Berta Sándor

Csehország EU elnökként kiemelten védi majd a szellemi tulajdont

Csehország idén január elsejétől vette át az Európai Unió soros elnöki tisztét és a legfontosabb feladatának az informatikai-távközlési és a polgár jogi változtatások keresztülvitelét tekinti.

A csehek kiemelt figyelmet akarnak fordítani a szellemi tulajdon védelmére, az illegális tartalmak felkutatására és az európai telekommunikációs piac átrendezésére. Az Európai Unió az idei esztendőt a kreativitás évének nyilvánította. A csehek számára magától értetődő, hogy ez, csak a szellemi tulajdon védelmével összhangban valósítható meg. A csehek prioritáslistájára nem véletlenül került fel tehát a kereskedelmi akadályok eltávolítása mellé az Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) elfogadása. Csehország különösen fontosnak tartja az ACTA-tárgyalások következő fordulóját, amelyre idén márciusban Marokkóban kerül sor.

Az európai uniós tagország vezetőit ugyanakkor az cseppet sem érdekli, hogy az Európai Parlament éppen tavaly decemberben fogadta el 309 igen és 232 nem szavazat mellett azt a határozatát, amelyben a vámügyintézésekkor a különböző készülékek átkutatása és az internetszolgáltatók ellenőrzésekre való kötelezése ellen foglal állást. "A cseh európai uniós elnökség aktív együttműködést szeretne kialakítani a korábbi francia elnökséggel. Igyekszünk majd kompromisszumot találni a parlament és a tanács álláspontja között" - jelentették ki a prágai illetékesek.

A cseheknek ugyanakkor vannak más javaslataik is. Így például mielőbb el szeretnék fogadtatni a tavaly novemberi úgynevezett GSM-irányelvet, amely a mobil frekvenciák hatékonyabb használatát tenné lehetővé. Az Európai Bizottság előterjesztése alapján a 900 MHz-es frekvenciatartományt a mobil szélessávú szolgáltatások számára tartanák fenn. Kiemelt figyelmet fordítana Csehország a gyermekek online védelmére és a légiutas-adatok megosztásáról szóló egyezmény aláírására az Egyesült Államokkal, valamint a Visa Information System (VIS) elindítására.

A prioritáspontok között szerepel még az e-kormányzás, az e-egészségügyi és az e-igazságszolgáltatás javítása. Felmerült többek között egy európai e-igazságügyi portál létrehozása az állampolgárok számára, hogy így minden európai uniós állampolgár egyetlen helyen tájékozódhasson a jogi ügyekben. Csehország emellett szintén fontosnak tartja az intelligens közlekedési rendszerek fejlesztését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Magnetic #7
    Hihetetlen ,hogy mindig ilyen kicsinyes dolgokkal jönnek.
    Komolyan kezd a hócipőm tele lenni az emberekkel. Mindig csak a vagyonszerzés hajkurászása ahelyett, hogy komolyabb dolgokkal foglalkoznának.
    Ebből mégis mi haszna lesz az emberiségnek? Semmi, de pár zseb megint megtelik.
    Kíváncsi vagyok lesz -e olyan vezető pozíciójú ember aki nem ilyen baromságokra költi a pénzt, hanem olyan dolgokra amik hosszútávon hoznak sikert.
    Példaképp az űrutazás fejlesztése, az alternatív energiaforrások, gyógyászati eszközök fejlesztése.
    Persze ezek nem közkedvelt témák, mert nincs pénz belőle. Bár valószínűleg sokat segítene a fejlődésben és a jobb jövő érdekében, de úgy látom ez senkit se érdekel.
  • vajon kiki #6
    Ennyit a szellemi jogok védelméről ..
  • sh4d0w808 #5
    Úgy látom a csehek teljesen benyalnak az USA-nak és az amerikai médiahiénáknak.
  • B0nFire #4
    Bocs, utólag megnéztem az adatlapodat, miszerint - ha őszintén töltötted ki -, nagyjából egyidősek vagyunk. De amit leírtam, az attól még áll.
  • B0nFire #3
    Türelem, gyermekem, az az idő is eljön, nem is olyan sokára. Lehet, hogy még túl fiatal - ezért türelmetlen vagy. Majd meglátod, hogy 20 fölött már csak úgy repülnek az évek, hogy egyszer csak azt veszed észre, hogy hipp-hopp, már 30 is elmúltál.

    BTW, abban tényleg igazad van, hogy végre már hagyni kéne a felnőtt társadalmat szabadon internetezni, és abbahagyni végre a gyámkodást. Így hogy várják el a társadalomtól, hogy felelősségteljesen viselkedjen? Tessék a felnőtt emberek kezét elengedni, a törvényekkel és jogszabályokkal mindenkinek tisztában kell lenni, és attól kezdve legyen az egyén felelőssége, hogy mire használja a technikát. Ha visszaél vele, viselje a következményeket! Most már tényleg felnőtt egy generáció, aki már úgyszólván beleszületett a pc és az internet világába, és valószínűleg jobban is tud vele élni. Ez a gyámkodás éppen olyan abszurd, mint amikor a legelső automobilokat utcára engedték, és törvény írta elő, hogy minden - az úton haladó automobil előtt egy embernek kell haladnia lámpával a kezében, és figyelmeztetni a járókelőket, hogy "Vigyázat, emberek! Jön az automobil, félre az útból." Tessék elengedni a "gyerekek" kezét végre!
  • NEXUS6 #2
    Majd amikor, már ők is kivénhedtek és kellően korruptak lesznek, gondolom.
  • Mike #1
    Mikor jön el végre az az idő amikor az internetgeneráció jut hatalomra? nagyon unom már a kivénhedt politikusokat akik az internetet akarják mindenáron megregulázni, terrorizmus, gyermekek védelme, szellemi tulajdon védelme, online házkutatások, cenzúra - ismerős jelszavak ezek