HENT Hírlevél

10 perc alatt rakják össze a hamis BlackBerryt Vietnamban

110 dolláros anyagköltség, 10 perc összeszerelési idő - ennyire van szüksége egy vietnami technikusnak egy hamis BlackBerry előállításához.

A készülékek egyre divatosabbak a helyiek körében, így ha a kereslet továbbra is nő, a hamis mobil előállítása még olcsóbb, piaci aránya pedig még nagyobb lehet, írja a VietnamNet.

Napjainkban szinte nincs olyan mobiltelefon-márka, amelynek készülékeit, alkatrészeit vagy kiegészítőit ne hamisítanák. Mint kiderült, ez alól nem kivétel a tengerentúlon meglehetősen nagy népszerűségnek örvendő BlackBerry sem. A VietnamNet portál egyik munkatársa riportjának megírásához meglátogatott egy helyi technikust, aki többek között hamis BlackBerry készülékeket szerel össze.

A technikus szerint egy hamis készülék előállításához a szükséges alkatrészek, a kijelző, a billentyűzet, a ház, az akkumulátor stb. mintegy 2 millió dongért, azaz 110 dollárért beszerezhetők. Ha pedig megvannak az alkatrészek, akkor a replika telefon összeszereléséhez már csak maximum 10 percre van szükség. Az így készült hamis BlackBerry telefonokat 3-4 millió dong, azaz 180-220 dollár közötti áron tudják eladni. Az eladók 6-12 hónapos garanciát adnak a készülékhez, amelyeket bár Vietnamban készítenek, inkább "mint nem hivatalosan importált" terméket értékesítenek.

Az átlagos vásárló nehezen tudja megkülönböztetni egymástól az eredeti és a fentiek szerint előállított hamis készülékeket. A technikus szerint a vietnami lakosokat nem is nagyon zavarja a telefon hamis volta, számukra a lényeg, hogy a telefon külső megjelenésében olyan legyen, mint az eredeti. Az utóbbi időben ugyanis komoly divat lett az országban a BlackBerry-használat. Népszerűségét a helyiek körében Paris Hiltonnak, Lindsay Lohannak, illetve az amerikai elnöknek, Barack Obamának köszönheti, akik maguk is ilyen készüléket használnak, természetesen ők az eredetit.

A vietnamiak a telefont nem a "tudásáért", hanem tetszetős külsejéért és elfogadható áráért szeretik. Így ha a kereslet a jelenlegi trendek szerint változatlanul növekszik, azzal egy ördögi kört indíthat be. Amint a "made in Vietnam" BlackBerry gyártóinak megéri még nagyobb tételben beszerezni az alkatrészeket, csökkenni fog a gyártási költség, ami a piaci árat is lenyomja. Az olcsó ár pedig még nagyobb keresletet, még több vevőt, és még több hamis BlackBerryt eredményezhet...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #7
    Az Ázsia Centerben mikor lesz ilyen?
    Ott a vietnami árusoknak sincs, vagy nem láttam náluk. Pedig erre tényleg lenne kereslet. Vagy olcsó projektorokra. Eszméletlen, hogy mennyi pénzt lenyúlnak tőlünk ezek a multik. Az éves pénzügyi beszámolókban meg dicshimnuszokat zengedeznek, hogy mekkora profitot tudtak bezsebelni.
  • bakagaijin #6
    Hát, lehet hogy az is hamis :). Az, hogy eBay a forrás még nem jelent semmit.
  • torcipepe #5
    eBay-en már $100 körüli áron lehet kapni
  • Rexhawk #4
    szerintem az eredetihez viszonyítva olcsó, az ugyanis dupla ennyibe kerül
  • vmiki88 #3
    hát nem Magyarországon :D
  • hebbister #2
    "Népszerűségét a helyiek körében Paris Hiltonnak, Lindsay Lohannak, illetve az amerikai elnöknek, Barack Obamának köszönheti, akik maguk is ilyen készüléket használnak, természetesen ők az eredetit."
    mármint, azt hiszik, hogy az eredetit
  • kukacS3K #1
    már nem azért de 200 dollár az hol olcsó? főleg hogy hamisítvány