Ötvös Tibor

Dermesztő hajsza - egy élvezhető remake

Az eltűnés sorrendjében amerikai feldolgozása a főszereplő személye ellenére sem egy Elrabolva klón, hanem egy pazarul összerakott bosszúfilm, nagyon jó gonosztevőkkel.

Hogy tetszett a Dermesztő hajsza?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
  • Nem láttam
Remélem sokaknak cseng ismerősen Az eltűnés sorrendjében címe, ugyanis Hans Petter Moland 2014-ben egy igazi kultfilmet tett le az asztalra, melyhez nagyon is szükség volt a főszereplő Stellan Skarsgardra. A színészről viszonylag nehezen hihető el, hogy képes "gyilkosokat" alakítani a filmjeiben, éppen ezért volt pazar az apa szerepében mutatott jellemfejlődése. Nos, Liam Neeson viszont az utóbbi évtizedben szinte csak ilyen bosszúszomjas szerepekben tetszelgett, így nagy kérdés volt, hogyan lesz képes bemutatni ezt a fejlődést. Szerencsére az ír éppen jó formában volt a forgatás idején és képes volt felnőni a feladathoz.

A Dermesztő hajsza kapcsán a hollywoodi producerek is engedékenynek bizonyultak, hiszen nem ragaszkodtak ahhoz, hogy túl "amerikaira" vegyék a figurát és ez mindenképpen jó döntésnek bizonyult. Adott egy, a munkáját szívvel-lélekkel ellátó hókotrós férfi, Nels Coxman, akit ráadásul az év emberének is megválasztanak Denver melletti kis városkájában. Azonban mikor a fia meghal és kiderül, hogy nem természetesen módon távozott, bosszút forral és kegyelmet nem ismerve szedi le egymás után azokat, akiknek bármilyen szerepe is lehetett egyetlen gyermeke halálában. Nem ismeretlen a sztori, több százszor láthattuk már, nem egyszer Neeson alakításában, de a Dermesztő hajsza mégis más - jó értelemben.



Kezdjük ott, hogy minden ilyen jellegű film sokkal jobban szórakoztat, ha a gonosztevők is egyedi személyiséggel rendelkeznek. A Dermesztő hajszában pedig még a legutolsó gengszterrel kapcsolatban is kiderül valami érdekes, legtöbbször humoros részlet. A prímet azonban kétségtelenül a vezér viszi, aki képes egy-egy nyelvtani hibáról vagy a gyorséttermi kajákról percekig tartó kiselőadást tartani. De ki lehetne emelni még az egyedi udvarlásával taroló gengsztert is vagy éppen az indiánokat (az eredetiben balkáni maffia szerepelt). A forgatókönyv nagyon merészet húzott akkor, mikor Neeson karakterét eléggé háttérbe szorította, hogy bemutasson egy, a félreértések miatt kialakult bandaháborút.

De a Dermesztő hajsza ezen lépéseivel folyamatosan frissen tartja a figyelmünket, nem lankadunk egyetlen pillanatra sem, hiszen ez nem egy újabb Elrabolva klón. A skandináv területeket idéző környezettel szintén egészen egyedi hangulatot varázsol a szemünk elé a rendező, aki hozta magával az eredeti film operatőrét is. Kettejük együttműködése többnyire csodálatos képeket eredményez, minden nagyobb és eltúlzott, Neeson munkagépétől kezdve a hófalakig. Sajnos Denver látképe és az ember magasságú hó kapcsán azért többnyire látszik, hogy az bizony a valóságban nincs ott.



De őszintén szólva ez sem ront a Dermesztő hajsza élvezeti faktorán. Neeson gálánsan lép hátra, mikor már azt hihetnénk, hogy ismét egy szimpla bosszúállós filmmel állunk szemben és adja át helyét Vikingnek és csapatának. Azt azonban mindenképpen el kell mondani, hogy Az eltűnés sorrendjében kultikus státuszát nem veszélyezteti a feldolgozás. A Dermesztő hajsza nem lesz klasszikus, de az idézhető beszólásai és a western-hangulat miatt mindenképpen érdemes adni neki egy esélyt, biztosan nem fogunk csalódni.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Dermesztő hajsza (Cold Pursuit)
szinkronizált, angol-amerikai akcióthriller, dráma, 118 perc, 2019
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Hans Petter Moland
Producer: Petter J. Borgli, Finn Gjerdrum, Stein B. Kvae, Michael Shamberg, Ameet Shukla
Zene: George Fenton
Vágó: Nicolaj Monberg
Forgatókönyvíró: Frank Baldwin

Liam Neeson (Nels Coxman)
Emmy Rossum (Kim Dash)
Laura Dern (Grace Coxman)
William Forsythe (Brock)
Tom Bateman (Trevor "Viking" Calcote)
Julia Jones (Aya)
Raoul Trujillo (Thorpe)
Domenick Lombardozzi (Mustang)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zombee #4
    Az eredeti is ilyen volt, hogy viccesnek komoly, komolynak meg vicces. Eleve az alaphelyzet, hogy megölik a fiát, ad egyfajta komolyságot a történetnek, mégiscsak egy bosszúfilm. Nehéz műfaj egyébként a fekete humorú thriller.
  • Tikal #3
    az eredeti jó volt nagyon :)
  • NEXUS6 #2
    Értem én a koncepciót és az pont az, amit a cikkben is látunk.
    Csak épp valahogy nem működik. Kb. a film közepére jött át ez a fanyar humor, ami miatt az ember elgondolkodik azon, hogy még egyszer megnézze. Csak hát sajna nincs ennyi muníció benne, hogy ezt valóban meg is tegye.
    Neeson az összes eddigi tökhasonló film karakterével gyak tönkrevágja a koncepciót, egyszerűen nem tud annyira háttérbe húzódni, hogy ne zavarjon. A gengszterek meg ugyan érdekesek, de messze nem egy Ponyvaregény mélységű karakterábrázolást kapunk. Az a helyzet, hogy be kellett volna vállalni, hogy az elejétől arra építenek, hogy Neeson eljátssza az ilyen filmek paródiáját. Viccesnek túl komoly, komolynak túl vicces.
  • Montanosz #1
    Borzalmasan gyenge film volt, nagy csalódás egy ilyen színésztől!
    Valami péntek 13 fércmű inkább