JohnnyCage

Holdfogyatkozás online

Január 9.-én teljes Holdfogyatkozás lesz. Egy csillagászatot kedvelő számítógépesekből álló csoport azzal az egyedülálló ötlettel állt elő, hogy az eseményt online sugározni kellene az interneten keresztül.

A különösen szép jelenséget így mindenki nyomon követheti, az is, aki esetleg - például a felhős égbolt miatt - amúgy nem tudná figyelemmel kísérni. Az internetes adatfolyamként sugározott Holdfogyatkozás minden bizonnyal nagyszerű és látványos lesz. Ezt esetleg az akadályozhatja meg, ha ott sem lesz tiszta az égbolt, ahonnan a felvétel az internetre kerül majd.


Aki esetleg nem tudná, mi is valójában a Holdfogyatkozás:
- A Holdfogyatkozás akkor alakul ki, amikor a Föld, a Hold és a Nap mozgása során olyan pozícióba kerül, hogy a három égitest pont egyvonalba esik. Ha a Föld van "középen" a Nap és a Hold között, akkor az a Nap fényét eltakarja a Hold elől, ami saját fény híján elsötétül. Ha a Hold van középen, akkor ugyanez történik, azzal a különbséggel, hogy a Hold takarja el a Föld elől a Nap fényét. Mivel a Hold kisebb, nem képes teljes sötétségbe borítani az egész Földfelszínt, hanem csak egy viszonylag kicsi folton takarja el a fényt. A Napfogyatkozás csak erről a kis foltról látszik. Így válik lehetségessé, hogy a Holdfogyatkozásnál gyakoribb Napfogyatkozás az előzőnél ritkábban látható a Föld egy adott pontjából.

A Holdfogyatkozás elvileg ritkább, de mivel sokkal nagyobb területről látható, mégis gyakrabban megesik, hogy láthatunk ilyet. Évente átlagosan három Holdfogyatkozás tekinthető meg egy adott földrajzi helyről, amit persze a rossz időjárás lecsökkenthet. A mostani Holdfogyatkozás azért is különösen szép lesz, mert a Hold a Föld árnyékának szélén fog áthaladni, így az atmoszférából egy kevés vörös fény átjut majd égi kísérőnkre, vörössé téve azt.

A "Holdfogyatkozás online" a www.live-eclipse.org címen tekinhető majd meg, amennyiben rendelkezünk a Windows Media Player 7, a RealPlayer 8 vagy a QuickTime Player 4 programok valamelyikével.


A Holdfogyatkozás Magyarországon január 9.-én 19:30-tól kb. 22:30-ig lesz látható, ha tiszta lesz az égbolt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PeeTeR #14
    dehogy tiszta
  • ScarY MAN #13
    mert nem offline...
  • nemcsakfeel #12
    de miért online ?
  • nyunyu #10
    Hmm, mar csak 10% latszik :-)
  • Efreet #8
    Most kezdődik emberek! Mindenki ki a szabadba, tiszta az ég!!!!
  • Efreet #1
    Semmiféle felvelő-képközvetítő eszköz közelébe nem juthat az emberi szemnek. Úgyhogy aki csak tud lehetőleg élőben saját szemével nézze az eseményt, azt már a napfogyi is megmutatta, hogy a kamerák meg a fényképezőgépek nem tudják a látványt visszahozni.
    Tiszta eget mindenkinek!