Napi Online

Cári fotók a moszkvai tőzsdén

Útjára indult a moszkvai értéktőzsdén (MICEX) az első nagy magánkézben levő orosz műtárgypiaci alap, a Sobrania Photoeffect. Az Agana alapkezelő által életre hívott alapba 250 orosz és külföldi fotós mintegy 300 ezer eredeti printje kerül be, összesen 467 millió dollár értékben.

A részben a szovjet időszakban kialakult kollekciókból, részben kortárs orosz fotósok munkáiból összeállt alap a külföldiek számára is vonzó, biztos befektetési lehetőséget kínál − mondta a Reutersnek Jekatyerina Alekszandrova, az Agana igazgatóhelyettese. A művészeti befektetések megbízhatóak, nyereséget termelnek és nem volatilisak − tette hozzá −, a műtárgypiaci indexek az elmúlt évtizedekben gyorsabban nőttek és lassabban estek, mint az S&P−500 index.

A Sobranie futamidejét 15 évre tervezik és évente az állomány 5−10 százalékát tervezik árverésekre vinni. Ha a MICEX-en sikert arat, akkor elképzelhető, hogy az alapot külföldi tőzsdéken is bevezetik, köztük Londonban és Luxemburgban − közölte Alekszandrova. A világ fotópiacának forgalma 2009-ben elérte az 1,5 milliárd eurót (2,17 milliárd dollár), ennek több mint ötöde jutott az aukciós eladásokra.


Az alap portfóliójába az egykori cári családot, a Romanovokat ábrázoló fényképek éppúgy bekerültek, mint Sophia Lorenről készült korai paparazzi-fotók. A szervezők azért választották a fotográfiát mint befektetési területet, mert szerintük ez a műtárgypiac leggyorsabban növekvő szegmense, emellett könnyen elérhető a kisebb pénzű vevők számára is, hiszen még a vintage fotók többsége is századába kerül a gyűjtői festményeknek. A világ fotópiacának 20 százaléka jut Oroszországra, de itt ez a terület messze nem olyan fejlett, mint az USA-ban vagy Európában, így igen nagy benne a növekedési potenciál − fejtette ki az alap létrehozásában közreműködő egyik szakértő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)