Gyurkity Péter

A kötelezőt hozó S20 mellett hajlíthatóban is újított a Samsung

A félmillió forintos csodák mindent tudnak ami ma műszakilag lehetséges, de leginkább kamerájukra és 5G képességükre koncentrált a cég.

A Samsung soron következő fejlesztéseiről több alkalommal írtunk, itt tulajdonképpen már hónapokkal ezelőtt körvonalazódott, hogy nagyjából mire számíthatunk. A sok kiszivárogtatás révén nagy meglepetés nem ér minket, viszont mindenképpen üdvözlendő, a cég bőven az MWC előtt, a saját Unpacked-rendezvényen lerántotta a leplet új okostelefonjairól.

A dél-koreai cég három verzióban mutatta be legújabb csúcskészülékét. Az S20 6,2 colos kijelzőt, az S20+ 6,7, míg az S20 Ultra már tablet kategóriás 6,9-es képernyőt kapott, viszont felbontásuk megegyezik, 3200 x 1440 pixel. Most első alkalommal használnak fel 120 Hz-es kijelzőket, alapértelmezetten azonban ez marad 60 Hz, hogy spóroljanak a fogyasztással. Nyolcmagos processzorukhoz 12 és 16 GB közötti memória, illetve 128 és 512 GB közötti tárhely kapcsolódik, ami microSD révén bővíthető. Akkumulátoruk mérete rendre 4000, 4500 és 5000 mAh. De a legfontosabb, a bemutatón hosszan taglalt dolog a kamera, vagy inkább kamerarendszer: hátlapjukon egy 12 megapixeles ultraszéles látószögű, egy 12 megapixeles széles- és egy 64 megapixeles teleobjektív van, amit az előlapon lévő 10 megapixeles szelfikamera egészít ki. A két nagyobbik verzión mélységérzékelő is van, a képstabilizáló mindegyiken alap, és 8K videórögzítésre képesek.


Mindhárom 5G képes (bár az S20 pusztán a 6 GHz alatti tartományban teszi ezt elérhetővé), aminek előnyét átlagfogyasztóként leginkább videócsetelés és online játék közben élvezhetjük. A biztonságról most is a Knox gondoskodik, az akkumulátor 25 Wattos gyorstöltővel kompatibilis. Magyarországon a Galaxy S20 4G 324 990 Ft-os, a Galaxy S20+ 4G 359 990 Ft-os, a Galaxy S20+ 5G 394 990 Ft-os és a Galaxy S20 Ultra 5G 484 990 Ft-os ajánlott fogyasztói áron 2020. március 13-tól lesz elérhető.


A hagyományos, összecsukható telefonok kategóriájában nagyobbat dobott a Samsung, mivel kihozták a Fold utódját, mely ugyanúgy hajtható össze mint a kagylómobilok. A Galaxy Z Flip egy 6,7 hüvelykes Dynamic AMOLED panelt kapott, ennél azonban fontosabb, hogy a kivitel terén ezúttal már a Motorola Razr megoldását követik, tehát a telefon függőleges irányban összecsukható – utóbbi kapcsán közben szintén felmerültek az élettartamra vonatkozó aggályok, meglátjuk, hogy itt lesz-e negatív fejlemény.

A különleges készülék hajlítható üvegből készült kijelzővel rendelkezik, amely kihajtva 6,7 colos egybefüggő felületet alkot, összecsukva pedig a kompakt eszköz könnyedén belefér a felhasználók tenyerébe. A kamerát a belső kijelzőbe integrálták, a kijelző képaránya 21.9:9. A cég nagyon büszke a rejtett zsanérra, ami egy kettős CAM mechanizmus segítségével biztosítja, hogy minden kihajtás és összecsukás pontos és stabil legyen. A Galaxy Z Flip széles szögtartományban hajtható ki, akár egy laptop képernyője. A zsanérban lévő seprő technológia mikroméretű műanyag rostok segítségével tartja távol a koszt és a port a készüléktől.

A készülék kihajtott állapotban szinte minden szögben stabilan nyitva marad. A hajlított mód kifejezetten a Galaxy Z Flip előre kihajtható kialakításában rejlő lehetőségeket helyezi előtérbe. Ha az eszköz szabadon áll, a kijelzőn automatikusan két 4 colos képernyőfelület jelenik meg, így egyszerre képes a felső részen audiovizuális tartalmakat megjeleníteni, az alsó részen pedig minden vezérlő funkció elérhető. A YouTube kezelése kifejezetten egyszerű, hiszen a felhasználók egyszerre nézhetnek videókat a képernyő felső részén, míg alul megkereshetik a következő videót, elolvashatják a leírást vagy akár kommentelhetnek is.


Önmagában is stabilan áll, így könnyű időzített csoportképet vagy jó minőségű felvételt készíteni éjszaka is - ideális szögből készülhetnek látványos képek állvány nélkül is. Összecsukott állapotban az előlapi kamerával egy kézzel is magas minőségű szelfik készítők. Az üzenetek, hívások és értesítések összecsukott, álló, vagy nyitott állapotban is azonnal megjelennek. Összecsukva a dátum, az idő és az akkumulátor töltöttsége egy pillantással ellenőrizhető. A valós idejű értesítésekkel a felhasználók a készülék kihajtása nélkül is fogadhatnak hívásokat, az üzeneteikre pedig az értesítésre koppintással, majd a készülék kinyitásával válaszolhatnak. A többablakos mód segítségével egyszerre több applikáció is használható, így a felhasználók egy, a divatról szóló cikk olvasása közben akár rá is kereshetnek a legújabb ruhadarabokra a képernyő alsó felén megnyitott applikációban.

A külső oldalon egy mindössze 1,1 hüvelykes kijelző helyezkedik el. A hardver csúcskategóriás, itt a Snapdragon 865 mellett 8 GB RAM, 256 GB-os tároló, 10 megapixeles szelfikamera, 12 megapixeles „hátoldali” iker-kamera, 4G LTE, 3300 mAh-s akkumulátor, 15 wattos gyorstöltés, valamint az Android 10 jelenik meg, a One UI 2.1 kíséretében. A Galaxy Z Flip Magyarországon 2020. február 21-től 535 900 Ft-os ajánlott fogyasztói áron lila és fekete színekben lesz elérhető korlátozott számban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #8
    Te meg tudod Zoliz helyett, hogy irónia volt?
  • Gladiator #7
    Te olyan okos es szep lehetsz. Kar, hogy az ironiat nem erted.
  • NEOreg3 #6
    százszoros zoomra a szemöldököm se húzom fel, remélem az S30-ban már legalább kétszázszoros zoom lesz, az lenne az igazán döfi!
  • Probatbicol #5
    Én nem értem, miért nem 16K? Nem vagyunk már ősemberek...
  • VolJin #4
    Nem látnád a különbséget. 8K-nak egy bazi nagy tévén van értelme. Amit ezzel felveszel, azt bámulhatod a 8K tévén, de egy 6 colos kijelzőn akkor sem látnád a felbontást, ha összeszarnád magad a hunyorgástól...

    Felesleges a fikaokoskodásod...
  • HöfEE #3
    Nem mintha bármi értelme lenne egy ekkora kijelzön a Full HD-nál nagyobb felbontásnak. Ja de bocs, az egyetlen értelme, hogy jobban zabálja az akksit.
  • Zoliz #2
    Szegyen, hogy 8K-ban rögzit, de csak az elavuló 3200 x 1440 pixel a felbontása.
  • gombabácsi #1
    én az S21-et várom már!