Ötvös Tibor

Nagy robbanással és egy kellemes meglepetéssel nyitottak a mozik

A Tenet beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ahogy Az új mutánsok is (negatív értelemben). A Palm Springs pedig az utóbbi évek legkellemesebb meglepetése.

Egy Christopher Nolan film mozikba kerülése évek óta eseményszámba megy, de most a vírushelyzet miatt a Tenet premierje kiemelt figyelmet kapott. Nem titok, hogy nagyon sok stúdió és producer figyeli most a bevételek alakulását és ezen számok alapján döntenek majd saját filmjeik sorsáról. Nos, a jó hír, hogy a Tenet bizony nagyon nagy sikernek bizonyult, a rossz, hogy sokaknak komoly csalódás lesz majd a film.

A sztoriról nagyon nehéz spoilerek nélkül beszélni, így legyen elég annyi, hogy adott egy ügynök, aki egy szokásos Nolan-nyitójelenetben egy balul sikerült bevetést követően bekerül egy titokzatos csoportba, akik egy szót mondanak csak: Tenet. Bár aTenet nem ér az Eredet vagy akár a Csillagok között szintjére, de még így is egy nagyon jó filmről van szó.

Denzel Washington fia, John David Washington a Csuklyások – BlacKkKlansman után is bizonyítja, hogy örökölte a papa tehetségét és viszonylag jól hozza a főszereplő, kicsit zavarodott harcost. Persze ehhez az is kell, hogy a forgatókönyv kellően érdekessé tegye a karakterét és Nolan vezesse őt végig a történeten. Számomra azonban a legnagyobb meglepetést az "Alkonyat-legenda", Robert Pattinson okozta, aki eddig is folyamatosan próbálta levetni magáról az Edward-göncöt, de láthatóan most sikerült is.


Persze korábban is vállalt már el független filmeben jó - és a vámpíroktól messze álló - karaktereket, de most egy igazi blockbusterben is bizonyított. Ezek után senkinek ne legyenek kétségei, a Batman-film nem rajta fog múlni. A Tenetben abszolút viszi a prímet, számos alkalommal lejátszva az ifjabb Washingtont. És persze fel lehetne még sorolni a többieket is, például Kenneth Branagh vagy Aaron Taylor-Johnson figyelemreméltó alakítását.

A Tenet története bonyolultnak tűnik, de ha az ember koncentrál, akkor nem lesz gond a megértésével. A probléma csak az, hogy a folyamatos akció, a hajókürtszerű effektek elvonják a figyelmet, elviheti az ember gondolatait és nem biztos, hogy a végén megérti, most tulajdonképpen mi is történt itt. Már az első 20 percben rengeteg az akció és az információ, töményen adagolják nekünk kevés időt hagyva a feldolgozására. Ennek ellenére a Tenet egy kötelező moziélmény, és aki teheti mindenképpen az IMAX széles vásznain nézze meg, hiszen ott nyújt a teljes élményt. Nem a legjobb Nolan-film, de ott van a leglátványosabbak között.

Ennél egyszerűbb a helyzet Az új mutánsok esetében. A Fox valóban utolsó X-Men filmjének hányattatott sorsáról nem érdemes értekezni, feltehetően mindenki hallott már róla akit érdekel ez az univerzum. A végtermék több év után végül mozikba került és így mindenki megítélheti, mennyire örül annak, hogy a stúdió nem készít több filmet eme franchise berkeiben. Nos, röviden összefoglalva, mi boldogok vagyunk a tudattól, hogy nem lesz már Fox logó a filmek elején.


Bár nagyon szépen indult Brian Singer vezetésével az X-Men franchise, de mára az Apokalipszis és a Sötét Főnix hatására a középszer aljára süllyedt. Pedig a rendező Josh Boone a Csillagainkban a hibával bizonyította, hogy ért a tinik gondjaival foglalkozó filmekhez, azonban itt véget is ér a dal. Ennek köszönhetően Az új mutánsok egy tinifilm lett, a korábban beharangozott horror-mutáns mozi helyett.

