. életévét, májusban négy laptoppal felszerelkezve érkezett Hongkongba, ahol titkos anyagok százait adta át a brit The Guardian napilapnak. Hasonló, de kevesebb információval látta el a The Washington Postot is. Vasárnap helyi idő szerint délelőtt, menetrendszerinti légi járattal Moszkvába távozott. A városi kormányzat vasárnapi közleménye szerint önszántából, törvényesen és normális körülmények között hagyta el Hongkongot. A városvezetés ezt közölte az Egyesült Államokkal is. A hongkongi kormány még nem rendelkezett elegendő információval ahhoz, hogy az ideiglenes elfogatóparancs alapján az őrizetbe vétel folyamatát megindítsa, és nem volt jogi alapja arra, hogy Snowden távozását megakadályozza - áll a közleményben.

A hongkongi hatóságok direkt nem adták ki: a péntek esti kérelemre válaszul kiegészítő információkat kértek az amerikaiaktól, és amíg az Egyesült Államokban ezen dolgoztak, Snowden szabad emberként távozott a különleges közigazgatású kínai területről. Még tiszázatlan hogyan csinálta, ugyanis az Egyesült Államok bevonta Edward Snowden útlevelét, még mielőtt elhagyta volna Hongkongot


Az amerikai informatikus az Aeroflot SU213-as járatával délután érkezett meg Moszkvába. Végső célállomása feltételezhetően Ecuador lesz. A moszkvai Seremetyevo nemzetközi repülőtér rendőrsége előre közölte, hogy nem fogják feltartóztatni a határon. Az orosz hatóságok képviselői elmondták, hogy a CIA és az NSA volt alkalmazottjával kapcsolatosan semmilyen utasítást nem kaptak. Hozzátették: ahhoz, hogy a titkos adatgyűjtés kiszivárogtatója beléphessen Oroszország területére, vízummal kell rendelkeznie. Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata később arról tájékoztatott, hogy Snowden valószínűleg tranzitutasként ment Moszkvába.

Snowdentől még nem érkezett olyan kérelem, hogy politikai menedékjogot biztosítsanak számára Oroszországban - írta a Kommerszant című orosz napilap. A lapnak Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője azt mondta, hogy semmit sem tud arról, hol tartózkodik az amerikai titkosszolgálatok volt alkalmazottja. Peszkov korábban közölte, amennyiben menekültstátus megadására vonatkozó kérelmet kapnak Snowdentől, azt meg fogják vizsgálni. A Rosszija 24 orosz hírtelevízió jelentése szerint az amerikai fiatalember hétfőn utazik tovább az Aeroflot SU150-es számú járatával Kubába, ahonnan Hawaiin keresztül Caracasba, Venezuela fővárosába távozik. Nem egyedül utazik, a társaságában van egy bizonyos Sarah Harrison is.


Újságírók kérdezgették az utasokat, hogy látták-e a gépen Snowdent

Az orosz állami televízió híradása szerint a Wikileaks munkatársai a Twitteren közölték: ők segítettek az amerikainak, hogy "politikai menedékjogot kapjon egy demokratikus országban". Ők biztosították számára a jogi védelmet és a megfelelő papírokat is. Az orosz állami tv élő adásban számolt be a SU-213-as hongkongi járat megérkezéséről, Snowdent mintegy 50 tv-társaság és más médiumok tudósítói várták Moszkva legnagyobb nemzetközi repülőterének F terminálján. Az újságírókat beengedték a tranzitzónába is. A Wikileaks közleménye szerint az amerikai titkosszolgálatok internetes adatgyűjtését és telefonbeszélgetések lehallgatását leleplező Snowden "biztonságos útvonalon" egy "demokratikus országba" tart.

