Alex

Időjárásálló fényképezőgépre vágynak az emberek

A fényképezőgép vásárlók leginkább olyan termékre vágynak, amely kibírja az időjárás viszontagságait. A Canonnal és a Nikonnal egyformán elégedettek.

A J.D.Power felmérésében négy szegmenst vizsgált meg, az egyszerű kompaktok, a felsőkategóriás kompaktok, a szupervékony gépek és a tükörreflexesek csoportját. Mindegyikben négy dologra vonatkozóan voltak kiváncsiak a vásárlói elégedettségre: a képminőség, a teljesítmény, a kezelhetőség és a külalak számított. Az első kategóriában a Fujifilm Finepix S sorozata kapta a legtöbb pontot, 757-et az 1000-ből, melyet a Kodak V sorozat (739), a Kodak Z sorozat (731) és a Kodak M sorozat (727) követett.


A prémium kompaktok terén a Canon PowerShot G és a Panasonic Lumix DMC-TZ család vitte el a pálmát, 773 ponttal megosztva állhattak a dobogóra. Azonban míg a Canon terméke a képminőség és a kezelhetőség terén brillírozott, addig a Panasonic inkább a teljesítmény terén jeleskedett. A második helyre a Panasonic Lumix DMC-FZ sorozat futott be 766 ponttal. Az ultrakompaktok között a Sony Cyber-shot T sorozat vitte el a pálmát 794 ponttal, ráadásul mindegyik vizsgált szempontból kiemelkedően teljesített. Második a Casio Exilim Zoom lett (766), melyet harmadikként a Fujifilm FinePix Z sorozat követett (761).


A DSLR-ek között a Canon EOS és a Nikon D sorozata 823 ponttal megoszott első helyet kapott, előbbi a képminőség, utóbbinál a kezelhetőség és a külalak hozta a magas pontszámot. A kutatásban arra is kiváncsiak voltak, hogy a fényképezőgép tulajdonosok milyen jellemzőt szeretnének látni következő fényképezőgépükben. A kérdésre mind a kompaktok, mind a prémium kompaktok tulajdonosai az időjárásállóságot említették első körben (67 és 68%-ban). Az ultravékony gépek gazdái 4 GB-os belső memóriára vágynak, a DSLR birtokosok pedig szintén időjárásállóságra (63%).


"A digitális fényképezőgépek gyártói folyamatosan új képességekkel ruházzák fel gépeiket, hogy megkülönböztessék azokat a versenytársaktól" - nyilatkozta Larry Wu, a J.D. Power technológiai igazgatója. "Viszont a sok újdonság miatt a kezelhetőség megtartása elsődleges fontosságúvá vált a vásárlói elégedettség megőrzése érdekében. A fejlesztések során nem szabad szem elől veszíteni a fogyasztók érdekeit, csak világos és egyértelmű vezérléssel szabad új funkciókat beépíteni."

A tanulmány szerint a fényképezőgép vásárlók gondosan utánanéznek a piaci kínálatnak, és elsősorban az internetes tesztoldalakat tekintik referenciának, amit a család és a barátok ajánlása követ. A DSLR tulajok készítik a legtöbb felvételt, átlagban 454-et havonta, melyet a felsőkategóriás kompaktok (159), az ultravékony szegmens (96) és a belépőszintű gépek gazdái követnek (83). A kutatásban több mint 8000 vásárló vett részt, melyek 2007 áprilisa és 2008 márciusa között vettek fényképezőgépet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #3
    Az hazugság hogy a fényképezők többsége zuhogó esőben is akar fényképezni. Nem igaz mert a képek nem szépek, és felesleges erőltetni.Még ha elmegy túrára esetleg, de a képek ott se lesznek jók.
  • Alien69 #2
    Nem feltétlen a cikk, hanem az eredeti felmérés, me az kamu. Ugyanis, a Nikon D szériát is eleve szét kellene választani, nagyon nem mindegy, hogy egy D40-ről beszélünk, vagy D80-200, e-felett. A D40(x-60) fogása eléggé alacsony minőségü. Nem a felhasznált anyagokra gondolok első sorban, hanem maga, a fogás. Ehez képes a Pentax magassan veri ezen szegmenst. Nem is beszélve, hogy a mostani szériái a Pentax-nak eleve időjárásállóak (K100D felett, tehát K200D, K10D stb...). A Canon D400 (450) fogása se annyira nyerő, de annak az anyaghasználata is gyengébb, műanyag feeling, egyedül a CMOS érzékelő a nyerő benne, más mindenben gyengébb a konkurenciánál (de legalábbi, nem jobb). Az Oly 4xx sorozat borzalom fogásra. Ha rajta van az obi, orrnehéz, szinte kicsavarja az ember kezéből a vázat. Ráadásul, képminőségre az Oly-t szeretik a legjobban lehúzni, magasabb ISO-n nagyobb zaj miatt. Az is tutikamu, hogy:
    "Az ultravékony gépek gazdái 4 GB-os belső memóriára vágynak..."
    Ugyanmá, miért pont ennyire? Valszeg eleve úgy kérdezték őket, hogy a sok értelmettlen kérdés közt ez még relative értelmes választási lehetőség lehetett.
    Tipikus, a-, b-, c-, választás.
  • Timber #1
    Ez mekkora egy sz@r cikk. Foleg a DSLR lista szanalmas.