HENT hírlevél

Akadályozza a jogvédett fotók megosztását a Flickr

A Yahoo érdekeltségébe tartozó fényképmegosztó is csatlakozik a Pinterest kezdeményezéséhez, és beépíti rendszerébe azt a kódsort, amely a szerzői jog által védett fotók engedély nélküli megosztását akadályozza.

Az egyik leggyorsabban növekvő közösségi oldal, a Pinterest a közelmúltban tett közzé egy speciális kódsort, amelyet fejlesztői az engedély nélküli tartalommegosztás akadályozása érdekében dolgoztak ki. A virtuális parafatáblaként működő weblap felhasználói saját profiljukba tölthetnek fel, illetve linkelhetnek be érdeklődési körükbe tartozó képeket. A jelentős forgalomnövekedés azonban a szerzői jog által védett fájlok nagyszámú engedély nélküli megosztását is eredményezi.


A Pinterest kódját azon jogtulajdonosok tudják saját weblapjukba beilleszteni, akik nem kívánják, hogy képeiket a weblap használói saját falukra is "feltűzzék". A kódnak köszönhetően, ha egy Pinterest felhasználó engedély nélkül kíván megosztani valamely tartalmat, a weblap jelezni fogja neki, hogy a szerzői jog jogosultjai a megosztási opciót letiltották.

A Pinterest kalózkodás elleni kódját a Yahoo cégcsoportjába tartozó Flickr is használni fogja. A fotómegosztó a kód segítségével azon felhasználóinak kíván a döntéssel védelmet biztosítani, akik fotóikat nem publikus rendszerben töltötték fel, illetve, akik a megosztási opciókat letiltották. A jövőben így közvetlenül csak azok a Flickr-re feltöltött képek lesznek megoszthatók a Pinterest tábláin, amely publikus fotókként lettek megosztva, illetve, ahol a megosztást a feltöltő engedélyezte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MutenRoshi #4
    Aki ennyire félti a fotóit az tényleg ne töltse fel sehova, hanem mutogassa a kis barátainak egy pincében, aminek ha van is ablaka az legyen befüggönyözve.
    Ha mégsem, akkor csak olyan dologról készítsen fotót aminek ő a tulajdonosa. Például ne fotózza le az eget, mert az nem az övé, vagy ne fotózzon fákat közterületen mert azokat az adófizetők pénzéből gondozzák és nem kért mindegyiküktől engedélyt.
    Agyrém ami a szerzői jogok körül megy. Kétlem, hogy Leonardo Da Vinci a Medici-ekhez fordult volna panasszal, ha valaki lemásolja a Mona Lisa-t.
  • nlght #3
    Mi a helyzet azokban az esetekben, amikor a user jogvédelem alá vesz egy képet, amit letöltött korábban vhonnan? Hogy dönti el, hogy ki volt az eredeti készítője/tulajdonosa a képnek és hogy kinek jár a jogvédelem? Aki először azt mondja rá, hogy dibs vagy mi? Mi van akkor, ha photoshoppal 1%-ban átszerkeszted és elmented más formátumban, így is észreveszi, hogy mi volt az eredeti jogvédett kép?
  • gforce9 #2
    Ha valakiu nme akar fotót megosztani, akkor ne tegye fel netre. Ha felteszi, lássa el vízjellel vagy tudomisén, gondoskodjon arról, hogy ne tudják ellopni. Ha én egy fotót kirakok az utca közepére lezáratlanul, akkor pereljem az önkormányzatot, mert közterületről elvitték? Nem igazán értem ezt a megközelítést. Akinek a kép a tulajdona, az foganatosítson óvintézkedést, ne egy harmadik fél. Akinek lényegében nulla köze van az egészhez.
  • KopaszIsten #1
    Nem értem mi alapján tudja egy program egy általam feltöltött képről, hogy jogvédelem alatt áll-e. Nem ismerem az említett rendszert, de ha lehet képet feltölteni, akkor a kép megszerzése már gyerekjáték.