Gege

Blogjára kitett fénykép miatt rúgta ki a szoftvercég

A Microsoftnál hosszabb ideje ideiglenesen dolgozó alkalmazott szerint azután rúgták ki, hogy weboldalára kitette a szoftvercég redmondi központjához szállított kamionnyi Macintosh G5-ösről készített fényképet.

Michael Hanscom elmondta, hogy a Maceket mutató fénykép megjelentetése és elbocsátása nincs összefüggésben, legalábbis a Microsoft állítása szerint. Hanscom úgy érzi, hogy a kirúgás oka a cég biztonsági előírásainak megsértése volt, nem pedig az a kép, melyen éppen a rivális Apple Computer termékeit szállítják a Microsoft redmondi főhadiszállásra.

Az eset a nagy látogatottságú Slashdot.org fórumon is éles vitát váltott ki, és Hanscom saját elmondása szerint másnap reggelre több mint 250 e-mailt kapott.
"Lehet, hogy az eset nem vet jó fényt a Microsoftra, de csak magamat hibáztathatom. Én szúrtam el. Sajnálom, ami történt, ez van" - írta egyik bejegyzésében.

A Microsoft személyes ügyekre vonatkozó álláspontját hangoztatva nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatosan. Jogi szakértők szerint a blogok népszerűségének robbanásszerű növekedése miatt a vállalatoknak át kell gondolniuk, hogyan is reagáljanak a munkavállaló nyilvános fórumon elhangzó kritikájára.

Hanscom az MSCopy nyomdában dolgozott, és arra lett figyelmes, hogy az egyik épület elé egy G5 Macekkel teli kamion érkezik. Úgy gondolta, hogy a főleg barátok és családtagok által olvasott blogján érdemes szót ejteni az esetről, így aztán lefényképezte a rakományt. Hanscom elmondása szerint úgy állította be a képet, hogy ne lehessen felismerni, hol készült, de amikor a Microsoft hírét vette a képnek, úgy döntött, hogy nem tart igényt a munkájára.

A munkaadók szemszögéből tekintve az eset élesen rávilágít arra, hogy a dolgozók egyre gyakrabban kritizálják őket a nyilvánosság előtt, és ez konfliktushoz vezethet, állítja a Masons nemzetközi jogi társaság. "A legrosszabb esetben a munkaadó a felelős az alkalmazottak által elmondottakért" - írta Robyn McIlroy, a Masons foglalkoztatásjogi specialistája az out-law.com nevű weboldalon.

McIlroy így fogalmaz: "A bloggolás megnyithatja az utat a hírnévrontás és zaklatás felé, de a munkahelyi bloggolás tiltását tisztázni kell a levelezési elvekben, valamint a fegyelmezési előírásokban is tükröződnie kellene. A munkavállalókat ugyanakkor ajánlott tájékoztatni ezekről a megszorításokról."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • WiLDoR #23
    blog = weBLOG = voltaképp online napló, amit emberek irogatnak, frissitgetnek 1-3 naponta
  • Troll #22
    Nem csodálkoznék, ha az M$ nem win alapú szervereket (is) használna, de ez talán most nem is lényeg.
    A picipuha fejleszt szoftvereket Mac platform alá is, ezt viszont elég nehéz lenne csinálni Mac gépek nélkül. Az lenne az igazán meglepő, ha soha sem szállítanának G5-ösöket az M$-hez, és mégis megjelenne az Office X és a Messenger legfrissebb OSX verziója.
  • Inquisitor #15
    "ezenkivul ugye a legujabb apple oprendszer is linux alapokon mukodik."
    Öööö. Lehet nem értek hozzá, de nem a NextGen egy igencsak feljavított változata? Mer' az azért majdnem olyan messze van a linuxtól, mint pl. egy BeOS. Vagy nem?
  • Surranó #12
    [off] Frenzy: "... yet with strange eons ... " [on]
  • Flashy #11
    jo de hogy jonnek ide a blogok? ez olyan mintha egy pletykalapban megjelent kep miatt az osszes ujsagot vagy az egesz nyomdaipart vadolnak. ha emailben kuldte volna el embereknek akkor meg azt boncolgatnak hogy az emailnek milyen karos hatasai lehetnek a cegek hirnevere stb...
  • Darth Sith #9
    ez lol. :)
  • [HUN]PAStheLoD #8
    hát akkor minek van? :)
  • gonosz #6
    en se tudom
  • Frenzy #4
    Szoval blog ... olvass utana az alabbi linkeken vagy keress ra neten:

    BlogSpot

    Blogger
  • Frenzy #2
    Te meg nem tudod mi a blog? Hol eltel az elmult honapokban? Fold alatt? :P