Berta Sándor

Oroszor­szágban is elérhető lesz az új iPhone

A modell és annak változatai a szankciók ellenére megvásárolhatók lesznek.

A napokban mutatta be az Apple az új iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro és 14 Pro típusú okostelefonjait, amelyekkel kapcsolatban most kiderült, hogy azok Oroszországban is hozzáférhetővé válnak a helyi állampolgárok számára. Ezt Denisz Manturov orosz kereskedelmi és ipari miniszter megerősítette a RIA Novosti állami hírügynökségnek. A Reuters írta meg, hogy egy jogi könnyítés lehetővé teszi az oroszok számára, hogy megvásárolják az új Apple iPhone készülékeket, annak ellenére, hogy az amerikai cég hátat fordított az országnak. A dolgot az úgynevezett párhuzamos importról szóló rendelet teszi lehetővé.

Az Apple kivonulása és az összes üzlet bezárása miatt az új iPhone modellek és más termékek megvásárlására már nincs lehetőség közvetlenül a gyártón keresztül, azonban a márciusban bejelentett párhuzamos import-szabályozás lehetővé teszi az iPhone 14 korlátozások nélküli importálását, illetve megvásárlását. A rendelet semmi mást nem jelent, minthogy az orosz kiskereskedők a márkatulajdonos engedélye nélkül is importálhatnak termékeket külföldről. Amennyiben külföldön találunk eladót, a bevitel egyszerű.

Arra a konkrét kérdésre, hogy az új iPhone, amelyet az Apple múlt héten mutatott be, importálható-e a rendszer keretében, Manturov így válaszolt: "Miért ne? Ha a fogyasztók meg akarják vásárolni ezeket az okostelefonokat, akkor igen. Lesz rá lehetőség." Manturov szavait alátámasztotta, hogy az MTS orosz mobilszolgáltatónál előrendelhetőek az új iPhone 14 modellek. Az árak a 128 gigabájtos változat esetében 84 990 rubelről indulnak. Az MTS azért jelezte, hogy fenntartja a jogot, hogy az általános szerződési feltételei alapján törölje az előrendeléseket, ha az importtal kapcsolatban problémák merülnek fel. Hozzátették, hogy az érdeklődőknek akár 120 napos szállítási határidővel is számolniuk kell.

Manturov - aki egyben Oroszország miniszterelnök-helyettese is - még a múlt hónapban dicsérte a márkatulajdonosok akarata ellenére bevezetett importprogram sikerét. A rendszer, amely a luxusruházattól az autókig számos nyugati termékekre terjed ki, idén várhatóan 16 milliárd dollár értékű lesz, ami a 2021-es oroszországi importvolumen mintegy négy százalékát teszi ki.

Az Apple márciusban, egy héttel az ukrajnai orosz inváziót követően leállította termékeinek helyi értékesítését. A társaság termékei azonban továbbra is kaphatók az orosz üzletekben. Ez részben azért van, mert a kiskereskedők kiárusítják a régi modellekből megmaradt készleteiket, részben pedig a már ismertetett importszabályok miatt. Az Apple nem reagált az információkra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ellaberin #8
    Képmutató kapitalizmus? Hogy mik vannak.......
  • Gabbbbbbbbbbbb #7
    Ennek csak annyiban van köze az Apple-höz, hogy a mai napig engedik orosz IP-ről új Iphone készülékek aktiválását, abban a pillanatban, hogy ez megszűnik le is esik majd a távol keletről beszürkeimportált készülékek forgalma.
  • Kissssss0 #6
    már putyin is meghalt háromszor... állítólag.
  • quatlander #5
    Már minimum 2x össze is roppant Oroszország, csak én maradtam le róla :D
    Utoljára szerkesztette: quatlander, 2022.09.13. 09:28:13
  • Sydra #4
    Az oroszok csak jól járnának vele ha nem kapnának iphone-t.
  • barret #3
    Ez így van! Vesszük a gázt,olajat is,csak másod/harmad kézből.
  • uwu2020 #2
    A szankciók működnek, de az üzlet az üzlet.
  • zola2000 #1
    Na igen, a cégeknek nem érdeke akadályozni az importot.