Alex

Nokia N-Gage



A Nokia október 6-án megtartotta új mobil játékgépe, az N-Gage világpremierjét, amivel egy teljesen új piacra, a Nintendo uralta tenyérgépek területére akar betörni. Három dimenzió két kézben, multiplayer lehetőséggel, sztereó hangzással - ígéretes.

Az elmúlt évtizedben a GameBoy volt a hordozható elektronikus játékok szimbóluma, azonban a kezdetek óta a hordozható elektronikus eszközök hatalmas fejlődésen mentek keresztül. A mindössze 4 szürkeárnyalatos kijelzőjű gép 1989-től több mint egy évtizeden át uralta a piacot, és több mint 150 millió példányt adtak el belőle. A készülék 7 éven keresztül nem esett át nagyobb változtatásokon, csak 1996-ban lett némileg kisebb, és a kijelzője és élesebbé vált. 1998-ban megjelent a GameBoy Color, amely már 56 szín megjelenítésére volt képes, és csak 2 elem kellett a muködtetéséhez, majd 2000 augusztusában az Advance változat, melynek 32 bites RISC processzora mellé 511 szinű képernyő társult.


Az N-Gage dobozának tartalma

A GameBoy Advance legnagyobb hibája a háttérvilágítás és a tölthető akkumulátor hiánya volt. Ugyan mindkettőt meg lehetett oldani (külön világítás vásárlása, illetve tölthető AA elemek), de ára így már közel sem volt annyira baráti. Ezért is jelent meg ez év elején a GameBoy Advance SP, melynél pótolták ezeket, és kisebb, összecsukható házat is kapott. Ez lesz a Nokia legnagyobb vetélytársa meglévő aktív rajongótábora és a visszafelé kompatibilitás miatti széles játékválaszték következtében.

A készülékről az első hírek idén februárban jelentek meg, és már ekkor is látszott, hogy az N-Gage több, mint egy játékgép és egy telefon egybeépítése. A telefonok terén nagy hagyományokkal rendelkező Nokia tervezők a játéklehetőséget nemcsak egy plusz funkcióként integrálták, hanem a fejlesztését alapjaiban ez határozta meg. A cég megpróbálta egyesíteni egy mai átlagos fiatal mindennapjai során leggyakrabban használt eszközöket egy gépben, ami kiválóan sikerült.

Első ránézésre kicsit nagy, és jóval súlyosabb mint egy átlagos telefon. A kép versenytársaival összehasonlítva némileg módosul:


Nokia N-Gage

GameBoy Advance

GameBoy Advance SP
Kijelző mérete (", mm) 2", 30 x 42 2,9", 40,8 x 61,2 2,9", 40,8 x 61,2
Kijelző felbontása (pixel) 176 x 208 240 x 160 240 x 160
Kijelző színmélysége 4096 511 karakter módban, 32.768 bitmap módban 511 karakter módban, 32.768 bitmap módban
Méretek (mm) 133,7 x 69,7 x 20,2 144,5 x 82 x 24,5 82 x 84,6 x 24,3
Tömeg 137 g 140 g 143 g
Memória 3,4 MB belső, mely külső memóriakártyával növelhető (max. 128 MB) 32 kB + 96 kB VRAM (a processzorban), 256 kbyte WRAM (processzoron kívül) 32 kB + 96 kB VRAM (a processzorban), 256 kbyte WRAM (processzoron kívül)
Extra funkciók GSM telefon, MMS, Bluetooth, Java, MP3-lejátszás, rádió, XHTML böngésző Game Boy és Game Boy Color kompatibilis Game Boy és Game Boy Color kompatibilis
Multiplayer GPRS-en vagy Bluetooth-on keresztül 4 gép kapcsolható össze 4 gép kapcsolható össze 4 gép kapcsolható össze
Áramforrás Li-ion akkumulátor Két AA elem Li-ion akkumulátor
Használati idő Játékidő: 3-6 óra (típustól függően)
Beszélgetési idő: 2-4 óra
Készenléti idő 150-200 óra
Zenehallgatás: 8 óra
Rádió: 20 óra
Játékidő: 15 óra Játékidő: 10 óra bekapcsolt, 18 óra kikapcsolt világítással

