Franczy

100 éves várható átlagos élettartam?

A legújabb kutatások azt az eredményt hozták, hogy azok a feltételezések, melyek az emberi átlagos élettartamot a közeljövőben már száz évre jósolták, túl optimistának, sőt minden alapot nélkülözőnek bizonyultak.



Ennek ellenére az 1985 és 1995 közötti halálozási arányokat tekintve a tudósok szerint annyi mindenképpen bizonyosnak látszik, hogy nyolcvan év múlva egy amerikai újszülőtt átlagosan 85 életévnek nézd majd elébe.

"Amikor az emberi népesség várható átlagos élettartama eléri a száz évet, akkor a ma élők közül már senki sem fog élni, ennyi biztos, de nem valószínű, hogy az emberiség valaha is eléri ezt a rendkívül magas átlagos élettartamot. Jelenleg még nem állnak olyan megoldások, vagy technológiák az emberiség rendelkezésére, melyekkel garantálható lenne a száz, vagy az egyesek által hangoztatott százhúsz éves várható átlagos élettartam." - nyilatkozta Jay Olshansky, a Chicago-i University of Illinois egyik kutatója.

Leonard Hayflick, a San Francisco-i University of California egyik öregedéssel foglalkozó tudósa egyetért a fentebb leírtakkal, szerinte minden bizonnyal tudatlan és tájékozatlan emberek hangoztatták az elmúlt időkben a szuper hosszú emberi élettel kapcsolatos téziseiket. Hayflick szerint a tudomány mai állása szerint semmi esély sincs arra, hogy az emberek várható átlagos élettartama akár csak a száz év közelébe is érjen.

"Amennyiben megoldható lenne, hogy a Földön jelenleg ismert összes betegséget és halált okozó tényezőt ki lehetne valamilyen módon küszöbölni, akkor jó esetben tizenöt évvel növekedhetne az emberek várható átlagélettartama. Mi akik az öregedés folyamatát kutatjuk, munkánk legnagyobb részében az időskori betegségekkel és azok gyógymódszereivel is foglalkozunk, de állíthatom, hogy a közeljövőben csodákra mi sem leszünk képesek." - nyilatkozta Hayflick.

A kérdéskörrel az amerikai kutatókon kívül neves európai egyetemek és intézmények is foglalkoznak. Kaare Christensen jelenleg a University of Southern Denmark skandináv emberek életkorával foglalkozó kutatócsoportjának a vezetője.

"Kutatásaink alatt az elmúlt időkben arra jöttünk rá, hogy a skandináv emberek közül a nyolcvanéves, vagy ennél magasabb életkort manapság kétszer annyian élik meg, mint ötven évvel ezelőtt. Annyi bizonyos tehát, hogy az emberek várható átlagos élettartama jelenleg növekszik, a kérdés csak az, hogy vajon meddig növekedhet még." - mondta Christensen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szepi #7
    Az semmi! De hogy meg 30 evesen is taknyos kolyokkent kezeljenek?! :)))
  • wow78 #2
    Yoda: Nem a MHz volt a kérdés!