Az orosz újságírók azonban hiába várakoztak a moszkvai repülőtér érkezési oldalán a tranzit zónánál és a kijáratnál is, az amerikai férfi sehol sem tűnt fel. A riporterek jobb híján az Aeroflot orosz légitársaság gépével Hongkongból érkezett utasokat kérdezgették, ki láthatta a volt titkosszolgálati alkalmazottat, de a többség nem ismerte fel az utastársak között Snowdent az újságíróknál lévő fénykép alapján. A Rosszija 24 televízió riportere több diplomata rendszámú gépkocsit látott Seremetyevón. Egyes információk szerint Ecuador oroszországi nagykövetségének autója a repülőtéren belül, a Hongkongból érkezett gép közelében várakozott, ezért az újságírók azt feltételezik, hogy Snowden ezen hagyta el Seremetyevót. Repülőtéri források szerint az amerikai titkosszolgálatok volt munkatársa a többi utas előtt szállt le a gépről és a repülőtér egy különtermében helyezhették el, vagy akár el is szállíthatták Seremetyevóról. Repülőtéri források megerősítették, hogy Snowden a gépen volt.


Snowdent az ecuadori nagykövet autója várta a moszkvai repülőtéren

A CNN szerint - elméletileg legalábbis - lehetséges, hogy a kiszivárogtató ecuadori, esetleg orosz okmányokkal érkezett Moszkvába. Hírügynökségi jelentések szerint a latin-amerikai ország külügyminisztere és moszkvai nagykövete egyaránt azt közölte, hogy Snowden menedékjogot kért Ecuadortól. Az Egyesült Államok és Oroszország között nincs kiadatási szerződés, Washington ugyanis nem akarta, hogy Moszkva az amerikai területre menekült ellenzékiek kiszolgáltatását kérje tőle. Ha Snowdennek nincs érvényes úti okmánya, akkor Moszkva visszatoloncolhatja abba az országba, amelyből érkezett, vagy abba, amelynek az állampolgára. Orosz részről egyébként korábban nem zárták ki annak lehetőségét, hogy menedékjogot biztosítsanak a titkokat kiszivárogtató informatikusnak, ha ilyenért folyamodik.

Az ügyben kiadott amerikai külügyi közlemény szerint az Egyesült Államok azt tanácsolja az érintett kormányoknak, hogy mivel Snowdent bűncselekmények vádjával körözik, csak abban az esetben engedélyezzék számára a továbbutazást, ha az az Egyesült Államokba való visszatérését célozza. Ricardo Patino ecuadori külügyminiszter a Twitteren közölte, hogy a titkokat kiszivárogtató informatikus országa kormányától kért menedéket. Az éppen Vietnamban tartózkodó Patino ma szándékozik az ügyről sajtótájékoztatót tartani. Patricio Alberto Chávez Zavala, Ecuador moszkvai nagykövete vasárnap felkereste Snowdent a seremetyevói repülőtér szállodájában.

Snowden sajtóértesülések szerint - mivel közvetlen repülőjárat nincs Moszkva és Quito között - hétfőn feltehetően Havanna érintésével próbál majd meg eljutni Ecuadorba. A dél-amerikai ország nagykövetségén talált egyébként menedéket több mint egy évvel ezelőtt Julian Assange, az amerikai titkos dokumentumok százezreit kiszivárogtató WikiLeaks portál alapítója.

"Az Egyesült Államok együtt akar működni azoknak az országoknak a hatóságaival, amelyekbe a titkos amerikai adatgyűjtésre vonatkozó információkat kiszivárogtató Edward Snowden megpróbál eljutni - közölte az amerikai igazságügyi minisztérium szóvivője. Charles Schumer demokrata szenátor a CNN-nek vasárnap kijelentette: Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg jóváhagyta, hogy Snowden Hongkongból Oroszországba repülhessen, aminek "komoly következményei" lesznek az amerikai-orosz kapcsolatokra. Hozzátette, hogy szerinte a fejleményhez Kínának is köze lehetett, amit ki kell majd vizsgálni. A szenátor, aki a szövetségi felsőház harmadik rangidős demokrata tagja, hangot adott meggyőződésének, hogy Putyin, aki Szíria és Irán ügyében is igyekszik meghiúsítani az amerikai törekvéseket, "segítette" Snowden szökését, és egyenesen "felbujtója volt" annak.

