Ötvös Tibor

A United 93-as - Tisztelgés a hősök előtt

Öt évvel ezelőtt, 2001. szeptember 11-én hatalmas csapás érte Amerikát. Paul Greengrass filmje az első mozifilm ebben a témában.

Tisztán emlékszem 2001. szeptember 11. délelőttjére. Épp katonaidőmet töltöttem Budaörsön, mikor az első gép "megérkezett" a Word Trade Centerbe. Az ÜTI-fon azonnal megszólalt és jött az ukáz: "Megkettőzött őrség, minden - főleg arab - gyanús személy előállítása." Alig pár perccel később becsapódott a második gép is, majd a Pentagon füstölgő képe lett a fő hír. A kép elképesztő volt. Az őrhelyen közel 10 ember - tisztek és közkatonák vegyesen - tátott szájjal bámulták a tévét. Az a nap sok ember életét megváltoztatta.

Paul Greengrass úgy gondolta, hogy képes kellő alázattal hozzányúlni a témához. A United 93-as megtekintése után osztom ezt a véleményt. Be kell vallanom, hogy mielőtt megnéztem volna a filmet, az összes fellelhető kritikát elolvastam vele kapcsolatban. A dráma megtekintése után azonban úgy vélem, jó pár "kollégám" félreértelmezte a mozit. Lássuk, miről is van szó.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Adott négy 30 év körüli arab férfi. Egyikük mellkasát borotválja, a többiek pakolnak. Egy közös ima után indulnak a bostoni reptérre. A beszállás simán megy, akadály nélkül jutnak át az összes létező ellenőrző ponton, majd felszállnak a United Airlines 93-as járatának első osztályára. Közben megismerjük a többi utas és a pilóták magánéletét, majd irány a Bostoni Légiirányító Központ. A film közel háromnegyede ezekben az irányítótermekben játszódik. Itt szúrják ki az American Airlines 11-es járatát, melyet először térítettek el.

Mivel közel 20 éve nem volt példa ilyesmire, senki nem tudja, hogy mihez kezdjen. Közben egyre több géppel szakad meg a kapcsolat, majd jön a CNN élő riportja az első gépről a Világkereskedelmi Központban . Alig pár perccel később jön a második, majd a Pentagon is füstbe borul. Ekkor visszatérünk a United 93-ra, ahol átveszi az irányítást a négy fős terrorista csoport. Miután az utasok rájönnek, hogy nem úszhatják meg élve a kalandot - és kiderül, hogy az egyik utas amatőr pilóta - elhatározzák, hogy visszaszerzik a gépet. A többi már történelem.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A tévedés abból adódik, hogy minden reklám és előzetes a United 93-as utasait mutatta, ám a közel 2 órás filmből alig fél óra játszódik a gépen. A dráma egyértelműen a légiirányítás és a katonaság közötti kommunikáció hiányt helyezi előtérbe. Paul Greengrass fantasztikus módon oldja meg a körítést, az egész mozi olyan, mintha egy dokumentumfilmet néznénk. Nincsenek nagytotálban mutatott képek vagy sokáig kitartott, érzelmes jelenetek. Nem mutatják a hozzátartozókat vagy a többi gép utasait. A legtöbbet a radarokat látjuk és természetesen a légiirányítókat. A dokumentum-stílust erősítik a CNN eredeti felvételei a katasztrófáról.

És itt térnék rá a SZÍNÉSZEK játékára. Igen, csupa nagybetűvel. Bár nincs közöttük egyetlen híresség sem, olyan profizmussal alakítják szerepüket, hogy az minden elismerést megérdemel. Sok, magát sztárnak nevező egyén elbújhatna szégyenében, miután megnézte a filmet. Az a hír járja, hogy forgatókönyv sem volt, így ennek tükrében - a direktor elmondása szerint szinte végig improvizáltak - még elképesztőbb az alakítások minősége. A filmet megnézve felmerül az emberben egy kérdés: én vajon mit tettem volna? Lett volna merszem szembeszállni négy terroristával? Vagy magamba roskadva vártam volna, hogy az egésznek vége legyen? Őszintén bevallom, fogalmam sincs.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Számomra feltűnő Amerika hozzáállása a hőseihez. Míg hazánkban majdnem meglincselnek egy fiatalt, aki elkapott egy bankrablót, addig a tengerentúlon mindenki irigyli őket, a médiának köszönhetően sztárokká válnak. Ez azonban kicsit zavaró is, hiszen az embernek az az érzése, hogy az Ígéret Földjén csak saját kőseiket ismerik el. Ezzel nem a 93-as járat utasainak tettét akarom leminősíteni, ők hősök, ez bizony nem vitatható. Azonban míg Mel Gibson a skót szabadságharcos, William Wallace történetével, a Rettenthetetlennel nem aratott túl nagy anyagi sikert Amerikában (72 millióba került és 75 millióval zárt), A hazafi - amiben ugyanez a Gibson amerikai zászlóval a kezében küzd az ágyúk ellen - már jobban érdekelte őket (113 milliós bevétel a záró összeg).

