Franczy

Egykezes billentyűzet

[Wired] A következő héten San Francisco-ban megrendezésre kerülő Macworld Expo-n kerül bemutatásra a Macintoshokhoz és PC-khez egyaránt csatlakoztatható Half Keyboard, mely a Matia cég új terméke.

Az egykezes billentyűzetet a cég leginkább olyan grafikus tervezőknek és CAD programokat használó felhasználóknak ajánlja, akik eddig a digitalizáló tábla mellett leginkább csak zsonglőrködéssel tudták kezelni a teljes méretű billentyűzeteket.

A készítők szerint az adott feltételek mellett a Half Keyboardot már rövid gyakorlás után is legalább ugyanolyan sikerrel lehet majd használni, mint teljes méretű elődeit. " A Half Keyboardot sokkal gyorsabb munkavégzésre lehet majd használni, mivel a felhasználóknak nem kell állandóan a különböző kezelőeszközöket (billentyűzet, egér, toll) váltogatniuk. " - nyilatkozta Edgar Matias, a Half Keyboardot kifejlesztő Matias cég elnöke.

A Half Keyboard körülbelül úgy néz ki, mint egy fél normál billentyűzet. A rajta felhasznált gombok teljes méretűek, és a betűk is a már megszokott elrendezésben kaptak helyet rajta. Minden gomb több betűt jelöl, melyek közt a space gomb nyomva tartásával lehet majd a megfelelőt kiválasztani. Így például a "G" és a "H", valamint az "R" és az "U" betűk együtt, egy gombon szerepelnek a Half Keyboardon.



Matias is belátja, hogy az új elv szerint működő Half Keyboard kezelése első hallásra talán bonyolultnak tűnhet, azonban fontosnak tartja, hogy az új billentyűzeten már rövidebb gyakorlás is nagy sikereket eredményezhet. Matias a Half Keyboardot egyébként még a torontói egyetemen végzett tanulmányai alatt találta ki, a 90-es évek elején, azonban csak most sikerült nagyobb számban is legyártatnia az új eszközt.

A fejlesztő szerint a Half Keyboarddal végzett egy órás gyakorlás után a legtöbben már percenkénti tizenhárom szavas sebességre képesek, mindezt nyolcvannégy százalékos pontosság mellett. 20-40 órás gyakorlattal pedig már a megszokott kétkezes billentyűzetekkel elérhető gépelési sebesség nyolcvan százaléka is elérhető, ami pedig még mindig tovább fejleszthető. " A Half Keyboardot az eddigi egykezes billentyűzet-megoldásoknál sokkal nagyobb hatékonysággal lehet használni. " - mondta Jef Raskin, "interfész szakértő".

A Half Keyobard PC-s változatát már a novemberi Comdexen bemutatták és szállítását hamarosan meg is kezdik, áráról azonban egyelőre nincs információnk. Matias ezenkívül kifejlesztett még egy kéziszámítógépekhez optimalizált változatot is, mely nem csekély 199 dollárba (~60e Ft) kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sabe #6
    A kéziszámítógépekhez való változat kerül annyiba, olvassátok el a végét. Nem a helymegtakarítás a lényeg, hanem a kezek használata. Egy CAD tervező egyik kezével az egeret fogja, a másikkal meg teljeskörűen tudja használni a billentyűzetet; ez lenne a lényeg.
  • wow78 #4
    Kihagyták hogy ezzel hány százalékosan növelhető a "hasznos elvégzett gép előtt töltött idő".
    Remélem érthető volt. Ja persze cashben! (egye fene kerekítve

    Amúgy hasznosnak találom, ha …...
  • Breki #3
    de hiszen csak 60000 forint! :) és a magyar ékezeteket már el is felejthetjük
  • Dante #1
    nem szivesen gamelnék vele, UT-t meg Q3-t