Franczy

HumanML web technológia

Számítógépes szakemberek egy csoportja a napokban benyújtott egy szabványkérelmet az Egyesült Államok internetes szabványokkal foglalkozó hivatalának, melynek segítségével egy olyan nemzetközi számítógépes kódrendszert szeretnének elfogadtatni, mely képes lenne a nonverbális, vagyis nem szavakkal történő kommunikációra. A projektben résztvevő kutatók szerint ez a teljesen újszerű nyelv óriási segítséget nyújthat a különböző kulturák közötti kommunikáció javítására, és nagyon nagy szerepet játszhat különböző, a virtuális valósággal, illetve a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kísérletekben is.

A fejlesztők által HumanML-nek (Human Markup Language) keresztelt újdonság segítségével a várakozások szerint a szoftverfejlesztők különböző absztrakt, nonverbális emberi kommunikációs megnyilvánulásokat vihetnek majd számítógépre. A HumanML lényegét talán úgy lehetne a legjobban szemléltetni, hogy a HumanML segítségével az interneten keresztül minden eddiginél részletesebben és valósághűbben lehet majd kifejezni érzelmeket és gesztusokat. A HumanML szabványt a fejlesztők úgy alkották meg, hogy teljesen kompatibilis legyen az XML-lel (eXtensible Markup Language), mely lényegében egy olyan, nagyon képlékeny számítógépes nyelv, melynek segítségével általában weboldalakat, illetve internetes alkalmazásokat szoktak fejleszteni.

A fejlesztők elmondása szerint a HumanML technológia alkalmazásával lehetővé válik, hogy az internetes oldalakon az adott ország nyelvét egyáltalán nem értő emberek számára is érthető tartalmat helyezzenek el. A fejlesztők szerint a HumanML egyik legnagyobb újítása például, hogy minden eddiginél jobban képes a humoros dolgok számítógépen történő megjelenítésére. Itt a készítők többek között arra gondoltak, hogy amennyiben valaki egy az egyben lefordít egy idegennyelvű szöveget, akkor nem biztos, hogy a szöveg humora is megőrződik, azonban a HumanML arra hivatott, hogy segítsen ezen. Az emberi érzések és gesztusok kifejezését a HUmanML egyébként főleg képek, hangok és szavak segítségével oldja meg, persze ehhez olyan webböngésző is szükségeltetik majd, mely HumanML támogatással rendelkezik. A fejlesztők a HumanML technológiát bárki által ingyenesen elérhetővé kívánják majd tenni, ugyanis remélhetőleg így sokkal jobban terjed majd, mintha a fejlesztőknek fizetniük kellene érte. A HumanML technológiával egyébként egy szeptember 17-i konferencián foglalkoznak majd először az érintettek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ixyon #5
    ja, meg a legfontosabbat kihagytam:)
    ne vegye magára semmilyen hímnemű 1ed

    :-x

  • ixyon #4
    nekem az alábbi kommunikációs eszközök is megfelelnek, pedig semmilyen szoftvertámogatást, szabványosítást nem igényelnek, mégis világszerte ugyanazt a jelentést közvetítik:

    :)
    :(
    :D
    :/
    %)
    :|

    meg hasonlók.
  • Anee #1
    Én részemről ezt elég érdekes elképzelésnek tartom : hogyan lehet számítástechnikai módszerekkel érzelmeket még az eddigieknél is jobban közvetíteni, főleg egy új nyelvként. Arra gondolok, hogy mint a vicc példáját is felhozták, nem tudom mi lehet az egy két bővebb szmájlinál nagyobb fejlesztés ami hangulatot festene - vagy mondjuk a képi megjelenítés amikor rajzos vicceket olvasgathatunk/nézegethetünk. Ráadásul az efféle univerzális nemverbális nyelveket is meg kell majd tanulni, hacsak nem az asszociációra épít, de ez mint tudjuk nem azonos minden kultúrában - mint ahogy a gesztusok sem. Egy új nyelvet megtanulni pedig épp akkora vesződség akár netes akár verbális. Remélem írtok még a sorsáról...