Csabi

Húsz éves a PC

[BBC] Az első személyi számítógépek éppen húsz évvel ezelőtt jelentek meg a piacon, és azóta megállás nélkül rohamosan fejlődnek.


Tegnap és ma
IBM 5150 és NetVista X40
Az IBM az első személyi számítógépét húsz évvel ezelőtt készítette el. Akkor talán még a cég szakemberei sem gondolták, hogy ezek milyen nagy jövő elé néznek. A PC-k két évtizedes múltjáról neves szakemberek nyilatkoztak. Köztük volt többek között Andy Grove, az Intel elnöke is. Rajtuk kívül még természetesen más híres szakemberek is elmondták a véleményüket a PC-kről és azok fejlődéséről. Szinte mindenki méltatta a személyi számítógépek sikerét. Sokan a PC-t a "világot megváltoztató készülékként" emlegették.

A személyi számítógépek fejlődése 20 éve töretlen, és ez a jövőben sem igen fog megváltozni. Ennek többek között az is az oka, hogy a PC-k egyre népszerűbbek a felhasználók körében. Amióta az IBM kifejlesztette az első PC-jét, azóta sok millió darab személyi számítógépet adtak el a cégek. A rohamos fejlődésre jellemző, hogy a mai, otthonokban is megtalálható PC-k teljesítménye eléri a régebbi szuperszámítógépekét. A növekvő teljesítménynek köszönhetően egyre hatékonyabban és sokoldalúbban használhatók fel.


Andy Grove (Intel) Bill Gates (Microsoft) elnökök;
Középen 3 modern laptop a 2 legöregebb gép mellett

Andy Grove elmondta, hogy a PC a karrierjének legmeghatározóbb eszköze volt. Ez teljesen érhető is, hiszen ő volt az egyik olyan híres szakember, aki sokat tett azért, hogy a személyi számítógépek széles körben is elterjedhessenek. Andy Grove hangsúlyozta az Internet jelentőségét, ugyanis véleménye szerint a Világhálózat megjelenése és elterjedése tovább növelte a PC-k népszerűségét és fontosságát.

A szakemberek szerint a PC-k esetében tapasztalható fejlődés nem fog megtorpanni. Az egyre nagyobb teljesítményt, hatékonyságot és megbízhatóságot biztosító technológiák fokozatosan kerülnek majd bele a számítógépekbe. A jövőben azonban nemcsak a PC-k teljesítménye fog nőni, hanem azokat a felhasználóbarát megoldásoknak köszönhetően egyre könnyebben és sokoldalúbban lehet majd használni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)