JohnnyCage

A WD bemutatta a világ legnagyobb asztali merevlemezét

A Western Digital az eheti CeBit kiállításon mutatta be a világ jelenlegi legnagyobb kapacitású, asztali gépekbe szánt merevlemezes meghajtóját, a 7200-as percenkénti fordulattal rendelkező 80 GB-os WD Caviart.

A Western Digital az asztali PC rendszerek növekvő merevlemez kapacitás-igényeinek megfelelően alkotta meg a 7200 RPM-es (percenkénti fordulat) Caviar sorozat legújabb darabját. A hannoveri (Németország) CeBit informatikai kiállításon bemutatott új modell három lemeztányéron összesen 80 GByte-nyi adat tárolására képes.

A 80 GB egy merevlemezben már alapjában is rendkívüli teljesítmény, de a Western Digital mindezt még tovább csiszolta kissé. A legnagyobb kapacitású asztali gépekbe szánt meghajtók általában csak 5400-at fordulnak percenként, esetenként még ennél is kevesebet. A WD új modellje az asztali gépekben csúcsnak számító 7200-as fordulattal rendelkezik, ami az igen nagy adatsűrűséggel együtt kategóriájában egyedülálló adatátviteli sebességet eredményez. A Western Digital elmondása szerint a 7200 RPM-es meghajtók átlagosan 33%-kal gyorsabbak 5400 RPM-es társaiknál, ami alkalmazási területtől függően jelentős időmegtakarítást jelenthet.

A WD jelenleg piacvezető a 7200-as fordulatszámú meghajtók terén. A cég ezen előnyét leginkább annak köszönheti, hogy mind a 10 GB/lemez, mind a 20 GB/lemez technológiákkal elsőként jelent meg. Az első 10 GB/lemezes meghajtók 1999. decemberében, a dupla adatsűrűségű változatok pedig 2000. áprilisában láttak napvilágot.

A Western Digital 7200 RPM-es Caviar sorozata az új 80 GB-os modellel immár 40, 60, illetve 80 GB-os modellekből áll. Az új háromlemezes meghajtó nagy kapaciása és sebessége mellett ráadásul még halk is, zajszintje a WD mérései szerint 33 dB. A WD jelenleg 10 és 80 GB közötti kapacitással kínál merevlemezeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • silanor #6
    de az nem desktop
    nem?
  • silanor #1
    Mar regota van 80 Gigas desktop vinyo..... (pl Maxtor -Diamond MAX Ultra ATA100)