Gyurkity Péter

Megfúrnák az Activision felvásárlását

Az amerikai hatóság kifogásolja a tranzakciót, a Microsoft ígérete tehát nem elegendő.

Alig néhány nappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy a redmondi cég egy kereken 10 évre szóló licencmegállapodást írt alá a Nintendo vezetésével a CoD-széria felhasználásáról, ezt megelőzően pedig már az EU-t engesztelte a vállalat. Most az amerikai oldalról érkezett újabb kifogás, a jelek szerint az eddigi lépések nem győzték meg őket.

Természetesen ezúttal is az Activision-Blizzard 69 milliárd dollárra rúgó felvásárlásáról van szó, amely több nagy szereplő tiltakozását váltotta eddig ki. Most az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottságon volt a sor, amely 3-1 arányban döntött az adminisztratív kifogás meghozatala, annak elküldése mellett, ez pedig azt jelenti, hogy őket is meg kell majd nyerni a felvásárlás lezárásához, annak véglegesítéséhez. Nagyon úgy tűnik tehát, hogy a Nintendo bevonása nem lesz elegendő, minden bizonnyal a Sony illetékeseivel is hasonló megállapodást kell majd kötni, hiszen enélkül a Microsoft túlságosan előnyös pozícióba kerülne a videójátékok területén belül.

Az amerikai fél részéről kiemelték, hogy a redmondi cég korábban a ZeniMax, vagyis a Bethesda anyacégének felvásárlása kapcsán is hasonlóan járt el, akkor ugyanis az európai illetékeseknek ígérték meg, hogy nem teszik kizárólagossá a kiadó égisze alatt piacra dobott játékokat. Ezt követően azonban a Starfield és a Redfall esetében mégis meglépték ezt, ezen játékok a Microsoft kizárólagos ajánlataként folytatták pályafutásukat, ami azt sugallja, hogy jelen esetben is hasonló lépésre számíthatunk – illetve ennek lehetősége nincs kizárva. Tekintettel arra, hogy a Sony korábban éppen emiatt tiltakozott a felvásárlás véglegesítése ellen, az Activision pedig azon nagy kiadók szűk csoportjába tartozik, amelyek kiemelten népszerű (és költséges) játékokat dobnak piacra, a fenti szempont mindenképpen nagy jelentőséggel bír.

Meglátjuk, miként folytatódik majd az ügy, a következő lépés a Microsoft részéről várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ellaberin #4
    Az előzményekben:
    A Sony támadta meg az felvásárlást legelőször, mert fél attól hogy olyan húzócímek mint a COD elérhetetlenek lesznek PS-n.
    Tudtommal az USA hamarabb el kezdte vizsgálni, meg Anglia. Tehát az EU um. sokadik a sorban, bár ők "ki lettek engesztelve". (Én sem bírom a brüsszeli mitugrászokat, de ezt most nem ők kezdték, csak csurrant-cseppent nekik is.)

    Hogy az előtte lévő kérdezőnek is válaszoljak:
    Amióta világ a világ a kormányszervezetek igyekeznek az olyan jellegű felvásárlásokat megakadályozni, amely hosszabb-rövidebb távon a piacot felőrli. Azaz olyan egyeduralomra teszt szert, hogy aztán olyan árat szabjon meg, amilyet csak akar.
    Jó néhány példa volt rá, hogy cégeket daraboltattak fel - mivel nem volt meg / átcsúsztak alatta - mert már kontrollálhatatlan volt a működésük. Felfalva a piaci versenytársakat, elnyelve olyan technológiákat, szabadalmakat, stb amelyek alapján egy némelyikük az árakat felverte az égig, vagy a fejlődést akadályozták.
    Jelenleg is több tucat ilyen cég, konzorcium, miegyéb van és folynak is tröszt ellenes vizsgálatok (nem elég és nem arányosan). De legjobb az ilyet csírájában elfolytani, megakadályozni, hogy egyáltalán kialakuljon a helyzet.

    Az egyértelműen látszik, hogy az ms most olyan lépésre szánta el magát sok milliárd dollárt belerakva, hogy a gémer piacon mindenkit lenyomjon és ez nyilván nem tetszik az olyan befolyásos cégeknek, mint a sony. az érdekek és ellenérdekek itt már politikai szinten folynak ( meg nem kevés pénz ide-oda ), ebbe már hatóságokon keresztül tudnak beleszólni, módosíttatni vagy akár megakadályozni ezeket az üzleteket. (Legutóbb az ARM üzlet hiúsult így meg, de Musk is vizsgálva volt a Twitterrel kapcsolatban, amit aztán megengedtek neki, de addigra már ő nem akarta, csak éppen nem táncolhatott ki és vélhetőleg bosszúból vagy idegből teszi most azt, amit a cégével.)
    Utoljára szerkesztette: Ellaberin, 2022.12.13. 12:26:40
  • Dodo55 #3
    Gondolom az EU jó szokásához híven megint beleütötte az orrát valamibe, csak hogy nehogy túl keveset kellemetlenkedjen és bosszantsa egyre jobban az embereket, hogy mindennel foglalkozik az európai állampolgárok tényleges jólétét befolyásoló égető problémák helyett, majd utánuk szabadon akkor már az amcsik is bemozdultak.
  • Armagedown #2
    Tény, hogy nem tesz jót a versenynek egy ilyen, de mi köze van a hatóságoknak ahhoz, hogy egyik magáncég felvásárolja a másikat?
  • Dodo55 #1
    Akkor valószínűleg ezért igyekeznek most minden játékos szimpátiáját maguk mellé állítani a rendkívül visszautasíthatatlan 30 ezer Forintos Diablo IV (Standard) árral