Berta Sándor

Az első akadályt sikeresen vette a Gallo-jelentés

Amint arra számítani lehetett, az Európai Parlament Igazságügyi Bizottsága (JURI) elfogadta Marielle Gallo francia konzervatív EP-képviselő beadványát.

"A jelentést a konzervatívok és néhány liberális politikus szavazatának segítségével fogadta el a JURI, de a zöldek, a szociáldemokraták és a baloldali képviselők a dokumentum ellen voksoltak. Fontos azonban megemlíteni, hogy a liberálisok már közel sem egységesek a támogatás kérdésében. Négy liberális bizottsági tag például tartózkodott a szavazáskor" - jelentette ki Eva Lichtenberger, az osztrák Zöldek európai parlamenti képviselője.


Marielle Gallo
Marielle Gallo korábban sikeresen lobbizott a Loi HADOPI hivatal létrehozása és az ehhez kapcsolódó Hadopi-modell bevezetése mellett. A rendszer lényege, hogy a fájlcserélőket kétszer figyelmeztetik arra, hogy hagyjanak fel az illegálisan másolt zeneszámok, filmek, játékok vagy éppen szoftverek letöltésével, majd, ha nem működnek együtt, akkor korlátozzák vagy blokkolják az internethozzáférésüket. Amennyiben a JURI után az Európai Parlament is elfogadja a jelentést, az ugyan nem emelkedik sem törvényi erőre, sem határozat nem lesz, de mindenképpen jelzés értékű döntés lenne az Európai Bizottság felé, amely a jövőben kezdeményezhetné a fájlcserélők jogi üldözését és szigorúbb megbüntetését. Nem véletlenül, hogy ettől tart a La Quadrature du Net francia polgárjogi szervezet is.

S hogy milyen nagyot fordult a világ, azt az is jól szemlélteti, hogy miközben tavaly év elején az EP még nagy többséggel fogadta el Stavros Lambrinides szociáldemokrata képviselő alapvető jogi chartára vonatkozó előterjesztését, úgy rá alig egy évvel a testület egy teljesen ellentétes dokumentumról szavazhat.

Maga Gallo egyébként úgy vélte, hogy nem elég egy az egész Európai Unióra kiterjedő legális tartalomkínálatot létrehozni, hanem ennél sokkal fontosabb feladatot jelent a gombamódra szaporodó kalózpártok elleni küzdelem. A legnagyobb gondot azonban a jelentés "összevisszasága" jelentheti. Eva Lichtenberger ugyanis rámutatott arra, hogy az anyagban egyaránt szerepelnek a hamisított termékek és a különböző médiafájlok magáncélú másolatai. Vagyis Gallo nem tett különbséget aközött, hogy valaki egy boltban megvásárolt zenei CD-ről készít másolatot vagy a bolhapiacon vesz meg egy másolt CD-t.

Az EP várhatóan júliusban tárgyal a dokumentumról, azonban közel sem biztos, hogy a bizottsági szavazáshoz hasonló eredmény születik majd. A JURI-ban ugyanis sok keményvonalas képviselő ül, míg az Európai Parlamentben inkább az alternatív megoldásokat támogató politikusok vannak többségben. A JURI döntését élesen bírálta a La Quadrature du Net, amely közleményében leszögezte: a szerzői jogok dogmatikusai csak egy csatát nyertek meg és nem egy háborút. Ugyanakkor elgondolkoztató, hogy a liberális frakció, amely korábban a polgári jogok élharcosa volt, ezúttal a médiaiparral való együttműködés mellett tette le a voksát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Wittgen #8
    "Ugyanakkor elgondolkoztató, hogy a liberális frakció, amely korábban a polgári jogok élharcosa volt, ezúttal a médiaiparral való együttműködés mellett tette le a voksát. "

    Hja, kérem. Megjött a kiadók támogatása a pártok/magánzsebek bankszámláira.
  • amitakartok #7
    "Vagyis Gallo nem tett különbséget aközött, hogy valaki egy boltban megvásárolt zenei CD-ről készít másolatot vagy a bolhapiacon vesz meg egy másolt CD-t."

    Miért, a kiadók vajon különbséget tesznek???
  • sarocker #6
    Látszik rajta, hogy régen dugták, és most a frusztrációját a letöltőkön tölti ki.
  • DeviloftheHell #5
    pénz beszél ezek meg mennek utána mocsok ingyenélö banda azt amelyik bemegy a moziba felveszi videokamerával és azt a szemetet felteszi ftp re vagy egyéb más fizetös szarra az szép hamisitott vackot ad el pénzért de amelyik fogja az eredeti lemezt és lemásolja az hol hamis? :D pláne torrent és egyéb rendszerekböl bevétele nincs tehát haszna sem
  • Kryon #4
    Sugárzik az arcáról a jóindulat...
    Ami viszont a leglényegesebb a hírben, hogy mostmár nem csak simán a fájlcserélőket akarják megbüntetni, hanem a kalózpártok üldözésével azokat is el akarják halgattatni, akiknek ez nem tetszik, éljen a demokrácia és a szólásszabadság csodálatos eszméje...
  • Magiszter #3
    A nem korrupt politikus olyan mint az indián vízisíző. Lehet hogy létezik csak rohadt nehéz elképzelni.
    Biztos kaptak egy kis előleget, valamint x%-ot majd a büntetések befolyásából.
  • syn7h37ic #2
    "S hogy milyen nagyot fordult a világ, azt az is jól szemlélteti, hogy miközben tavaly év elején az EP még nagy többséggel fogadta el Stavros Lambrinides szociáldemokrata képviselő alapvető jogi chartára vonatkozó előterjesztését, úgy rá alig egy évvel a testület egy teljesen ellentétes dokumentumról szavazhat."

    Ordít róla, hogy jó alaposan lefizették őket a kiadók!
  • Magiszter #1
    Lassan ott tartunk hogy a fájlcserélés = terrorizmussal. Azaz aki letölti a Balázs Pali összest, az egyenértékű büntetést kap azzal aki bombát robbant egy óvodában és 130 csecsemőt öl meg.
    Komolyan emberek! Inkább legyetek gyilkosok, csalók, betörők, mint fájlcserélők, ezeket könnyebben megússzátok, ha rajtakapnak!

    Hová fajul a világ?