SG.hu

Design-díjat nyert a Siemens S55 mobiltelefonja

Ma már elsősorban nem műszaki tartalma, hanem megjelenése dönti el egy telefonról, hogy sikeres lesz-e a piacon. A Siemens fejlesztői tudatosan helyezték a középpontba a designt, s ez a koncepció az elmúlt években rendkívül sikeresnek bizonyult.

S55 mobiltelefonjáért a Siemens-csoporthoz tartozó designafairs stúdiót a szakma nemrégiben rangos elismeréssel jutalmazta, és két újabb mobilkészüléke, az SL55 és az MC60 is a forma és funkció összehangolásának kiváló példái. Európa vezető formatervező műhelye októberben magyar újságíróknak is bemutatkozott Münchenben.


Az 1997-ben alakított designafairs ma Európa legnagyobb kreatív design-műhelye. A formatervezés egyik nagy elismerésének számító Industrie Forum (iF) Design Díját 2003-ban harminc ország 1.500 terméke között nyerte el a Siemens S55. A design-műhely az egész világra kiterjedő figyelőhálózatot tart fenn, amely levonja a megfelelő következtetéseket a divat lüktetéséből, a közízlés prognosztizált változásából, s az így kapott eredményeket saját fókuszcsoportos kutatásaikkal is kiegészítik.


A sikerhez nemcsak a divatirányzatok feltárása, hanem tehetséges tervezőik tudása is szükséges. A világon mintegy 60 ember dolgozik a Siemens mobiltelefonok formatervezői kialakításán.

A Magyarországon nemrégiben megjelent SL55-höz a természet adta az alapötletet. A lecsúsztatható kijelző alatt egy kis ékszerdobozszerű billentyűzetet találunk. A tervezők célja a luxus, az elegancia tárgyi kifejezése volt. Mindehhez a természet szépsége szolgált mintául: pillangók, egzotikus virágok és gyümölcsök inspirálták a tervezőket a színek és formák megálmodásakor.


Egészen más csoportot kívánt megszólítani az MC60 jelű készülék, az első olyan középkategóriás Siemens-modell, amelybe már fényképezőgépet is beépítettek. A döntő motívum a váratlanság, a meglepetés lett. Így született az X-forma, amely az egész készülék karakterét meghatározza. Az X két szárának találkozási pontjában, a készülék leghangsúlyosabb pontján, az "5" jelű gomb szinte hívogat: fényképezz, "örökítsd meg a pillanatot".

Az újságíróknak a stúdió "boszorkánykonyhájának" számos, ma még csak egyetlen példányban létező elképzelését is bemutatták. Hogy az innovatív ötletek közül melyikből lesz néhány év múlva valódi telefon, az még számos tényezőtől függ. Néha a technika fejlődése adja az ötletet, néha a design hívja életre a megvalósításához szükséges technikát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Turmoil #2
    A plakáton még egész jól néz ki, de láttam kiállítva valamelyik bemutatóteremben. Kimondottan olyan, mint a közepes minőségű műanyag modellek. Egyáltalán nem úgy néz ki, mint egy műszaki cikk...
  • Darth Sith #1
    ez egy szar teelfon. kinyitva is akkora mint a fél kezem. a kijelzőjéről ne is beszéljünk. kibaszott szar, oké hogy kicsi legyen egy telefon de ez túlzás. nekem nem tetszik. inkább egy sonyericcson Z200, az jobban néz ki. :)