SG.hu

Erősebb védelemre képes vezetéknélküli eszközöket akar az EU

Szigorúbb követelményeket határoztak meg a kiberbiztonságra vonatkozóan.

A mobiltelefonok, az okosórák, az aktivitásmérők és a vezeték nélküli játékok egyre nagyobb szerepet játszanak mindennapi életünkben, ezért a kiberfenyegetések egyre nagyobb kockázatot jelentenek minden fogyasztó számára. A rádióberendezésekről szóló irányelvhez kapcsolódó, ma elfogadott határozat célja annak garantálása, hogy az uniós piacon értékesített valamennyi vezeték nélküli eszköz biztonságos legyen. A jogszabály új jogi követelményeket állapít meg a kiberbiztonsági biztosítékokra vonatkozóan, amelyeket a gyártóknak figyelembe kell venniük az érintett termékek tervezése és előállítása során. Emellett védi a polgárok magánéletét és személyes adatait, csökkenti a pénzügyi csalások kockázatát, valamint biztosítja a kommunikációs hálózatok ellenálló képességét.

„Az összekapcsolt termékek napjainkra az üzleti és a privát kommunikáció szerves részévé váltak, így joggal várhatjuk el, hogy biztonságosak legyenek." - nyilatkozta Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök. A ma javasolt intézkedések a vezeték nélküli eszközökre (például a mobiltelefonokra, a táblagépekre és az internetes kommunikációra alkalmas egyéb termékekre), a játékokra és a gyermekgondozással kapcsolatos termékekre (például a bébiőrökre), valamint számos viselhető eszközre (például az okosórákra és az aktivitásmérőkre) terjednek ki.

Az új intézkedések célja a hálózatok ellenálló képességének javítása. A vezeték nélküli eszközöknek és termékeknek olyan funkciókkal kell rendelkezniük, amelyek megakadályozzák a kommunikációs hálózatok károsítását, illetve azt, hogy az eszközöket weboldalak vagy más szolgáltatások működésének megszakítására használják. A gyermekek jogainak védelme különösen hangsúlyos az új jogszabályban. A gyártóknak új intézkedéseket kell bevezetniük a személyes adatokhoz való jogosulatlan hozzáférés vagy azok jogosulatlan továbbításának megakadályozása érdekében. Ezeknek a termékeknek képesnek kell lenniük arra, hogy minimálisra csökkentsék az elektronikus fizetések során előforduló csalások kockázatát, például a csalárd tranzakciók elkerülése érdekében biztosítaniuk kell a felhasználók hitelesítési adatainak jobb ellenőrzését.

Ha a következő két hónapban a Tanács és a Parlament nem emel kifogást, akkor a jogi aktus hatályba lép, és a gyártóknak 30 hónapos átmeneti időszak áll majd rendelkezésükre, hogy biztosítsák az új követelményeknek való megfelelést. Így az iparág szereplőinek elegendő idejük lesz arra, hogy az érintett termékeket az új követelmények 2024 közepére várható hatálybalépése előtt módosítsák. A Bizottság támogatni fogja a gyártókat az új követelményeknek való megfelelésben azáltal, hogy felkéri az európai szabványügyi szervezeteket a vonatkozó szabványok kidolgozására. Alternatív megoldásként a gyártók úgy is igazolhatják majd termékeik megfelelőségét, hogy felkérik a megfelelő bejelentett szervezeteket a termékek értékelésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Ezzel nem hoztak uj szabalyokat, csak kiterjesztettek a bevizsgalando es tanusitando eszkozok koret 3 vagy jobban megnezve 4 kategoriara. Igazabol csak a kisebb vallalkozasokat es az olcsobb kinai gyartokat zarjak ki, mert a kisebb europai cegeknek nem lesz penzuk a tanusitasi eljarasra, mig a kinaiak kozzul csak a nagyobb cegek fognak bajlodni az EU-s bevizsgalasi folyamattal.

    Az egyetlen kerdes ami felmerul bennem az az, hogy a kvazi automatikusan parositott "butabb" IoT eszkozok eseten hogyan fogjak megoldani a biztonsagos kommunikacio garantalasat a teljesen felhos uzemmodra valo atallas nelkul. (abban az esetben ha egy butabb okoseszkoz csak egyetlen gyarilag beegetett kozponti szerverrel tud kommunikalni akkor viszonylag egyszeru a megfeleles, de helyi ad-hoc halozatok eseten mar nem annyira trivialis)

    A penzugyi tranzakcioknal meg gondolom keszuljunk fel az okosoras fizetes eseten is a ketfaktoros mobiltelefonos / banki app.-os authentikaciora. Ha a bankkartyaknal ez mar bevalt, akkor az EU ki fog tartani mellette.