Franczy

Jobb minőségű mobiltelefon kijelzők a láthatáron

[IDG] Ahogy a mobiltelefonok egyre jobban elterjednek, azok gyors fejlődése mellett egyre nagyobb igény van az alacsony fogyasztású, de jó minőségű színes LCD kijelzőkre, amelyekkel ki lehet használni a készülékekben rejlő lehetőségeket.

A mobiltelefonok fejlődése rendkívül lendületes, és jelenleg megállíthatatlannak tűnik. A készülékek azonban hiába lennének bármilyen összetettek, ha a kijelzőik nem képesek az információ megfelelő színvonalú megjelenítésére. A mobiltelefonok kijelzőinek egyik negatívuma a kis méret, amivel azonban nemigazán lehet mit kezdeni, hiszen a készülékek mérete behatárolja azt. Szerencsére a kutatások azt bizonyítják, hogy az összes többi problémára akad megfelelő megoldás. A Tokió Big Sight-ban szerda és péntek között megrendezésre került Electronic Display Exhibition 2001 számos nagy elektronikai cég bemutatta új kijelzőit, amelyek jó minőségű színes megjelenítést, nagyobb felbontást és fényerőt, ugyanakkor kisebb fogyasztást igértek.

A színes kijelzők bevezetése Japánban 1999. végén kezdődött el, amikor az NTT DoCoMo elkezdte forgalmazni az első ilyen kijelzővel rendelkező készülékeket. Ma a társaság által kínált 18 mobiltelefonból 12 színes kijelzővel készült, mondta Mariko Wada, az NTT DoCoMo szóvivőnője. A következő lépés a kijelzők minőségének növelése volt. Az első színes kijelzőjű mobilok mindössze 256 szín megjelenítésére voltak képesek, kivéve a Sony So503i, amely 65535 színt tudott kijelezni.

Az LCD kijelzőknek jelenleg két fő típusa található meg a piacon, a Transmissive és a Reflective rendszerű. A Transmissive kijelzők háttérvilágítást igényelnek, ezért nagyobb fogyasztásuk van. A Reflective kijelzők a környezeti fényeket használják a képernyő megvilágítására, így nincsen akkora fogyasztásuk, mint a Transmissive típusoknak, cserébe viszont rossz fényviszonyok mellett nem látható képük. Ezt a problémát újabban előtérvilágítással oldják meg a gyártók. Az utóbbi években e két típus keveréke is megjelent, Transflective néven. A Transflective kijelzők részben Reflective, részben Transmissive kialakításúak.

A Toshiba, amely több más cég mellett maga is gyárt ilyen Transflective kijelzőket. A Toshiba VE (Visible Everywhere - Mindenhol Látható) kijelzők 20%-kban Transflective kialakításúak, 80%-ban pedig Reflective rendszerűek, így a háttérvilágítást valóban csak akkor kell alkalmazni, amikor a fényviszonyok a Reflective üzemmód használatát kizárják, közölte a Toshiba.

A mégnagyobb energiamegtakarítás, valamint a nagyobb felbontás elérése végett olyan cégek, mint a Sanyo, a Mitsubishi, a Toshiba és a koreai Samsung bevezették a poliszilícium (P-Si, polycrystalline, polysilicon) TFT-LCD kijelzőket. A Mitsubishi poliszilícium TFT-LCD kijelző prototípusa képpontonként 4 bit DRAM memóriát is tartalmaz, amellyel 65000 megjeleníthető szín, valamint mégkisebb fogyasztás érhető el. A technológia a Mitsubishi szerint fejlettebb, mint a többi társaság SRAM memóriával rendelkező változata.

Az LCD kijelzőkre igéretes alternatívák lehetnek az új OELD (organic electroluminescence) rendszerű kijelzők, amelyek saját fénykibocsájtással rendelkeznek, így nem szükséges háttérmegvilágítás. Az OELD kijelzők mozgókép megjelenítésére is alkalmasak, és a színeket is megfelelően vissza tudják adni. A technológiát elsősorban a Sanyo és az Eastman Kodak fejleszti, 1999. óta. A Sanyo OELD kijelző bemutatója az EDEX-en óriási tömegeket vonzott, és kápráztatott el.
A világ első sorozatgyártott, négyszínű OELD kijelzőjét a Tohoku Pioneer Corp. fejlesztette ki még 1997-ben, és az Eastman Kodak gyártotta 2000-től egyes USA-ba szánt Motorola mobiltelefonokhoz, amelyek Japánban nem is kerültek kereskedelmi forgalomba. Számos nagy cég szerint az OELD még túl fiatal technológia ahhoz, hogy komoly feladatokat valósítsanak meg vele.

"Az LCD technológia nagyobb múlttal rendelkezik, mint az OELD, és jelenleg még túl korai lenne beszélni róluk. Több, mint 10 éve fejlesztünk LCD kijelzőket, és szerintünk ezek a kijelzők több előnnyel bírnak, mint az LCD-k" - mondta Akira Okamoto, a NEC LCD kijelzőkkel foglalkozó részlegének menedzsere.

Nem mindenki osztja azonban Okamoto véleményét. "Úgy gondolom, három vagy négy év múlva az OELD lesz az elterjedt technológia" - mondta Yoshinori Numano a Mitsubishi TFT LCD csoportjától. "Ahol tényleg alacsony fogyasztás szükséges, ott a Reflective LCD-k lesznek az általánosak, de a mobiltelefonok csúcsmodellei és a PDA-k OELD kijelzőket fognak használni."

A Sharp Corp, jelenleg két új technológián dolgozik. A GF (Glass Fine) és PF (Plastic Fine) színes LCD technológiák üveg, illetve műanyag alapúak. Mindkét típus megfelelő fényerővel és kontrasztos képpel rendelkezik. A PF műanyag alapú kijelzők ellenállóbbak üveg (GF) társaiknál, ráadásul fényerejük is nagyobb. "A gyártók elmondása szerint a mobiltelefonok 2%-át törött kijelzővel viszik a szervízbe" - mondta Kenichi Kouka, a Sharp marketingmenedzsere. Az üveg alapú kijelzőket a harmadik negyedévben, a műanyag változatokat pedig 2002. elején dobja piacra a Sharp.

Azt, hogy végül melyik technológia fog elterjedni a különféle alternatívák közül, egyelőre még senki sem tudja biztosan. Az egyes technológiák elterjedését vagy bukását, mint a legtöbb esetben, most is a vásárlók fogják előidézni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mortimer #3
    Ha vki talál a neten, nyugodtan belinkelheti ide... én csak ezeket találtam :I
  • silanor #1
    Kar, hogy nincsenek jobb minosegu kepek. Igy nem sokat lehet belole latni :(