Skoal

Orosz-amerikai összetűzés a civil űrutazó miatt


Tito kiképzése
Két orosz űrhajós, akiknek a jövő hónapban kellene a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) repülniük, bojkottálták az USA-ban hátralevő kiképzésüket. Ellenállásuk oka az, hogy az amerikai űrügynökség, a NASA, nem engedi a kaliforniai származású üzletembernek, Dennis Tito-nak, hogy csatlakozzon hozzájuk a küldetésben. Az amerikai űrhivatal illetékesei megpróbálják Tito urat megakadályozni abban, hogy az ISS-en, mint az oroszok fizetővendége legyen jelen.

Dennis Tito a lehozott MIR űrállomásra sem tudott feljutni. Amikor Tito úr belement abba, hogy 20 millió dollárt fizessen a MIR-re szóló 'jegyéért', az orosz illetékesek nagyon belelkesültek. A jegy árába még egy speciális tréning programot is bekalkuláltak a Moszkva melletti Kozmonauta Központban, hogy segítsék a repülésre való felkészülést. Egyetlen apró probléma jött csak közbe, az orosz kormány hirtelen eldöntötte, hogy a MIR befejezi Föld körüli keringését, és minél hamarabb lehozzák. A világ első űrturista jelöltje tehát itt ragadt, így viszont Moszkva sem kapja meg a pénzét...

Ekkor jött az Orosz Űrügynökség, vagyis nevezhetnénk utazási ügynökségnek is, egy másik úti céllal - az ISS-nel - és rögtön be is nevezte Tito urat erre. Viszont senki mással, úgy tűnik még a NASA-val sem egyeztetett erről. Ebből fakad tehát ez a kis adok-kapok dolog a két 'cég' és emberei között. Az amerikaiak nem akarják a kaliforniai üzletembert a fedélzeten tudni. Arra hivatkoznak, hogy rengeteg dolgot kell még beüzemelni fent, s az állomást is fel kell gyorsítani a megfelelő sebességre.

Amikor Tito úr felbukkant a houston-i Jonshon Űrközpontban az orosz asztronauták társaságában, döbbenten tapasztalta, hogy nincs kiírva a neve az előzetes repülési tréningen résztvevők névsorában. Szolidaritásból a két orosz, Talgat Musabayev és Juri Baturin, szintén lemondta a felkészülésben való részvételt. A NASA részéről egy szóvivő kijelentette, hogy a tárgyalások már folyamatban vannak az orosz féllel, hogy ezt a kis vitát minél előbb lezártnak tekinthessék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Assassin #5
    Húsz milkáért(persze USD)szerzek Titonak olyat hogy az űrállomáson érzi majd magát:)
  • Lacc #1
    Haha. Tito beszívott. Amúgy tényleg yo lehet felmenni oda, csak sajnos nincs a farzsebben 20 milla.