Paul Greengrass szerencsére minőségi - és nem egy hatásvadász, csöpögős - drámát forgatott szeptember 11-ről, melyet minden komolyabb filmre áhítozó egyénnek látnia kell. Bár mindenki tudja, mi lesz a film vége, azért mi mégis szurkolunk az utasoknak és feldühödünk a katonaság és a kormány "töketlenségén".

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
A United 93-as (United 93)
színes feliratos angol-amerikai filmdráma, 90 perc, 2006

Szereplők:
JJ Johnson (Captain Jason Dahl)
Polly Adams (Deborah Welsh)
Cheyenne Jackson (Mark Bingham)
Opal Alladin (CeeCee Lyles)
Starla Benford (Wanda Anita Green)

Rendező: Paul Greengrass
Forgatókönyvíró: Paul Greengrass
Operatőr: Barry Ackroyd
Producer: Tim Bevan, Eric Fellner, Lloyd Levin
Vágó: Clare Douglas, Christopher Rouse

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BRobee #36
    /már nem aktuális, de azért leírom.../
    Sabor véleményem szerint egy érzéketlen lesz@rom a világot tipusú ember lehetsz. Játsz el a gondolattal. Agyba főbe vernek, fejedhez szorítanak egy stukkert és ravaszon a kéz. Adnak egy telefont a kezedbe. Remegve hívnád fel szeretteidet, hogy SZERETLEEEEK, nem akarok meghalni, hisz a macskámra ki fog vigyázni???? Sírnál, zokognál, mint egy kiskölyök, ezt bizton állíthatom...

    Ez nem I love you film, hanem a kétségbeesés, a biztos halál tudata, az utolsó pár perc "értelmes" kitöltése, míg dobog a szív típusú film. Bár lehet, hogy Te egy szexvonalat hívnál fel és az utolsó hang amit hallanál az az, hogy most nyulok a bugyimba ahh... Én inkább a szeretteim hangját szeretném hallani utoljára. Nagyon felbosszantott ez a vak, idiotizmussal teli, érzelemmentes megszólalás, érdekes mindenki más elment mellette.

    Szereplők játéka egyenlő a nullával. Barátom fehér bot van a kezedben és napszemüveg a fejeden? hihetetlen, hogy ennyire más az értékképed.

    Ez a film nem magyarázat, hanem "valós" történet (hogy mi igaz azt most felejtsük el). Utas és a tehetetlen "töketlenek" szemszögéből készült a film. Bár lehet, hogy neked az hiányzott a végéről, hogy belek és kicsordult agyvelők legyenek a pusztán az égő roncsok között. Ismét megkérdezem, hogy tud így elmorpholódni az emberi (nem általánosítok RÓLAD van szó) vélemény?

    Az idiotizmusod pedig kiütközik, hogy nem vasaltak a filmben cica! Lehet, hogy a szomséd bözsi nénit nézted vasalás közben, amikor a letöltött cam-es verziós United 93-at nézted. De szerintem nem is láttad a filmet, csak a tipikus verem a nyálam, okos akarok lenni beszólás volt. No comment.

    Lenyugszom és próbálok értelmes hozzászólni. MIndenki nézze meg a loose change 911-et, ott vna pár alternatíva, hogy mi történhetett.
  • Sadist #35
    "egy nyugati ember se hiheti magát biztonságban."

