Kruza Richárd

Domo: fényképezőgép gombok nélkül

A Domo cég legújabb digitális fényképezőgépe tökéletesen jellemzi a mostanság egyik divatos fejlesztési irányvonalat.

Az új kisgépen ugyanis egyetlen gomb vagy kapcsoló sincs, tehát mentes mindenfajta mechanikai elemtől. A géppel való összes kommunikációt, tehát minden funkciót kizárólag az érintőképernyőn keresztül tudunk elérni. A közlések ezt pozitívumként állítják be: "a Domo kisgépen végre nincsenek kiálló, gombok, amik annyira zavaróak voltak eddig és ráadásul állandóan elromlottak, tehát végre megszabadultunk ettől a nagy tehertől".


Letisztult forma: manapság gyakran így jellemzik a leegyszerűsített formatervet vagyis a semmit, ami lényegében a korábbi modellekhez képest a minimalizálást takarja, illetve a különféle díszítő vagy funkcionális elemek mennyiségének csökkentését, ami miatt az új modellek szeretnének korszerűbbnek hatni. A Domo abszulút megfelel ennek a "fejlődési" irányvonalnak, ugyanis annyira letisztult, hogy nincs is rajta semmi a képernyőn és a picike optika nyílásán kívül.

Még exponálógomb sincs, azaz még ezt a mondhati gyakran használt funkciót sem a megszokott módon kell elvégezni, hanem az érintőképernyőn keresztül. Visszajátszáskor pedig az iPhone-hoz hasonlóan lehet navigálni illetve lapozni a képek között. A gép persze kicsi, ingzsebben tökéletesen elfér és észrevétlen. Élei le vannak kerekítve, és kinézetre az egész annyira egyszerű, mintha egy picike digitális képkeret lenne.

A kisméretű kompaktok, és a kamerás telefonok mai kavalkádjában mindenképpen érdekességnek számít a Domo kisgépe, még akkor is, ha bizonyosan nem lesz túlságosan népszerű. Leginkább egy mai tervezői és fejlesztői szemléletet, egy különleges irányvonalat képvisel, ami nagyon kérdéses. Szó sincs ugyanis arról, milyen optika vagy érzékelő van a gépben sőt - egyenlőre semmilyen technikai információ nincs róla, pedig végül is ez egy fényképezőgép. Az egész talán olyan mint egy koncepcióautó: valamilyen irányvonalat demonstrál ami fontos, de tényleges használati értéke a "valódi" fényképezőgépekéhez képest már erősen megkérdőjelezhető, és hogy a fejlődés valójában merre fog menni a jövőben, majd kiderül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #13
    Azért nem kell szart csinálni.
  • Klapanciusz #12
    Khm... azért is használnak "kiálló" meg "zavaró" gombokat egyesek, hogy ne kelljen állandóan figyelni a kicsi szemecskémmel, éppen merre kalandozik az ujjacskám hegye.

    Kiváncsi vagyok hogyan fognak ezzel tömegben fejük fölé emelt es megdontött géppel fotózni, vagy maguk felé fordítva az optikát exponálni.

    Egybként meg tényleg egy hype-olható, másképp becélzott közönségű Iphone klón... illetve koncepció-klón. Juj, még leírni is szörnyű.

    (Mai fikaadag kipipálva, pedig tényleg nem így keltem fel reggel. )
  • KAWAszaki #11
    Gondoljatok csak bele, milyen egyszerűen lehet vízállóvá tenni.
    Már nem is annyira hülyeség...
  • babajaga #10
    Ebben nincs semmi ezért nem is használható semmire.
  • B0nFire #9
    Mondhatod nyugodtan, hogy parasztvakítás. Az emberek előbb megveszik, mielőtt észbe kaphatnának.

    Az pedig, hogy egy dizájnelem szükséges-e, vagy sem, nagyon eltérőek a vélemények. Én szeretem, ha valami nem csak funkcionális, de jól is esik ránézni. De vannak, akiknek csakis a célszerűség számít. Apám azon is ki volt akadva, hogy az étteremben feldíszítik az ételt. Mindig mondta, hogy fölösleges. "A rozmaringot majd a kalapom mellé tűzöm. Ott a helye." - mondogatta.
  • Balintos #8
    ...és lenne 1 féle póló, ronda autók stb. király :D
  • endrev #7
    Más kérdés, hogy egy ilyen világban (lásd előző komment) a design attól még megmaradhatna, de csak mint művészeti elem.
  • endrev #6
    Ha belegondoltok nem hülyeség, bár nem feltétlenül piacképes. A design, az érdekes külső célja mindig az elkápráztatás. Egy tökéletes világban, ahol az eszközök értünk vannak, nem pedig a pénztárcánkért versenyeztetik őket, nem lenne szükség design-ra, minden készülék, minden eszköz egyszerű lenne és ez jó lenne, amíg tökéletesen el is látja a funkcióját.

    Én szeretnék egy ilyen világban élni, és ezt a gondolkodásmódot reprezentálja ez a készülék.
  • Gabe Dearborne #5
    Na, még egy példány a "nesze semmi, fogd meg jól" kategóriában.

    Erről jut eszembe: tudjátok, mi az abszolút semmi?

    Egy meghámozott luftballonban elhelyezett nyeletlen bicska, penge nélkül.
  • usererror #4
    Gondolom szuper képeket fog készíteni :)

    Sikerült lecsupaszítani egy digitális fényképezőgépet, nagyjából egy iPhone szintjére. Azzal viszont telefonálni is lehet.