Mint az adatokból is látható, a Nintendo játékgépeinél kisebb, és összehasonlíthatatlanul többet tud. Mérete persze nem teszi alkalmassá a ma oly divatos nyakbaakasztós viselésre, sokkal inkább nagyméretű combzsebbe vagy övtáskába való. A leírás elején fontos leszögezni, hogy az N-Gage elsősorban játékgép, az összes többi funkció csak ezután következik. A játékok élvezetéhez szükséges dolgok alapvetően meghatározzák nemcsak külalakját és a gombok elrendezését, hanem belső szerkezetét, egyéb funkcióit is.

A készülék közepét a nagyméretű, függőleges helyzetű kijelző foglalja el. A poziciót a mobiltelefonos örökség indokolta, állása nagy hatással lesz a rá megjelenő játékokra is. A balra található navigálógomb a legnagyobb; nyomható és 8 irányba billenthető, célzottan a játékok igényeihez igazítva. A tárcsázó és a telefont lerakó gombok meglehetősen szokatlan helyre, a kijelző bal és jobb oldalára kerültek. Külön funkcióbillentyűket kapott a zenelejátszó, a rádió és a menü.




A tervezőknek nem volt egyszerű dolga a kialakítással, mivel a játékhoz használt billentyűknek alkalmasnak kellett lenniük SMS irására is. A leckét jól oldották meg; két kézbe fogva bal hüvelykujjunk a nagy irányítógombra, jobb hüvelykujjunk pedig a kidudorodó 5-ös billentyűre kerül. Kissé kiemelkedik az innen balra le található 7-es is, ez is jelzi speciális funkciójukat. A játékok számára is alkalmas felépítést a jobb szélen található 3, 6, 9 szenvedte meg a legjobban, szinte eltünnek a gépben, amit nagy méretük kissé ellensúlyoz. A billentyűzet piros színű háttérvilágítást kapott.

A telefonálás maga kihangosítva, headsettel vagy meglehetősen fura módon oldalt tartva történhet. Mivel a hangszórók a készülék bal alsó sarkában, az oldalán vannak, ezért élével kell fülünkhöz illeszteni. Ez nemcsak meglepő látvány lehet az utcán, de a kéztartása sem kényelmes ha nem szeretnénk kezünkkel a képernyőt piszkolni. Külön érdemes figyelembevenni, hogy ne takarjuk le kezünkkel a jobb alsó sarokban, a kettőskereszt alatt lévő beépített antennát. A mikrofon a bal felső sarokban, a mini USB csatlakozó mellett van.


A telefontöltőt a bal szélen, a ki-bekapcsológombot azzal pont átellenben, a jobb szélen találhatjuk. A telefon alján található a sztereó fejhallgató csatlakozói és egy rés, ami mögött a hangszóró van. A telefoncsörgés és a kihangosító ennek köszönhetően elég hangos, főként a Nokia más modelljeihez hasonlítva. A 4096 szinű TFT kijelzőnek kiváló minőségű képe van, napfényben is jól olvasható, gyors mozgások esetén sem húz csíkot.

A hátsó borítást levéve tehetjük be az akkumulátort, a SIM kártyát és az MMC bővítőkártyát. Utóbbiakat elhelyezésük miatt csak az akkumulátort kivéve (és igy a telefont biztosan kikapcsolva) cserélhetjük, ami megakadályozza az esetleges hibákat. A készülék csak 32, 64 vagy 128 MB-os memóriakártyákat támogat, sajnos a készülékhez egyet sem mellékelnek.

