Berta Sándor

Közösségi média funkciókat tiltana be egy amerikai szenátor

Egy kezdeményezésnek köszönhetően számos idegesítő internetes funkció tűnhet el a közeljövőben.

Josh Hawley republikánus szenátor számos olyan funkciót "gyomlálna ki" a világhálóról, amelyek elsősorban a közösségi platformokon találhatók meg és amelyek a felhasználók egy részét kifejezetten irritálják. A politikus által kidolgozott és benyújtott törvénytervezet neve Social Media Addiction Reduction Technology Act (SMART) és számos manipulatív megoldást sorol fel, többek között az automatikus videolejátszást, a végtelen görgetést és a regisztrált tagok virtuális trófeákkal való jutalmazását.

A szenátor egyébként meglehetősen elfogult a közösségi oldalakkal szemben és a megválasztása óta szabályos kereszteshadjáratot folytat a platformok ellen. Az elképzeléseihez a háttéranyagokat a korábbi alkalmazottaktól szerzi be. Azon állításai, miszerint a közösségi média függőséget és depressziót okoz, egyelőre tudományosan nem bizonyítottak. További probléma, hogy például az automatikus videolejátszást pont a reklámfelvételek esetében továbbra is engedélyezné.

Aza Raskin, a Humán Technológiai Központ társalapítója márciusban az austini South by Southwest (SXSW) digitális fesztiválon azt nyilatkozta, hogy már megbánta, hogy 2006-ban megalkotta a "végtelen görgetés" funkciót, mert azóta számos honlapnak és alkalmazásnak gyakorlatilag nincs vége, s a felhasználók folyamatosan új tartalmakkal szembesülnek. Ahogy fogalmazott: "Ez a webdizájn-technika naponta 200 000 emberöltő elpazarlásáért felelős, ellopja a szabad akaratunkat. Nem véletlenül függők a mai fiatalok a közösségi platformoktól, ezek szándékosan úgy vannak tervezve, hogy addiktívak legyenek. Ezek a felületek kábítószerként működnek. A cégek nem azt mutatják meg nekünk, amit látni akarunk, hanem amit szerintük muszáj megnéznünk."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gergely1991 #43
    Az internetről lehetne mondani hogy a hadsereg alkotta meg,arról nem akarsz valami összeesküvés-elméletet összehozni?
  • TokraFan #42
    Hű bazzeg...Oszt a Föld ugye lapos? Kis zöld emberkék is járnak közöttünk?
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.08.08. 01:53:57
  • Sequoyah #41
    Nem, egy rakas ember van aki teljesen normalis, es nem ker ezekbol, meg az ismeroseim kozott is.
    De egyikuk sem ir ilyen stilusban, es nem robbannak fel a duhtol. Eppen ellenkezoleg...

  • duke #40
    Te meg aztan tokeletes peldaja vagy az agymosasnak, hogy szamodra mindenki tomeggyilkos, aki nem lep be onkent, a konzumidiota, agymoso, arckonyv szektaba.
  • duke #39
    Ne jatszd a hulyet, hogy az arckonyvet valami semleges szolgaltatasnak tekinted. Mikozben egyertelmu, hogy az amerikai hadsereg es a titkosszolgalataik altal letrehozott, uzemeltett eszkozrol van szo. Egy uj fegyvernem, amivel a vilag orszagait, regioit, nemzeteit tamadjak, befolyasoljak, terrorizaljak. Agymosassal vilagcenzuraval probaljak hatalmukat rajuk kenyszeriteni.
  • Sequoyah #38
    Osszekeversz, ezt duke irta, nem en...

    Veled pl kifejezetten nem ertek egyet a dolgok kb 90%-aban, megis ertelmes embernek tartalak:D
  • ostoros #37
    Hát csak zavaró, hogy aki nem ért veled egyet az már tömeggyilkos alkat, haver. Érted-e?
  • Sequoyah #36
    Na ezt mar nem tudom hogy jon ide, semmi koze se hozzam, se a hozzam hasonloakhoz, se az eredeti temahoz...
  • ostoros #35
    Óh, nem kell a halált kívánni jön az amúgy is.
  • Sequoyah #34
    Na azert alljunk meg egy szora. En soha senkinek a halalat nem kivantam, foleg nem valogatas nelkul, csak mert nem ertett egyet velem...

    A hasonlosag relativ, de azert ezzel kicsit tul messzire mentel...

    Most kifejezetten errol a "dogoljon meg mindenki mert nem tetszik ahogy elnek" mentalitasrol van kifejezetten szo...