MTI

Japán tiltakozik a tervezett észak-koreai műhold ellen

Az észak-koreai műholdat pályára állító hordozórakéta lelövésével fenyegetőzött pénteken Japán, miután a Phenjan által megadott adatokból kiderült, hogy a lövedék át fog repülni a szigetország felett.

Észak-Korea a nemzetközi gyakorlatot követve most először tájékoztatta az illetékes ENSZ-szervezeteket arról, hogy "távközlési kísérleti műholdat" készül felbocsátani. A feltüntetett koordinátákból egyértelműen kitűnik, hogy az egyik "veszélyzóna", ahol a többfokozatú hordozórakéta első fokozata a tengerbe hullhat, alig 120 kilométerre van Japán északkeleti partvidékétől. A másik becsapódási övezet az óceán közepén, Japán és Hawaii között rajzolódik ki, vagyis a lövedék áthaladna a szigetország fölött. A hajózás- és repülésbiztonság szempontjából létfontosságú adatokat a Tengerészeti Szervezet (IMO), valamint a Nemzetközi Polgári Légiközlekedési Szervezet (ICAO) hozta nyilvánosságra csütörtökön. Dél-koreai értesülések szerint a műholdat április 4. és 8. között fogják pályára állítani. Japán pénteken erélyesen tiltakozott a készülő műholdfelbocsátás ellen. Kavamura Takeo, a kabinet főtitkára felszólította Észak-Koreát, hogy álljon el tervétől és hangsúlyozta: Japán készen áll arra, hogy megvédje magát. "Biztonsági okból jogszerűen lelőhetünk egy Japán felé közeledő lövedéket" - fogalmazott. Hamada Jaszukadzu nemzetvédelmi miniszter közölte, hogy Japán "minden vészhelyzetre felkészül". Aszo Taro kormányfő arra figyelmeztetett, hogy Észak-Korea egy műhold pályára állításával is megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2006-ban elfogadott határozatát, amely eltiltotta Phenjant a további nukleáris kísérleti robbantásoktól és ballisztikus rakétával végrehajtott kísérletektől. A kommunista diktatúra 1998 nyarán már kisebb nemzetközi válságot robbantott ki azzal, hogy elindított egy nagy hatótávolságú, Taepodong-1 típusú "műholdhordozó" rakétát, amely átrepült Japán fő szigete felett. A rakétakísérlet után Japán amerikai segítséggel rakétavédelmi pajzsot épített ki. Tokió mellett Dél-Korea, az Egyesült Államok és az ENSZ-főtitkár is kifogásolja az észak-koreai tervet. A nemzetközi közösség arra gyanakszik, hogy a sztálinista ország valójában nagy hatótávolságú rakéta - a Taepodong-2 vagy annak korszerűsített változatának - tesztelésére készül. A szöuli külügyminisztérium pénteken büntetőintézkedésekkel fenyegetőzött, Robert Wood amerikai külügyi szóvivő pedig előző nap provokatívnak nevezte az állítólagos műholdfelbocsátást. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint a "nemkívánatos" rakéta- vagy műholdfellövés "veszélyeztetné a békét és a stabilitást a térségben". Elemzők úgy látják, hogy Phenjan a rakétaindítással az észak-koreai atomprogramról szóló hatoldalú tárgyalásokon akarja "emelni a tétet", és próbál engedményeket kicsikarni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vexille #7
    legalább eggyel kevesebb űrszemét fog keringeni fent, ami eggyel kevesebb lehetséges ütközés
  • Tetsuo #6
    akár
  • Rexhawk #5
    "mindenki lohet fel muholdat, csak e-korea nem??"
    ugy érted katonai müholdat nem?:D
  • Tetsuo #4
    mindenki lohet fel muholdat, csak e-korea nem??
  • Vorpal #3
    Ja Japán lője szét - az ostor meg az amerikai katonákon csattan.
    Kibírják - az Ékóreában állomásozó tengerészek elég keményen nyomják.
  • Frosty01 #2
    szerintem teljesen jogos japán részről. lőjjék csak szét ha már ennyire pofátlanok.
  • Alvarez999 #1
    "Az észak-koreai műholdat pályára állító hordozórakéta lelövésével fenyegetőzött pénteken Japán, miután a Phenjan által megadott adatokból kiderült, hogy a lövedék át fog repülni a szigetország felett."

    Lövedék??? Talán ágyúból lövik ki a műholdat? De akkor miért van szó a hírben is rakétáról?