Berta Sándor

A fogyasztóvédők lehetővé tennék a másolást

Alexander Bonde baden-württembergi fogyasztóvédelmi miniszter és Gerd Billen, a német Fogyasztóvédelmi Központok Szövetségének (VZBV) elnöke közös javaslatokkal állt elő a szerzői jog megreformálására.

"A fogyasztók a közösségi szolgáltatások mindennapi használata során akaratlanul is konfliktusba kerülhetnek a hatályos szerzői jogi szabályozással. Ennek oka, hogy a szerzői a jog a jelenlegi formájában nem felel meg a digitális korszak kihívásainak. A fogyasztók legitim érdekeit sürgősen megvédendő jogként kell elhelyezni a szerzői jogban" - jelentette ki Alexander Bonde. "Mi a szellemi tulajdon védelme mellett állunk. De ahhoz, hogy a felhasználók és a szerzői jogok tulajdonosainak érdekei tisztességes módon kiegyenlítődjenek, a szerzői jognak nyitottá kell válnia az emberek aggodalmaira" - jegyezte meg Gerd Billen.

A két szakember azt szeretné, hogy ha a politikusok, a szerzői jogok tulajdonosai és a fogyasztók közötti párbeszéd új lendületet kapna, és hogy a szövetségi kormány mind helyi, mind nemzetközi szinten álljon ki a jelenlegi szabályok reformja mellett. A legfontosabb kéréseket, illetve követeléseket összegyűjtötték: a jövőben az eddiginél jobban vegyék figyelembe a felhasználók érdekeit; a magáncélú másolatok készítése joga elengedhetetlen; a szerzői jog által védett tartalmak - magáncélú - megosztását a közösségi hálózatokon, video- és fotóportálokon, blogokban és fórumokban elő kell segíteni; biztosítani kell a kreativitás megmaradását, vagyis nem szabad szerzői jogsértésre hivatkozva akadályozni a remixek és más feldolgozások elkészítését; az embereknek lehetővé kell tenni, hogy a legálisan megszerzett digitális tartalmakat bármely eszközön szabadon használhassák; végül, a szerzői jogi szabályozást közérthetővé kell tenni és elő kell segíteni, hogy egyre több legális online ajánlat legyen.


A szerzői jog még a több eszközös használatot sem kezeli jól, például a számítógéppel letöltött zenék telefonon és mp3 lejátszón történő meghallgatását

"Aki vásárol egy elektronikus könyvet, annak biztosítani kell azt a lehetőséget, hogy másolatot készíthessen róla. Ezt a jogot sem az általános üzleti feltételek, sem a másolásvédelmi rendszerek segítségével nem szabad korlátozni vagy elvenni tőle" - fejtette ki Billen. Bonde pedig azt emelte ki, hogy az internetezőknek a tartalmak online megosztása mindennapos dolog. Amennyiben e tevékenység mögött nem kereskedelmi érdekek húzódnak és ezáltal nem sérülnek a jogtulajdonosak jogai, akkor engedélyezni kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KopaszIsten #1
    "A fogyasztóvédők lehetővé tennék a másolást
    Az internetezőknek a tartalmak online megosztása mindennapos dolog. Amennyiben e tevékenység mögött nem kereskedelmi érdekek húzódnak és ezáltal nem sérülnek a jogtulajdonosak jogai, akkor engedélyezni kell."

    Teljes mértékben egyet értek. Tudja mindenki, hogy minden adathordozónak véges az élettartama, mégsem engedélyez a jog biztonsági másolatot a megvásárolt lemezekről, stb. Nem beszélve arról, ha jogszerűen töltöttem le -,tehát megvettem- valamilyen zenei tartalmat a sz.géppel, milyen alapon tiltják meg, hogy telefonon, mp3 lejátszón is hallgassam azt, amiért egyszer már fizettem. Visszaélnek a hatalmukkal.

    Ez egyébként is csak azt legalizálná, amit már amúgy is csinál mindenki (lásd egy korábbi cikk), mert senki nem tartja ezt fer dolognak, és figyelmen kívül hagyják. Azaz átmásolják, hogy útközben is hallgathassák, ne csak otthon...

    Uff én beszéltem. ;)