A készülékben használt BL-5C lítium-ion akkumulátor 850 mAh kapacitású, a gyártó adatai szerint a típustól függően 3-6 óra játékidőt, illetve 150-200 óra készenléti időt tud biztosítani. Természetesen ezt nagyban befolyásolja hogy fülhallgatóval vagy hangszóróval használjuk-e, és a Bluetooth használata is jelentősen csökkenti a használati időt. Játék közben természetesen figyelmeztetést kapunk a lemerülés veszélyéről, az első után még 15 percig használhatjuk. A relatíve rövid idő miatt megszállott játékosok számítsanak a napi feltöltés szükségességére (valamivel több mint egy óra), vagy ajánlott másik akkumulátort beszerezniük. A Nokia N-Gage a Series 60 grafikus felületet használja, mellyel már a Nokia 7650-esnél és a 3650-esnél is láthattunk, operációs rendszere pedig a smartphone-okban használt Symbian. Ez lehetővé teszi a multitaszkos működést (például játék közben screenshotok készítése a háttérben futó képlopó alkalmazással). Természetesen minden hasonló Nokia készülék számára készített szoftvert képes futattni - összesen 4 MB memóriája van, melyből alapesetben 3,4 MB szabad. Az USB kábel az alapcsomag része, így a számítógéppel összekapcsolás sima ügy.

A telefonnévjegyzékben nincs korlátozva a bejegyzések száma, mennyisége csupán a szabad helytől függ. Új névnél összesen 8 tételt adhatunk meg: a kereszt- és vezetéknevet (két sorban), a céget, beosztást, vezetékes és mobiltelefonszámot, faxot és e-mailcímet. A mezők neveit átírhatjuk, és újakkal is kiegészíthetjük, például személyhívószám, URL, lakhely, születésnap, vagy több vezetékes vagy mobiltelefonszám. A bejegyzésbe képet vagy megjegyzést is illeszthetünk, ami a telefonkönyv bal felső sarkában, illetve hívás esetén is megjelenik. Maximum 20 névhez tárolhatunk hangmintát, hangtárcsázás esetén nem volt gondom a felismertetéssel. A névjegylista kezelését megkönnyíti, hogy egyszerre az egészet, vagy egyenként megadva többet is kijelölhetünk, hogy utána töröljük. Természetesen létrehozhatunk csoportokat is, melyekhez külön többszólamú csengőhangokat rendelhetünk. Egy-egy személy több csoportban is szerepelhet.


A napló menüpont alatt találjuk a fogadott és nem fogadott hívásokat, tárcsázott számokat, ezek időtartamát és (beállítás esetén) költségét is. Az adatok szűrhetők típus szerint (GPRS, hang, üzenet stb.), és a GPRS küldött és fogadott forgalma is tárolásra kerül. A telefon a ma már külön említésre sem érdemes SMS mellett MMS és e-mail kommunikációra is alkalmas. Támogatja az IMAP4, POP3, SMTP és MIME2 protokollt, levelezőprogramja megegyezik a 3650-ben találhatóval. A telefonban használt WAP verziószáma 1.2.1 - ami nem a legfrissebb.

A készülékben tíz előre elkészített SMS van (Kések, -kor érkezem; Találkozzunk -kor, stb.). A naptár megtekinthető havi, heti és napi felosztásban, a bejegyzések típusa találkozó, emlékeztető vagy évforduló lehet. Az eseményekhez rendelhetünk figyelmeztetést. Sajnos egyszerre nem nézhető meg az összes általunk készített memó.

A multimédia menüpont alatt találhatjuk a hangos-képes alkalmazásokat, ezek sorban: RealOne player, képnézegető, böngésző, kijelzőmentő, zenelejátszó, rádió, hangrögzítő és zeneszerkesztő. A készülékben tárolt képek kisképekként megtekinthetők, mellettük nevükkel és készítésük időpontjával. Rákattintva nagyíthatók, kicsinyíthetők, elforgathatók, vagy akár el is küldhetők valakinek. A rádiónál van automatikus frekvenciakereső, a memóriában maximálisan 20 állomást tárolhatunk el, hangminősége kiváló. A zenelejátszó AAC és MP3 formátumú számokat tud kezelni. A diktafonnal nemcsak az FM rádiót, hanem beszélgetéseinket is rögzíthetjük, ilyenkor mindkét fél csippanást hall öt másodpercenként.

