Berta Sándor

Biztosan lesz USB 3.0-támogatás a Windows 8-ban

Az operációs rendszer fejlesztéséért felelős menedzser blogbejegyzésében erősítette meg azt a korábbi hírt, miszerint a Windows 8 teljes körű USB 3.0-támogatást kínál majd.

Steven Sinofsky új blogbejegyzéssel jelentkezett, amelyben ezúttal az USB 3.0 támogatására tért ki. A Windows 8 fejlesztéséért felelős szakember megerősítette, hogy az operációs rendszer valóban teljes mértékben támogatni fogja az adatátviteli szabványt. Sinofsky hozzátette: a döntés meghozatala egyáltalán nem volt nehéz a számukra, mivel figyelembe vették az In-Stat piackutató cég elemzéseit. Ezekből kiderült, hogy 2015-re gyakorlatilag az összes új PC és laptop rendelkezik majd USB 3.0-s portokkal. Addigra várhatóan több mint kétmilliárd olyan készüléket fognak értékesíteni, amelyek kihasználják a gyors szabványban rejlő lehetőségeket. Az USB 3.0 az USB 2.0-hoz képest nem csak a tízszeresére növeli az adatátviteli sebességet, hanem annál sokkal kedvezőbb áramfogyasztási jellemzőkkel is bír és gyorsabb készülékfeltöltéseket tesz lehetővé. (MP3 lejátszók, okostelefonok és hasonló eszközök akkumulátorairól van szó.)


A Windows 8 fejlesztéséért felelős csoport biztosítani akarta nem csak az új szabvány támogatását, hanem azt is, hogy az operációs rendszer a régebbi USB-szabványokkal is kompatibilis legyen. Ezt végül sikerült megoldani, így nem lesznek inkompatibilitási problémák. Mivel a fejlesztési folyamat nagyon bonyolult volt, ezért az érdemi munka már akkor elkezdődött, amikor a boltokban még nem is lehetett kapni USB 3.0-t támogató hardvereket, a jellemzőket így virtuális eszközökkel szimulálták. A módszer bevált. Emellett kidolgoztak egy átfogó eljárást, amellyel eddig körülbelül 1000 készüléket teszteltek. Így elvileg biztosítani lehet, hogy az USB 3.0-s hardverek teljes mértékben kompatibilisek lesznek az új operációs rendszerrel.

A Microsoft többek között azzal is érvelt az új szabvány mellett, hogy egy nagy felbontású film átjátszása az USB 3.0-s portokon keresztül csupán 80 másodpercet vesz igénybe, addig egy USB 2.0-s porton keresztül körülbelül 15 percig tart. Ezenkívül fontos, hogy az új szabványt támogató adattárolók is gyorsabb írást és olvasást tesznek majd lehetővé. A vállalat már tavaly június végén közölte OEM-gyártó partnereivel a következő operációs rendszer egyes fontosabb részleteit. Ekkor vált ismertté, hogy a Windows 8 teljes mértékben támogatni fogja a Bluetooth 3.0 és az USB 3.0 technológiákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asgh #18
    És azt megoldják vajon, hogy ha egy USB eszközt egy másik USB csatlakozóba teszek be, akkor ne új eszközként érzékelje és ne telepítse újra ugyanazt a drivert?
  • Szefmester #17
    És milyen sebességgel másolsz? Mert az hogy USB3-as a lap, és a pendrive még nem jelenti azt hogy az USB3 szabványnak megfelelő sebességgel másolsz. Egy USB3as pendriveot simán rádughatsz egy USB1-es csatlakozóra is, azon is fogsz másolni csak hát nem mindegy hogy egy HD filmet mennyi idő alatt töltesz fel rá. ;)
  • kisedi #16
    Jelentem P7H67-M alaplapom van hozzá egy USB 3.0-ás ADATA 8GB pendrive.
    A WinXP-mel gond nélkül működik! Ezek szerint a Windows 8-ban le akarták tiltani ezt a Feature-t, és csak USB 2.0 ra korlátoznák? EZ ÓRIÁSI!!
  • H3nG #15
    :D
  • Pakula #14
  • Inquisitor #13
    Inkább működő bármilyen USB támogatás legyen benne, please!
    A W98 óta bugos az USB működés, az maradt XP alatt, ott volt a hírhedt Vista bug ... amit benne is felejtettek a W7-be. Azért mert sokan nem találkoznak ezzel, még létező probléma, hogy túl sok USB eszközt használva, vagy párat sokszor átdugdosva megborul a sok feles keletkező adatoktól a registry a fenébe, és utána elkezdi nem felismerni az eszközöket. Persze segédprogramokkal lehet gyomlálni, de ez akkor is lol.
  • B0nFire #12
    Csak halkan jegyezném meg, hogy a Win8 startolása igencsak egybeesik majd az XP támogatás befejezésével. Szvsz amint kijön a W8, az XP-nek lehúzzák a rolót. Úgyis rég nyugdíjban a helye. Már 2 frissebb OS is kijött, ha kijön a 3. is tuti, hogy lehúzzák a klotyón.

    Majd a torrenten még lesznek ilyen VérWarezPisti Edísön XP-k, beleintegrálva a telepítőbe az USB3.0 driverrel.
  • Pakula #11
    Pff. Ez aztán a nagy szám... Meddig tart majd XP-re is kiadni hozzá a drivert ?
  • sanyicks #10
    ez ilyen lökjünk be valami marhaságot, hogy rólunk beszéljenek típusú hír.

    De most komolyan azt hittem eddig hogy a win8-ban 10 éves driverek lesznek, de mostmár megnyugodtam hogy nem :D
  • Armagedown #9
    inkább örülnétek , mert a Windows Xp a megjelenésekor még nem támogatta az USB 2,0át , tehát ez egy hatalmas fejlődés a Microsoftnál