Ötvös Tibor

Tökéletes ünnepi mese A Grincs

Aki az ideális mesét keresi az ünnepi időszakra, annak az Illumination Grincs-feldolgozása lehet a tökéletes választás - főleg, ha még nem érte el a 6 éves kort.

Hogy tetszett A Grincs?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
  • Nem láttam
Az Illumination elsősorban Gru kalandjaival szokott bankot robbantani, de nekik köszönhetjük mindenki kedvenceit, a Minyonokat is. A cég alkalmanként kilép kicsit eme közegből és próbálkoznak más, szintén elég érdekes koncepciókkal - szinte mindig sikerrel. Az Énekelj! és A kis kedvencek titkos élete is remekül szerepeltek a mozikban, meg is kapják hamarosan a második részeiket. A filmesek azonban azt gondolták, hogy az ünnepi hangulathoz nagyon illik Dr. Seuss kultikus meséje, A Grincs, mely egyébként Jim Carrey-nek köszönhetően szintén világszerte ismert és kedvelt karakter lett. És mivel a Lorax képében már mozogtak kicsit az író világában, így nem is volt számukra ismeretlen a pálya. Az eredmény pedig pont olyan lett, mint amilyennek vártuk.

A történet az ünnepeket kimondottan utáló Grincs és Kifalva lakosainak közös megmérettetéséről, majd természetesen boldog ünnepléséről szól. Szerencsére akadnak változtatások a Jim Carrey-féle változathoz képest. Először is végre nem beszélnek rímekben, csak a narrátor próbálkozik vele. A második, hogy most először éreztem, hogy nem érdekel eredeti nyelven a film, hiszen tökéletes lett a szinkron. A fordításban akadnak netről ismert klasszikus szövegek (például "Mi folyik itt Gyöngyösön?") és további, a gyerekek számára is felfogható szóviccek sem maradnak el.



Az animáció nagyon aranyos, eléggé hasonlít A kis kedvencek titkos életéhez. Ez pedig nem véletlen, hiszen a háziállatos mesét rendező Yarrow Cheney itt is kivette a részét a direktori feladatokból, így a figurák kinézetével nem lesz gond. Az egyetlen hiányérzet a főszereplőt tekintve léphet fel bennünk, mert ez a Grincs túl aranyos és vicces már az első perctől és nem tudjuk utálni vagy bármilyen szinten megvetni őt. Ráadásul Kifalva lakói sem vetik ki maguk közül, így igazából nem nagyon érteni az undokságát - bár erre azért kapunk utalásokat a filmben.

Ennek ellenére az biztos, hogy a kicsik nagyon fogják élvezni az Illumination kilencedik, egész estés meséjét, mely kellően látványos és mókás kalandot kínál. Ráadásul a film előtt ismét tanúi lehetünk a Minyonok egy kimondottan vicces szökési kísérletének a sittről. Összegezve: a Grincs egy tökéletes karácsonyi mese, melytől azonban nem kell csodát várni. Nincs benne sok éneklés, akadnak benne idézhető mondatok és megvan a megszokott és megkívánt tanulság is. A kicsik élvezik, a nagyok is megtalálják azokat a pillanatokat, amik miatt nem unják majd a mesét, szóval nyugodtan vigyük el csemeténket/testvérünket a mozikba, nem csalódhatunk.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
A Grincs (The Grinch)
szinkronizált, amerikai családi animációs film, komédia, 90 perc, 2018
6 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Pete Candeland, Yarrow Cheney
Producer: Janet Healy, Christopher Meledandri, Scott Mosier
Zene: Danny Elfman
Forgatókönyvíró: Ken Daurio, Michael LeSieur, Cinco Paul

Benedict Cumberbatch (Grincs)
Rashida Jones (Donna Lou Ki)
Tristan O'Hare (Groopert)
Scarlett Estevez (Izzy)
Cameron Seely (Cindy Lou Ki)
Pharrell Williams (A narrátor)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vilinger #7
    Ez így van ;)
  • Major #6
    Valószínűleg te már túl öreg vagy. :(
  • bunny #5
    Jó kérdés :D
  • ostoros #4
    https://www.youtube.com/watch?v=99WgR24jWcw
    Hát itt.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2018.12.06. 20:42:48
  • jkedzs #3
    gagyi sablon amerikai
  • vilinger #2
    "Mi folyik itt Gyöngyösön?"

    Ez a mondat hol hangzott el? Miért olyan jó duma, hogy idézni kell?
  • Ender Wiggin #1
    Ideális, ha valaki nem érte el a hat éves kort, viszont hat éven aluliaknak nem ajánlott. Akkor most mi van?