Berta Sándor

Hackerjogosítványokat kap az ausztrál titkosszolgálat

A helyi igazságügyi minisztérium jelentősen kibővítené az Australian Security Intelligence Organisation (ASIO) nevű titkosszolgálat jogkörét. Az elképzelés azonnal éles tiltakozást váltott ki.

A szaktárca olyan engedélyeket biztosítana az ASIO munkatársainak, amelyek lehetővé tennék, hogy az ügyekkel semmilyen viszonyban nem lévő személyek számítógépeibe is betörjenek. Nicola Roxon főállamügyész egyik szóvivője indoklásként azt mondta, hogy az ASIO ügynökei ezekről a külsős PC-ről és notebookokról törhetnék majd fel a célszemélyek számítógépeit. Ugyanakkor ezt a lehetőséget elvileg csak kivételes esetekben engedélyeznék, az ezzel kapcsolatos előírások nagyon szigorúak. Nos, ez utóbbinak ellentmond, hogy az akciók jóváhagyásához nincs szükség bírói vagy bírósági engedélyre.

A szóvivő igyekezett eloszlatni az aggodalmakat. Kijelentette, hogy a főállamügyész köteles lenne minden ilyen jellegű bevetést külön engedélyezni, vagyis a döntés nem az akciót irányító vezetők kezében lenne. A jogosítvány nem teszi lehetővé az ügyekkel kapcsolatba nem hozható személyek PC-inek, laptopjainak és más készülékeinek az online átvizsgálását, illetve a különböző információk lementését, a célszemélyek esetében viszont lehetőség van az online házkutatásokra és a lehallgatásokra. Ausztráliában a titkosszolgálatoknak nincs engedélyük trójai programok alkalmazására, és az ügynökök a célszemély gépein jelenleg semmilyen adatot sem módosíthatnak és egyetlen futó folyamatot sem állíthatnak le, vagy szakíthatnak meg.

Civil csoportok azonnal támadták az elképzelést. Andrew Pam, az Electronic Frontier Australia szakértője azért bírálta a kormányt, mert álláspontja szerint ezzel a lépéssel gyakorlatilag lemásolja a kiberbűnözők módszereit. Dr. Anthony Bendall, Victoria szövetségi állam adatvédelmi biztosa pedig közölte, hogy az egész program durván megsértené az érintettek alapvető jogait. Szerinte a megszerezni kívánt jogosítványok leginkább a rendőrállamokat jellemzik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #5
    vigyázz mert „ megtalállják ” a kenguru pornót oszt neked annyi.....
  • JÚ TYÚB #4
    az én gépembe tessék betörni !
  • molnarandras22 #3
    LOL, a világ kezd fejre állni.....
  • Vaszilij Artyom #2
    Így van.
  • kvp #1
    Ez a nemzetkozi jog szerint sem legalis. Harmadik szemely megtamadasa, tehat a botnet epites tamadasnak minosul. Onnantol fogva viszont az artatlan harmadik fel legalisan valaszolhat, akar fizikai eszkozokkel is. Ez azt jelenti, hogy barki visszalohet rajuk es a nemzetkozi jog szerint meg is ussza, mert jogos onvedelem volt. Nem lehet a demokraciat ugy vedeni, hogy eltorlik. Ha meg ezt akarjak, akkor ne hivjak demokracianak, kina sem hivja magat demokratikusnak. (a nepi demokracia kifejezes ugyanis a proletardiktaturat jelenti)

    Egyebkent meg tisztan muszaki szempontbol arra nem gondoltak, hogy ha a botnetes gepek tulajai kiszurjak hogy az o gepuket hasznaljak, akkor az egesz nyomozast bebukhatjak, sot a bunozok/terroristak meg ellenuk is fordithatjak az egeszet?