A kijelzőmentő az N-Gage-en debütál, más telefonon még nem láthattunk ilyet. A háttérben futva bármelyik alkalmazásról készíthető kép, például játékok közben elmenthetünk helyszíneket, rekordokat, hogy arról utána MMS-ben eldicsekedjünk a barátunknak. Meglepett, hogy a híváslistát az extráknál találhjuk olyan apróságok mellett, mint az óra, a jegyzetek vagy a számológép. Hasznos funkció, hogy az átváltó almenünél nem csak pénznemet, hanem mértékegységeket (terület, térfogat, energia, teljesítmény stb.) is konvertálhatunk oda-vissza. Az alkalmazásoknál vannak az általunk telepített J2ME (Java 2 Micro Edition) szoftverek. Külön "Kedvencek" mappában tárolhatjuk a számunkra valamiért fontos dolgokat (jegyzet, kép vagy hang). A teendőlistában megnevezés, időpont és prioritás (normál, sürgős, nem sürgős) megadása után tárolhatunk bejegyzéseket.

Persze a fiatalok N-Gage-et elsősorban a játéklehetőség miatt fognak venni, nézzük hogy állunk ezen a téren. A kiadás pillanatában 7 játék vásárolható meg hozzá (Tomb Raider, Pandemonium, Super Monkey Ball, Puzzle Bobble, SonicN, MotoGP és Puyo Pop), a készülék mellé pedig a Tony Hawk's Pro Skater játékot csomagolnak. Még az év vége előtt olyan ismert játékok fognak megjelenni hozzá, mint a Rayman 3, Splinter Cell, vagy a Red Faction. A cég már a bemutatón egyértelműen közölte, hogy minden játékstílust, és minden játékost meg kívánnak szólitani. Ez valószínűleg sikerülni is fog, mivel olyan nagy játékfejlesztő cégekkel állapodtak meg, mint az Activision, Eidos, Sega, UbiSoft, THQ vagy a Gameloft, és természetesen a Nokia maga is fejleszteni fog rá.

Néhány játékvideó, mely a gépen készült, formátumuk .mpeg:
  • Tomb Raider, mérete 7,4 Mb.
  • Red Faction, mérete 6,7 Mb.
  • MotoGP , mérete 2,5 Mb.
  • Splinter Cell, mérete 4,8 Mb.
  • MLB, mérete 4,4 Mb.
    Letöltéshez ajánlott jobb klikk a linken, és "Save target as", illetve "Cél mentése másként" használata

    A cég különösen nagy figyelmet kíván fordítani a tenyérgép erősségére, a multiplayer lehetőség kihasználására. Egyszerre - persze játéktípustól függően - maximálisan tíz ember vehet részt közösen, vegyesen Bluetooh vagy GPRS kapcsolattal. Az online közösségek kiépítésének szándéka máris megjelent, a hatalmas reklámkampány mellett bevezetett konzolra azonnal bajnokságokat is szerveznek. A mobilszolgáltatók is meg tudják lovagolni a gép nyújtotta lehetőséget, például különféle fizetős szolgáltatásokat kinálva.

    A készülék átgondolt, nagyon jól összerakott termék, a fiatal korosztály körében biztosan nagy sikerre számíthat a nyugati piacokon. Ez a korosztály jóval fogékonyabb a technikai újdonságokra, és ami a cég szempontjából különösen fontos, sürűbben cseréli készülékét mint a 35 év felettiek. A telefon tökéletes arra amire kitalálták - játékra. A telefonálás tekintetében ha megszokjuk - illetve még fontosabb, hogy a környezetünkben lévők megszokják - érdekes kéztartásunkat, akkor ebben a tekintetben sem kell kompromisszumokat kötnünk, bár az is lehetséges, hogy szándékosan tervezték ilyenre, hogy mindenki lássa mi van a kezünkben. A teljes és tökéletes magyarítás külön dicséretet érdemel.

