Ötvös Tibor

Halálosan unalmas a Halálos iramban 9

Sokat elmond egy filmről, ha már láthatóan maga a főszereplő unja a legjobban az egészet. A Halálos iramban 9 a sikeres franchise ostoba kifulladása, VIn Diesel látványos fintoraival körítve.

Hogy tetszett a Halálos iramban 9?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
Talán felesleges is kritikát írni egy olyan filmről, mint a Halálos iramban franchise kilencedik része, hiszen nagyjából mindenki pontosan tudja, mire számíthat a megnézésekor: tesztoszteron fűtötte macsókat, a fizika szabályaira fittyet hányó akciójeleneteket, felspécizett autókat és persze a család fontosságáról szóló hosszú monológokat. Meglepő módon azonban a Halálos iramban 9 csak részben felel meg ezen elvárásoknak.

Az alapötletet mindenképpen érdemes szóvá tenni, mert bár korábban sem voltak olyan túlságosan mély elemek a franchise filmjeiben, de itt még felületesebben kezelik a "történetet". E szerint Dom és Letty élik mindennapi, unalmas életüket kisfiúk társaságában, míg a régi csapatból meg nem keresik őket azzal, hogy egy világpusztító kütyü miatt térjenek vissza egy bevetésre. Mivel a párosnak - bár évtizedek óta csak a család fontosságáról hallunk tőlük - hiányzik az akció, így egyetlen gyermeküket beadják megőrzésre a rokonokhoz, majd autóba pattannak. A bevetés során felbukkan Dom öccse is, akivel egy régi sérelem kerül a felszínre és elindul a harc a testvérek között.

Igen, talán nem lep meg most már senkit, hogy abban a sorozatban, mely folyamatosan a családról papol immáron kerek 20 éve, a semmiből előbukkan a főszereplő soha nem látott, de még csak meg sem említett öccse. Szóval ez már önmagában egy akkora blama, hogy akit kicsit is foglalkoztatna a sztori, most kiakadna. De ne felejtsük el, milyen filmet is nézünk, szóval lássuk inkább a lényeget: az akciókat.


Az első jelenet kirobbanó, megadja a szokásos alaphangot és azt várjuk, hogy majd akkor innen csak felfelé vezet az út. Sajnos azonban a többi a korábbinál is röhejesebb, és mivel az előzeteseben már lelőtték, így nem számít spoilernek: eljutunk az űrbe is, ami talán a széria legnevetségesebb eleme lett. Pontosan emlékszem még a 2019-es Hobbs & Shaw jelenetére, melyben Dwayne Johnson puszta kézzel tartva fog vissza egy helikoptert. Sokan kiakadtak ezen, de engem nem zavart, mert a film egyetlen pillanatig nem vette magát komolyan.

Itt azonban próbálnak egy komoly drámai szálat beemelni John Cena felbukkanásával és így személyessé tenni a konfliktust Dom számára (akit egyébként olyan nevetséges személyi kultusz vesz körbe világ minden táján, hogy azt rossz nézni). Ezt visszaemlékezésekkel és hasonló megoldásokkal próbálták megalapozni, de amelyik működött, az a "jelenbe" visszakapcsolva egyből nevetségessé válik. Cena és Diesel ugyanis olyan mély szövegeket kaptak, mint a "Mivan? Mivan? Mivan?".


És persze ott van Han visszatérése is, ahol szintén nem fogjuk a szék karfáját szorongatni izgalmunkban. A legnagyobb probléma azonban a főszereplővel van. Diesel láthatóan már nem igazán élvezi azt a szerepet, mely talán egyetlen, folyamatos sikerét hozta karrierjében. Talán éppen ezért pletykálnak egy előzményfilmről, mely természetesen Dom karakterére koncentrálna és - meglepetésre - egy önálló filmről van szó. Én inkább azonban a Hobbs & Shaw folytatását nézném meg inkább, mivel ott elképesztő módon működött a kémia Johnson és Statham között, a karaktereik izgalmas lehetőségeket tartogatnak.

A Halálos iramban 9 film pénzügyileg biztosan behozza az árát, de mindenképpen az egyik leggyengébb epizód a franchiseban. Kifulladt a történet, a család emlegetése hiteltelen a kezdés után, a látvány unalmas... összességében a rajongóknak megadja a film azt amit elvárnak, de semmi többet. Túl komoly ahhoz, hogy nevessünk a jeleneteken, viszont túl komolytalan ahhoz, hogy drámai legyen. Két szék között a pad alá. 5/10

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Halálos iramban 9 (Fast & Furious 9)
szinkronizált, amerikai akciófilm, kalandfilm, krimi, 145 perc, 2021
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Justin Lin
Forgatókönyvíró: Daniel Casey
Producer: Neal H. Moritz, Clayton Townsend
Operatőr: Stephen F. Windon

Vin Diesel (Dominic Toretto)
Charlize Theron (Cipher)
Jordana Brewster (Mia Toretto)
Michelle Rodriguez (Letty Ortiz)
Nathalie Emmanuel (Ramsey)
John Cena (Jacob Toretto)
Tyrese Gibson (Roman Pearce)
Ludacris (Tej Parker)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lapajka #12
    Ez valakit még meglep?
  • Jawarider #11
    "Itt egy oldalon van " azaz egy azon oldalon van a két információ egy időben.
  • kalapos01 #10
    ez olyan, mintha azt mondanád, hogy egy oldalon leírják, hogy az alma piros és savanyú, és csodálkoznál rajta.
  • Neocortex #9
    nem voltak magasak az elvárások xD
  • Jawarider #8
    Itt egy oldalon van hogy unalmas illetve, hogy felülmúlta a várakozásokat ;)
    Utoljára szerkesztette: Jawarider, 2021.06.27. 11:29:49
  • PeeTeR #7
    FoS.
  • Kelta #5
    Eddig az agyatlan látványorgia és poénok elvitték úgy ahogy a filmsorozatot,
    de ez nagyon sz*r lett..unalmas béna ..
    Utoljára szerkesztette: Kelta, 2021.06.26. 17:17:12
  • Ender Wiggin #3
    Shaw karakteréből kiindulva, addig jó, amíg nem kerül elő egy sosem említett húg is...