Adott egy indián tinédzser, Dani, aki négy másik társával egy titokzatos klinikán "raboskodik" és folyamatosan azt próbálják kideríteni, mit is akarnak tőlük. A helyet vezető Dr. Reyes nagyon gyanúsan viselkedik és próbálja felderíteni az ifjú mutánsok képességeit. Rahne farkassá változik, Roberto tűzsugarakat lő, Sam képes repülni, Iljan varázsol - Dani képessége azonban rejtve van.

Az új mutánsokkal a legnagyobb gond, hogy egyáltalán nem izgalmas. A trailerben beharangozott jump-scare elemek mindegyike belekerült az előzetesekbe, szóval az úgynevezett horror-elemeket ki is húzhatjuk. Persze lehetne bizonyos feszültséget teremteni magával a helyzettel és a környezettel, de ez nem sikerült. Ez pedig köszönhető az unatkozó színészeknek, akik képtelenek elhitetni velünk bármilyen érzelmet.

De sajna az alapötlet sem rejt magában túl sokat, habár egy biztosabb kezű rendező egy normális forgatókönyvből (támogató stúdióval a háttérben) jó színészekkel talán ki tudott volna hozni valamit az alapanyagból. Így már nem lep meg, miért nem akarta bemutatni a Fox ezt a filmet. Jobban jártunk volna, ha a Disney+-ra kerül csak, ahogy azt eredetileg tervezték.

A végére maradt az eredetileg a Hulu csatornára gyártott Palm Springs, mely egy Idétlen időkig klón és szerencsére ezt nem is titkolja egy percig sem. Adott egy esküvő, ahol az ara nővére, Sarah egy önfeledt éjszakát akar eltölteni egy sráccal, Nyles-szal akit aztán megtámadnak. Egy barlangba menekül, ahol egy titokzatos vörös fénybe sétálva az adott nap reggelén találja magát - ahogy az őt követő Sarah is. És elkezdődik az idétlen időkig.


Nagyon sokan próbálták már meg lemásolni a Bill Murray klasszikust, de mindig volt valami egyedi csavar benne. A Boldog halálnapot! a horror-elemet emelte be, A holnap határa idegeninváziós sci-fit csinált az ötletből, az 50 első randi pedig romantikussá tette azt. A Palm Springs legnagyobb előnye, hogy egy percig sem akar többnek tűnni, mint egy aranyos feel-good mozi, ehhez pedig remek párost találtak.

Andy Samberg humorát nem mindenki értékeli, de itt szerencsére cseppet sem sok a karaktere. Egy láthatóan életunt, azonban az időhurokból szabadulni nem akaró srácot láthatunk, akinek az élete a végére megváltozik. Az Így jártam anyátokkal... "anyja", Cristin Milioti pedig maga a cukiság és bár nehéz elhinni róla, hogy egy-éjszakás kalandokban múlatja az idejét, de jól hozza a megkeseredett női karaktert. Aki azonban majdnem ellopja a show-t az J.K Simmons.

A Palm Springs nem akarja megváltani a világot, nem akar többnek látszani mint ami valójában: egy aranyos romantikus film, időutazós elemekkel és két szerethető főszereplővel. Ennyi elég ahhoz, hogy visszacsaljanak minket a mozikba és ne érezzük magunkat átverve. Bár akadnak benne elég nagy baklövések, de ezeken túl tudunk lendülni és bár nem fogjuk majd a hasunkat a nevetéstől, de kellemesen mosolygunk majd a film végéig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tntmaxy #3
    A Tenet szerintem inkább egy rettenet.
  • DrSoong #2
    Jó film az anomáliái ellenére sík egyszerű történettel. De ettől függetlenül azért ez már egy kicsit sok.
  • __z #1
    Az ügynökök, akik azt mondják: Tenet!


    Utoljára szerkesztette: __z, 2020.09.08. 11:10:59