Berta Sándor

Mégsem lesz előzetes cenzúra a francia weboldalaknál

Leszavazták az újonnan bejegyzett internetes oldalak előcenzúrálására tett javaslatot a francia szenátusban. A francia szenátus ugyanis törölte a szolgáltatókat erre a lépésre kötelező indítványt.

Az interneten mindent szabad, a világháló a lehetőségek tárháza - tartja a mondás. Holott a világhálónak is megvannak a maga íratlan és írott szabályai, amelyeket illik mindenkinek betartania. A törvények pedig - még ha itt mások is a viszonyok és a játékszabályok - erre az igazitól különálló, de annak mégis a részét képező "világra" is érvényesek. A korábbi hírekkel ellentétben a francia internet-szolgáltatóknak mégsem kell úgynevezett előcenzúrát folytatniuk az új weboldalak bejegyzésekor, ugyanis a francia szenátus törölte a szolgáltatókat erre a lépésre kötelező indítványt, amely a "digitális iparról szóló törvény" részét képezte volna.

A jövőben tehát a francia internet-szolgáltatóknak csak akkor kell egy-egy oldalt bezárniuk, illetve törölniük, ha azt az illetékes hatóságok (rendőrség stb.) a hatályos jogszabályokba és törvényekbe ütközőnek nyilvánítják és felszólítják a szolgáltatót a weboldal törlésére. A törvénybe bekerülő módosítást, amelyet "(tartalom)szűrési kötelességnek" is neveztek, korábban megszavazta a francia népgyűlés (lényegében az alsóháznak felel meg). A jogszabály arra volt hivatott, miszerint megakadályozza, hogy a felhasználókhoz történelmi revizionista és rasszista tartalmú, valamint pedofil ajánlatoktól és illegális szoftver-, film- és zenei másolatoktól hemzsegő weboldalak "juthassanak el".

A szenátus azért akadályozta meg a javaslat beépítését a készülő törvénybe, mert az megsértette volna az Európai Unió elektronikus kereskedésről szóló ajánlását, ezen kívül pedig ez a módosítás egy nagy terhet jelentett volna az internet-szolgáltatók számára is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #8
    Itt kezdődik..
  • Wendol #7
    Hali
    Ne keverd a szezont a fazonal. Mi koze az internet szolgaltatoknak 1 buncselekmenyhez? Mintha rollad a hazatokbanban lakok, mondananak iteletet. Esetleg a hazmesternek kene felugyelni, hogy mit mondasz, vagy mit teszel. Nevetseges.
    Azert az is elgondolkodtato, hogy bizonyos szervezetek azt sugaljak, hogy az interneten csak fasiszta, pedofil, szoftver, film es zeneletoltok vannak.
    Udv Wendol
  • Cat #5
    akkor miért kattintottál rá a hirre ?
  • HuAn82 #3
    Valamit írni is kell mert nyista lové! :-))
  • janos666 #2
    Még ha magyarország lenne...