MTI

Nanotechnológiai kutatóbázis épül Miskolcon

Magyar-orosz nanotechnológiai kutatóbázis kezdi meg működését várhatóan már az ősszel Miskolcon - mondta Boda Miklós, a Nemzeti Kutatási és Technológia Hivatal (NKTH) elnöke egy budapesti sajtótájékoztatón.

A miskolci Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány bázisán megvalósuló, a legparányibb méretekkel foglalkozó innovációs központ a tervek szerint később eszközöket is gyárt majd, ezen belül főként nanotechnikai gyártókészülékek fejleszt. Boda Miklós az együttműködés pénzügyi hátteréről egyelőre nem nyilatkozott, csupán annyit mondott, hogy Magyarország főként a központ infrastruktúrájával, Oroszország meg a tudományos háttér biztosításával vesz részt a közös projektben.

Szergej Nyikolajevics Mazurenko, az Orosz Szövetségi Tudományos Ügynökség vezetője az eseményen hangoztatta, hogy a magyar bázis segítségével ki akarnak jutni az európai piacra is. Az igazgató közölte, hogy Oroszország a nanotechnológiai kutatások terén a világon élen jár, ugyanakkor az eredmények alkalmazásában már kevésbé mondható el ez róla. Ismertetése szerint ezekkel a kutatásokkal meghatározott tulajdonságú anyagokat lehet létrehozni főként a biotechnológia, az info-kommunikáció és az orvosi kutatások számára.

Boda Miklós emlékeztetett arra, hogy a nanotechnológiai központ felállításáról még Gyurcsány Ferenc kormányfő februári moszkvai látogatása alkalmával írtak alá megállapodást a két ország kutatásért felelős kormányzati intézményei. Az elnök megjegyezte: az új anyagok kifejlesztéséhez alkalmazott nanotechnológiai kutatások, illetve a gyártás eredményeiből Magyarországon leginkább a gyógyszeripar profitálhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #4
    Ma meg itt van a kapitalizmus ugyanazokkal a főszereplőkkel..
  • szivar #3
    Mi a gond a magyar-orosz nanotechhel? Az lesz majd mint annakidején a magyar chip gyártással. Felépült a világszínvonalú chipgyártó-sor, és a megnyitás előtt rejtélyes módon leégett...
    A ruszkik meg már a nyolcvanas évek végén gyártottak programozható számológépet :). Nagy volt, lassú volt, ette az elemeket, de rettent sokat tudott. Megjegyezném, hogy a 'nyugati' számológépek sehol sem voltak ahhoz a cucchoz képest.

    Mellesleg legalább rájöttek a honfitársaink, hogy miben is tudunk (remélhetőleg) sikereket elérni, viszonylag kevés anyagi ráfordítással. Nem olyan hülyék sem a magyarok, sem az oroszok, hogy fikázni kellene őket ezért. A csöves számítógépek idején szintén orosz-magyar kooprodukcióban készítettek egy számítógépet, ami sokkal kisebb és gyorsabb volt, mint az amcsi változat. És ez még egypár dologról elmondható. Csak hát itt volt a kommunizmus...
  • Tetsuo #2
    Hu vazze mi lesz ebből? Ha sikeresek lesznek, úgyis felvásárolják az amcsik.
  • [HUN]PAStheLoD #1
    Ez beillene áprilisi tréfának is , magyar-orosz nanotechnológia .. lál .. de azért remélem tényleg hasznosan fogják az idejüket és a pénzünket tölteni-költeni