Berta Sándor

Energia­jelölést kapnak a mobil­készülékek

Az Európai Bizottság a háztartási eszközök esetében alkalmazott energiacímkét más termékekre is ki akarja terjeszteni.

A testület azt szeretné, ha a mobiltelefonok és a táblagépek egyértelműen jeleznék, hogy mennyire könnyen vagy nehezen javíthatók és energiatakarékosak. A brüsszeli hatóság törvénytervezete szerint a jövőben kötelezővé válhat az ilyen készülékek a mosógépekhez, a televíziókhoz vagy a mosogatógépekhez hasonló - címkézése. A zöldtől pirosig terjedő skála segítségével azonnal felismerhetővé válhat, hogy az adott eszközök mennyire hatékonyak.

A felhasználók az energiafogyasztást a különösen energiahatékony termékek esetében az "A" betűvel, az energiaigényes eszközök esetében pedig a "G" betűvel ismerhetik fel. A robusztusságot és a javítás egyszerűségét egy "A"-tól "E"-ig terjedő skálán kellene a gyártóknak feltüntetniük. A vásárlóknak azt is látniuk kell majd, hogy az akkumulátor hány órát bír a feltöltésig vagy hány töltési ciklus után csökken érezhetően a teljesítménye.

Az Európai Bizottság most várja a tervezetre vonatkozó visszajelzéseket, valószínűleg azonban hosszabb időbe telik majd, mire a címke valósággá válik. Amennyiben a tervezetet a javasolt formában fogadják el, akkor 18 hónapos átmeneti időszak jöhet. Amint a testület elfogadta a csomagot, az Európai Parlament vagy az európai uniós tagállamok többsége két hónapon belül kifogást emelhet.

Anna Cavazzini, az Európai Unió Belső Piaci Bizottságának elnöke üdvözölte a javaslatot. "Az Európai Bizottság végre egy olyan energiacímkét javasol, amely tájékoztatást nyújt a javíthatóságról" - mondta a zöld politikus. Véleménye szerint azonban az új szabályok nem mennek elég messzire. "Egy valódi javítási index nem korlátozódhat az okostelefonokra és a táblagépekre, hanem minden eszközre vonatkoznia kell" - tette hozzá. Cavazzini rámutatott, hogy ezenkívül a fogyasztóknak hozzáférést kell biztosítani a pótalkatrészekhez és az utasításokhoz.

A BEUC európai fogyasztóvédelmi szervezet elismerően nyilatkozott a kezdeményezésről: "Az Európai Bizottság javaslatai számos előnyt tartalmaznak a fogyasztók számára" - hangsúlyozta Isabel Lopez-Neira, a BEUC fenntarthatósági szakértője. Az előnyök közé tartoznak többek között a hosszabb élettartamú akkumulátorok, a legalább öt évre szóló biztonsági frissítések, a könnyebb szétszerelhetőség és a pótalkatrészek elérhetősége.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #5
    Az alkatreszellatasra lenne jo megoldas, szabvanyos alkatreszek hasznalata. Akkor barmelyik gyarto alkatresze jo lenne barhova mashova. Nem tudom miert kell egy telefonhoz egyedi kijelzo, amikor eleg lenne atmero szerint inch-enkent par tipus. (lcd/oled, kerekitett/szogletes) Ugyanez igaz az alaplapokra is, szabalyos formfaktor eseten lehetne cserelgetni a keszulekekben, vagy egy alaplap tobbfajta hazba is jo lenne (vekony, nagy aksis, utesallo), akar tobb gyartotol is.
  • Ender Wiggin #4
    Több értelme van a sugárzás alapján kategorizálni őket, mint eddig.
  • RJoco #3
    Aztán majd válasszak telót, ha mindegyik A-val kezdődik, a vége meg hol G, hol F, stb.
    Egy telónál legalább 3 energiasémát be lehet állítani, az egyéb lehetőségekről nem is beszélve, amik vagy növelik a fogyasztást vagy csökkentik.
    Nem ez alapján vesz az ember telefont. Az, hogy meddig bírja az akksi, már egy sokkal fontosabb adat, de a használat módja igencsak befolyásolja. Ha mindet ugyanúgy mérnék, akkor viszont egymáshoz képest viszonyíthatóak lennének az értékek, még ha a valóságot csak nagyon különleges esetben is fednél.

    Nem szerelhetőségi címke kell rá, hanem szabály, hogy minden készülék javítható legyen bizonyos fokig.
    Emellett a másik oldalnak is igaza van, emiatt több alkatrészt kell gyártani, amit aztán raktározni kell és logisztikázni. Biztos, hogy megéri egy több éve nem gyártott telefonnál a kijelzőcsere környezetvédelmi szempontból?
    A fel nem használt alkatrészekkel mi lesz? Újabb elektronikai hulladék, ami még csak használva sem volt. És, mert ez többletköltség a gyártóknak, így a felhasználóknak sem lesz jó hosszútávon.
  • Neocortex #2
    Egy COP görbe tényleg fasza lenne a klímákra
  • militavia #1
    Nettó hülyeség, a tücsökpöcsnyi fogyasztást is kategorizálnátok, de a hőszivattyúk energetikai besorolása, hogy hány fokos külső levegővel veszitek a COP-t és mit vesztek bele, az bezzeg jó szarul is ugye?

    Vagy a 0 emissziósnak hazudott villanyautó is jó az úgy ugye?

    Meg a balfasz képlettel számolt értékek a kocsknál, ahol egy 2,5 tonnás hibrid vagy villanyautó környezetvédőbb, mint egy 3,5 literes fogyasztású kisautó ugye?