MTI

Nemzetközi lesz az internetes pszichológiai óriásteszt

Eddig közel 18 ezren töltötték ki a márciusban indult Pszichogalaxy közösségi oldalon található pszichológiai teszteket, és 110 ezer rajzot készítettek el a felhasználók. Utóbbi a világon egyedülálló eredmény - közölték a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetének kutatói pénteken.

A minden előzetes várakozást meghaladó érdeklődésre alapozva a honlap működtetői úgy döntöttek, hogy a kutatást nemzetközivé terjesztik ki - mondta Sváb Péter, a Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság elnöke. Az MTI kérdésére Sváb Péter hozzátette, hogy a programot a társaság önkéntesek segítségével és mecénások támogatásával finanszírozza, teljes értéke már 100 millió forint körül van.

A közösségi oldal célja, hogy segítse a felhasználók önismeretének fejlődését, kapcsolatok, hasonló érdeklődési körű csoportok kialakulását - foglalta össze Bagdy Emőke, a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetének vezetője. Emellett a kutatók anonim módon új információkat szereznek a párkapcsolatokról, közösségeket, társadalmi csoportokat elemezhetnek.

Az eddig regisztrált felhasználók mintegy harmada férfi, kétharmada nő, az átlagéletkor 33 év, ám a szóródást jelzi, hogy a legifjabb felhasználó egy ötéves fiú, a legidősebb pedig egy 83 éves férfi. A tesztet kitöltő férfiak 38 százaléka, a nők 28 százaléka egyedülálló, további 4, illetve 8 százalékuk elvált egyedülálló. A regisztráltak negyede lazább, alkalmi kapcsolatban él, a fennmaradó hányad pedig házasságban vagy élettársi kapcsolatban.

A kutatási program egy évig tart, de az első tízezer kitöltött teszt alapján Vass Zoltán pszichológus már ismertetett néhány eredményt. A felmérés szerint például a férfiak gyakrabban érzik magukat magányosnak, és meglepő módon a magány jelentősen érinti a 15-20 éves korosztályt is. Elgondolkodtató az adat, hogy a Psychogalaxy anonim tesztjét kitöltő első tízezer magyar háromnegyede valamilyen mértékben hajlamos a depresszióra. A válaszadóknak csak mintegy negyede nem tartotta magát lehangoltnak.

A tesztsorozat nemzetközi kiterjesztése július elsejével megkezdődött azáltal, hogy elindult az oldal angol nyelvű változata is. A kutatók remélik, hogy arra is választ kapnak majd, igazak-e a nemzetkarakterekről vallott sztereotípiák. Bagdy Emőke hangsúlyozta, hogy mindez az előítéletek lebontását is segítheti. A különböző nemzetiségű felhasználók megtalálhatják a hasonlóságokat és különbözőségeket értékítéleteikben, és jobban megismerhetik egymást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uniu #4
    nekem siman muxik
  • Tetsuo #3
    nekem sem
  • Tinman #2
    Nagy nehezen bejött, kitöltöttem egy tesztet és semmi, fehér üres oldal és ennyi.
    Azóta belépni sem enged, jelszót megváltoztattam így sem.

    Na ez pont olyan szar, mint a microsoft.com, Bill Gates és a moviemaker esete :-/
  • Tinman #1
    Be sem jön az oldal....