JohnnyCage

Kitiltják a változtatható régiókódú eszközöket

A DVD Fórum, a film és elektronikai ipar által támogatott konzorcium, amely a DVD szabványt felügyeli, lépéseket tesz azon Kínában készült DVD egységek kitiltására, amelyek megkerülik a régiókód korlátozásait.

A konzorcium jogi lépéseket helyezett kilátásba azok ellen a gyártók ellen, amelyek továbbra is megváltoztatható régiókódú DVD meghajtót készítenek. A DVD Fórum október 1-ig adott határidőt a gyártóknak. A "büntetést" úgy kerülhetik el a DVD egységeket gyártó cégek, ha még október 1-e előtt hitelesítik termékeiket. Amennyiben ez nem történik meg, az eszközökön a továbbiakban nem tüntethető fel a DVD logo. A lépésről a Taiwan Economic Times napilap számolt be a DVD Fórumhoz közeli hírforrásai alapján.

Mint korábban már beszámoltunk róla, a DVD szabvány úgynevezett régiókódokat alkalmaz, hogy bizonyos területekre korlátozza adott DVD lemezek használatát. Példaképp egy amerikai (1-es régiókód) lemez nem játszhaó le egy európai (2-es kód) meghajtóban, és fordítva. A DVD Fórum most erről kíván megbizonyosodni minden gyártó terméke esetében, mivel egyes távolkeleti gyártók kijátszhatóvá tették a rendszert eszközeikben. A web tele van olyan leírásokkal, amelyek DVD lejátszók újraprogramozásáról, átállításáról szólnak. A régiókódokat sok eszköz esetében a távirányító segítségével át lehet váltani, illetve figyelmen kívül lehet hagyni.

Emiatt, és olcsóságuk miatt a távolkeleti gyártók termékei rendkívül népszerűvé váltak, főleg Európában, ahol egy DVD filmért sokkal többet kérnek a vásárlóktól, mint például az Egyesült Államokban, a filmválaszték pedig jóval szegényesebb, és minden később jelenik meg.

A hírek szerint a DVD Fórum először még tavaly kérte meg a tajvani gyártókat a régiókorlátozások betartására, a jelek szerint eredmény nélkül. A konzorcium így most határozottabban lép fel. Mindazonáltal egyáltalán nem biztos, hogy a lépés eredményre fog vezetni. A tajvani gyártóknak mindössze annyi a dolguk ha továbbra is régiófüggetlen készülékeket kívánnak gyártani, hogy eltüntetik a DVD logót eszközeikről, és felcserélik a DVD szócskára. Mindez azonban aligha riasztaná el a hátrányos helyzetbe hozott európai és japán vásárlókat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)