    Ez a lényeg, hogy állandóan az jöjjön a médiából, hogy terrorizmus, robbantgatás, alkaida. Folyamatosan próbálják fenntartani az embernek ezt a félelmét, hogy aztán a terrorizmus elleni harc címszóval bármikor bármit megtehessenek. Pl. elfogadtatnak egy törvényt, hogy bármelyik állampolgár személyes vagy bankszámla adatait megnézhessék, hogy kiszűrjék a terroristákat. Vagy háborút indítanak egy ország ellen, mert terroristákat bújtat, vagy tömegpusztító fegyverei vannak. Nézd meg a Vallatás című filmet. Érdekes.
  • sajoati #34
    na, közben hatvanhét felé figyeltem, nem lettem túl értelmes:

    szóval eddig el lehetett barikádozni magát az embernek a nyomortól, most már nem.
    + a radikalizálódó eu muszlimok nagy veszélyt jelentenek, és lássuk be, proaktívan fellépni terrorcselekmények ellen borzasztó nehéz.
  • sajoati #33
    én arra gondolok, hogy van egy világ, amin a javak nincsenek egyenlően elosztva, és azok, akik a - oldalra kerültek (szegények), valamint nem a kapitalizmus farkastörvényei szerint szocializálódtak, vagy ha igen, akkor antiszoc-ok, azok a "nyertes" oldalon állók számára 911-ig a hírek távoli részvevői voltak legfeljebb.

    (vagy az ellenség, akiket a bátor fiaik ultramodern technikával kazalba vághatnak.)


    szept. 11 viszont a terror korszakát nyitotta meg, amikor egy nyugati ember se hiheti magát biztonságban.

    raádásul az európai muzulmánok miatt pont itt van a legtöbb "alvó sejt", szóval nyugat számára is rémisztő a helyzet.
  • BiroAndras #32
    "Egyértelmű hogy az történt. Úgy lelőtték mint a pinty."

    Először én is erre gondoltam, de nem úgy tűnik. A pilótafülke hangrögzítője, és az utasok által folytatott telefon bezsélgetések is megerősítik a hivatalos verziót. És a becsapódás helyén is látszik, hogy meredeken, nagy sebességgel érkezett a gép, ami szándékos lezuhanásra utal inkább.
  • neptum #31
    ez téleg jó kérdés miről beszél ha nem tudná az 2005ös film ez meg 2006os de ha levan maradva akor ugy kell nekei
  • 5i #30
    Egy kérdés: melyik filmről beszélsz? Már csak azért, mert ami tegnap az RTL Klubon volt az nem a United 93-as járat. A mozifilmben EGYETLEN rokont sem mutatnak, szóval milyen gyerekruha vasalásról beszélsz?
  • Sabor #29
    Kedves Tibor

    Nem tudom, hogy Te melyik filmet láttad, de a(z) United 93 szerintem az egyik legrosszabb amcsi filmek egyike.

    Gyenge, hatásvadász rendezés és a szereplők (?) játéka egyenlő a (-)nullával.
    Az egész film másról sem szól csak az I love you-ról.
    Azontúl nem hiszem,hogy egy agodó feleségnek ilyen helyzetben a legfőb gondja, hogy kivasaljon egy pár amúgy is tisztának és kivasaltnak látszó gyerek ruhát.
    Vagy ha mégis, akkor nem kellene fröcsögni a filmben a sok "mennyire szeretlek"-nek.

    A film egyáltalán nem tér ki rá -bár van egy kis utalás-, hogy hova a francba tud eltünni egy ekora gép a lezuhanás után (!!!).

    Bár tudom, hogy izlések és pofonok..., de azért mert mindez az amikkal történt meg, még nem kell úgy a csillagos égbe emelni az ilyen igen rosszul megcsinált filmeket, amiknek az egyetlen célja, hogy egy olcsó, hozzánem értő stáb az emberek valós fájdalmából gyorsan pénzt csináljanak.
    Sabor
  • mstummer #28
    Egyértelmű hogy az történt. Úgy lelőtték mint a pinty. Viszont nem merte vállalni senki USÁban ennyi civil halálát...hősökre meg mindig szükségük van, ezért kitaláltak 1 szép történetet. Igaz az utasok tényleg próbálkoztak.
  • Tinman #27
    Ez a verzió is lehet.
    Egyet biztosra vehetünk... nem az teljes igazság amit jelenleg hangoztatnak. Tök mindegy innentől, hogy melyik verzió, vagy melyik összeesküvéselmélet igazolódik be.