Szekeres Viktor

Csillagközi romboló - Battlestar Galactica a TV2-n

Kezd tendenciává válni, hogy a legtöbb sorozat minimális késéssel eljut Magyarországra. Ezúttal a kultstátuszban lévő scifi sorozaton a sor.

Itthon nincsenek elkényeztetve a scifi-rajongók, ha a televíziók műsoraira tekintünk - országos csatornán szinte a Csillagkapu az egyetlen sorozat, amely kielégíti az igényeket. Igaz, el kell ismerni, hogy a kábeles adókon rengeteg scifi megy (4400, Androméda, Star Trek stb.) - valamiért a széles közönség elé nem mert egy csatorna sem kiállni scifivel. Most szerencsére mintha beindulna valami, hiszen egyrészt az RTL új sorozatát, a Rejtélyek városát (Invasion) nyomatta nagyon a reklámgépezet, másrészről szépen, az oldalkapun besomfordál a Csillagközi romboló (Battlestar Galactica) is - a TV2-n.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A cylonokat ember alkotta, fejlődtek, majd fellázadtak. És terveznek valamit. Így kezdődik a Battlestar Galactica, magyar címén Csillagközi romboló. A minisorozat az emberiség, és az általuk készített robotok, "a cylonok" közötti háború után 40 évvel játszódik. A háborúban az emberiség elsőszámú hadihajói a battlestarok voltak (ugye, magyar fordítás?). Az utolsó, még a háborúban is szolgált ilyen battlestar, a Galacticát épp múzeummá készülnek alakítani, amikor minden előzetes figyelmeztetés nélkül támadnak a cylonok, akik az elmúlt 40 évben komoly fejlődésen mentek keresztül. Sokak rémületére a fejlődés abban is megnyilvánul, hogy vannak olyan modelljeik, akik ugyanúgy néznek ki, mint az emberek.

Bár a Battlestar Galactica már 2003-ban bemutatkozott a Sci-Fi Channelen, a sorozat mégiscsak 2004-ben indult el, ami nem számít jelentős késésnek. Pláne, ha azt nézzük, hogy nem országos csatornáról van szó, hanem kisebb piacot birtokló rétegadóról. A furcsa időrend annak köszönhető, hogy a Sci-Fi Channel 2003 decemberében egy ún. minisorozatot mutatott be, mely az 1978-as, 24 részt megért Battlestar Galactica tévésorozat mondhatni újrafeldolgozása. A sorozatot egy Csillagközi rombolónak magyarított tévéfilm is megelőzte, innen a kissé durva magyar cím, úgy tűnik a címadók nagy hangsúly helyeznek a tévétörténeti kontinuitásra. A minisorozat sikere után viszont már nem is volt kérdéses, hogy tovább kell vinni a történetet, így a készítők meg is kaptak egy 13 epizódos megrendelést a csatornától.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A siker töretlen volt - kábelen egyedül az itthon is vetített 4400 című scifi-sorozat tudta megelőzni a Battlestar Galacticát, így magától értetődő volt, hogy elindult a második évad is, amely ezúttal 20 részes lett. Jelenleg a Battlestar Galactica Amerikában a második évadának közepe felé tart és a Sci-Fi Channel 3 eredeti scifi-sorozata közül (Csillagkapu, Stargate: Atlantis) a legnézettebb, így szinte biztos, hogy jó pár évig még képernyőn marad. Ha belegondolunk, hogy a veterán Csillagkapu már a nyolcadik évadját tapossa itthon (kint pedig a kilencediket), akkor még az is elképzelhető, hogy a magyar scifi-rajongók minden heti betevője is biztosítva lesz jó hosszú időre.

Még egyszer, a kezdési időpont szombat, 13:55, TV2 és 90 perces nettó játékidőre érdemes felkészülni - akárcsak a jövő héten, majd rá egy hétre normális ütembe vált a sorozat és heti egy részes tempóban vetítik az első évad 13 részét. Scifi-rajongók ne hagyják ki!

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Csillagközi romboló (Battlestar Galactica)
amerikai scifi-akciófilm-sorozat, 2003

rendező: Michael Rymer
forgatókönyvíró: Glen A. Larson, Ronald D. Moore
operatőr: Joel Ransom
zene: Richard Gibbs
producer: Harvey Frand
vágó: Dany Cooper

szereplők:
Edward James Olmos (William Adama)
Mary McDonnell (Laura Roslin)
Katee Sackhoff (Kara 'Starbuck' Thrace)
Jamie Bamber (Lee 'Apollo' Adama)
James Callis (Dr. Gaius Baltar)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JimKirk #157
    nem!
  • Fülüke #156
    Elérnek a földre a 3. évad végén?
  • SZEG007 #155
    aki már végignézte volna az elsö két évadot angolul itt van a 3. évad elözetese: http://www.youtube.com/watch?v=u7_ccvhY5-I&search=Battlestar%20galactica
  • PMC001 #154
    Szinkronosan meg van az 1,2,3,4. rész.
    Aztán meguntam csinálni,inkább a végtelen határokat,Rejtélyek kalandorait meg az SG 1-et csinálom.Ez utobbit csak hobbiból mert meg jelent már DVD-n is.
    Ha valaki halott THE INVADERS (1960) a magyar változatáról valamit jelezzen.köszi!
  • Alkazrahim #153
    pont
  • kBagyula #152
    hozzáadta a pilotot is...
  • ZaJanga #151
    Üdv!
    A 3. rész (vízhiányos)elején a "narrátor" vagy minek nevezzem azt mondja hogy 5. rész!!
    A TV2 kihagyott volna 2 részt?
  • zsibi #150
    dogoljon meg a fordito, ismet sikerult leforditani egy tulajdonnevet. ennyira szanalmas nem lehet!!!! masodpercet is keveri a perccel.
    ááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá
    ha ez igy megy tovabb inkabb nem nezem a teve kettot....
  • Cat #149
    letöltöttem, megnéztem.
    Hajnal 2kor kezdtem el nézni, hajnalban dőltem ágyba - angol eredeti magyar felirattal, az első két rész egybe. Vélemény: BRUTÁLISAN JÓ! és biztos, hogy nem fogom magyar szinkronnal nézni, hanem letöltöm az első szériát egybe. Egyébként már korábbani s hallottam róla jókat, de azért kezdtem el nézni, mert kiváncsi voltam mit hoz be a TV2. Már ezért megérte megvenniük ;)
  • mrzed001 #148
    De, szinkronnal