Mike Rogers, a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke az NBC-nek nyilatkozva rámutatott: Snowdennek az a döntése, hogy Kubába és Venezuelába, az Egyesült Államokkal szemben "ellenséges" országokba repül, megingatja azt az állítását, miszerint közérdekből tárta a nyilvánosság elé a titkos adatgyűjtésre vonatkozó információkat. Rogers szerint Washingtonnak minden jogi lehetőséget ki kell merítenie a vádlott kiadatása érdekében. Keith Alexander tábornok, a Snowden által leleplezett titkos adatgyűjtést végző Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) igazgatója az ABC televíziónak kijelentette: nem tudja, miért nem sikerült a kiszivárogtatót elfogni, mielőtt a Hawaii-szigetekről Hongkongba távozhatott volna. Hangsúlyozta, hogy Snowden "elárulta" a belé helyezett bizalmat, és elmondta, hogy az NSA lépéseket tett a további kiszivárogtatások megakadályozása érdekében.

A Fehér Ház honlapján vasárnap meghaladta a 100 ezret azon petíció aláíróinak száma, amelynek támogatói azonnali elnöki kegyelmet kérvényeznek Snowden számára. A 100 ezres limit átlépése után az amerikai elnöki apparátusnak elvileg érdemben kell foglalkoznia a kérelemmel, amely szerint a kiszivárogtató "nemzeti hős".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tar86 #24
    "kormányzati tulajdon eltulajdonításával" vádolják! Egy nagy tévedés! Azok az adatok nem az Amerikai kormány tulajdona, hanem azoké akiktől az Amerikai kormány ellopta! Mire akarta Snowden felhívni az emberek figyelmét? Arra hogy kiknek az érdekeit képviseli az Amerikai kormány? Úgy néz ki hogy az Amerikai kormányt hatalmába kerítették az Ufók és az egész földet ellenőrzésük alá akarják vonni!
  • Papichulo #23
    Majd kever a CIA az ő ebédjébe is egy kis uránt. Mint a szerencsétlen volt orosz titkosügynöknek.

    Nem ebedjebe, hanem italaba. Nem a CIA, hanem az FSB. Es nem urant, hanem poloniumot. Szoval ha a Litvinenko ugyre gondoltal, akkor tenyleg nagyon kepben vagy :)
  • Papichulo #22
    Az ő verziója az eseményekről.

    Bin Laden verzioja? A hivatalos informaciokbol kiindulva ez mar soha nem is fog... :)

    De milyen hatalmas relevacio lenne benne? "Bejott egy ember es fejbelott..."?
  • nextman #21
    Vigyazzatok, miket irtok ide, terroristak!

    :D
  • thrawnguru #20
    Lassan már mindenkire, aki nem úgy táncol ahogy az USA akarja ráfogják, hogy terrorista...
  • thrawnguru #19
    Vagy szép csendben elteszik láb alól ( Az USA mindenkori elnökének ugyebár jogában áll bárki halálát elrendelni csak úgy, mindenféle egyéb döntéshozó szerv kihagyásával ), vagy majd megzsarolják a családjával... Szerencsétlent már előre sajnálom.

    Nem is csodálkozom rajta, hogy Kína és Oroszország ha nem is nyíltan, de hagyja futni Snowdent. Az USA csak fröcsög, veri a nyálát, hogy Úristen micsoda hazaáruló bűnöző, az valahogy egyik nyilatkozatukban sincs benne, hogy jaj, elnézést, a világon mindenkit megfigyeltünk tudta és beleegyezése nélkül. El tudom képzelni, hogy az egyéb nagyhatalmaknak már elege van az USA felsőbbrendűségi komplexusából meg a "terrorveszély" dumából.
  • alien47 #18
    Majd kever a CIA az ő ebédjébe is egy kis uránt. Mint a szerencsétlen volt orosz titkosügynöknek.
    Jól tette a kiszivárogtatást de sehol a földön nem lesz biztonságban. Valaki a közelében, mindig megvesztegethető, megfenyegethető lesz és akkor neki harangoztak!
  • ostoros #17
    Az ő verziója az eseményekről.
  • Papichulo #16
    Mi az ami nem derult ki Bin Ladennel?
  • AgentKis #15
    Tisztára Bourne a sztori!
    Egyébként a filmmel ellentétben szerintem itt semmi hihető sem fog kiderülni Snowden halálának részleteiről. Ahogyan pl. binládennél...