    Az N-Gage ára bevezetésekor előfizetés nélkül 89990 forint, egy játékprogram ára 13-15000 forint körül alakul.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • roland4 #180
      Sziasztok van 1 sima n-gagem és nem játca le az mp3-mat meg valameik játékokat se rakja fel csak az ijen nyomi fajta játékokat , nemtudjátok mi a gond?? valameik játékot nem tudja feltelepiteni se!!!!
    • Prince of Máté #179
      majd az N-gage 2 :D
    • ZilogR #178
      Épp ez a gond, miért nem lehetett ezeket bepakolni ebbe a telefonba (főleg ha már ilyen olcsó)...?! Minden laptopnak van infrája, ha lenne az NGage-nek, bárki tudna kisebb fájlokat küldeni ide-oda. Van "Képek" vagy "Galéria", de mit érsz vele, ha nem tudsz készíteni... Én a N3650-nel havonta 120-150 képet szoktam kattintani és tökéletesek emailhoz, webre. Ellenben a sztereo MP3/FM rádió tényleg jó. És a játékgép is - ha hosszan BKVzok, néha jól jön valami bazár... :) ;)
    • Prince of Máté #177
      azért ez nem ilyen egyszerű...
      egy infrán nem múlik az ár, viszont a kamerán már igen, de egy elsőgenerációs VGA kameráról inkább nem is nyilatkoznék...
      Viszont az N-gageben van Rádió, MP3 lejátszó ami sztereós és nem monós, és egy játékgép is...
      Ha úgy veszed benne van egy GameBoy a mobilban, sőt még a grafikus chipje jobb mint a gameboyé.
    • ZilogR #176
      na, ez engem is érdekel... nekem van egy N3650-em, másfél éve vettem 20eFt-ért minden papírjával, tokkal és "házhoz hozták" - azóta is elégedett vagyok vele. namost ennek a NGage-nek se infrája, se kamerája, ellenben lehet rajta játszani, meg rádiózni, meg mp3-t hallgatni, egyébként ugyanaz (na, ezért kapok - de legalább beindul a topic ;) ), és azóta eltelt majd két év, szóval hol van ennek a reális ára? nem hinném, hogy épeszű ember többet adna egyért, mint 10-12eFt..., csak a tulajdonosok akarnak kaszálni.

      -=ZR=-
    • kozmiviktor #175
      HOL TUDOK ÚJJONAN VENNI ?
    • ZilogR #174
      Üdv! Érdekelne ennek a procinak az assembly programozása! Ha van megosztható info-d ezzel kapcsolatban (ez milyen arm9-es proci is? van-e hozzá assembler, vagy bármilyen fejlesztő környezet? az egyes gépek memóriakiosztása, esetlegesen ROM-lista (bár nem sok értelme van... a ZX-Spectrumnál még volt ;) ), stb..., hogy ne kelljen hexában programozni ;) :P )

      Köszönöm előre is!


      -=ZR=-
    • nono84 #173
      Sziasztok ,ha még egyáltalán valaki olvassa! Lenne egy olyan problémám hogy a pc nem ismeri fel a telefont usb-n ,pedig a telefon kijelzi hogy csatlakoztatva van az usb? Vagy csak akkor ismeri fel ha memóriakártya van benne ? Bár ezt kétlem!
    • matyi08 #172
      nincs valakinek nagyon olcsón eladó n-gage (classic, nem qd) telója?
    • McHaals #171
      Nem tudja valaki, hogy mi a különbség az N-Gage és a QD között? illetve a 6600-n is mennek az n-gage játékok?